Türkiye nükleer santrali tartışırken Yozgat'ın
Sorgun ilçesine bağlı Temrezli, Akoluk ve Mehmetbeyli köylerine "
uranyum piyangosu" vurdu.
Avustralyalı Anatolia Energy, uranyum çıkarmak için üç köyün ortasına 20
kuyu açacak.
2020 yılına kadar iki
nükleer tesis hayata geçirmeyi planlayan ve
Mersin Akkuyu Nükleer Santrali için start veren Türkiye'de, uranyum üretimi için de kollar sıvandı. Başkanlığını bir Türk'ün yürüttüğü Avustralya merkezli Anatolia Energy, Yozgat'ın Sorgun ilçesinin Temrezli Köyü y
akınlarında değer seviyesi yüksek uranyum kaynağı tespit etti. Şirket bir yandan bölgedeki
sondaj çalışmalarına hız verecek, diğer yandandan da uluslararası şirketler tarafından yapılacak analizler sonrasında uranyum üretimi yapıp yapmayacağına karar verecek. Başkanlığını
Türk doktor Hikmet Akın'ın yaptığı Avustralya merkezli Anatolia Energy, Temrezli'de 7 sondaj kuyusu açan bölgesel operatör Adur
Madenciliğin tamamını satın alan Aldridge Uranium'un danışmanlığında bölgedeki çalışmalarını yürütecek. Adur
Madencilik, sondaj kuyularını Temrezli'nin kuzeydoğusunda MTA'nın da çalışma yaptığı alanda açtı. Adur, farklı boşluklardan radyoaktivitesi yüksek 383 örnek alıp analizlerini yaptırdı. Firma ilk etapta 58 örneklem üzerinde yaptığı araştırmada 106 metre ile 142.5 metre arasında değer seviyesi yüksek uranyum kaynağı tespit etti.
SONUÇLAR CESARET VERİCİ
Anatolia Energy Başkanı Hikmet Akın, Adur Madencilik tarafından açılan sondajlardan elde edilen verilerin kendileri için çok değerli olduğunu belirterek, ilk sonuçların kendilerini cesaretlendirdiğini anlattı. Bu bölgede Maden Teknik Arama Genel Müdürlüğü (MTA) tafafından yaklaşık 25 yıl önce sondajlar yapıldığını hatırlatan Akın, "Bizi cesaretlendiren diğer bir unsur ise Türkiye'nin nükleer programa devam etme kararını ve bu ay ilk nükleer tesis altyapısına başlama kararını açıklaması oldu. 2011'de Temrezli ve birkaç bölgede daha araştırma için bu güvencelere ihtiyacı vardı" diye konuştu.
2011'de 20 sondaj yapılacak
Adur Madencilik yöneticisi Koray Kiriş Uranyum konusunda deneyimli Anatolia Energy ile
işbirliği yaparak çalışmalarını yoğunlaştıracaklarını anlattı. Kiriş, "Analizler uluslararası şirketlerce yapılacak, bir yandan sondaj çalışmalarına devam edeceğiz. 2011'de 20'nin üzerinde sondaj yapacağız. Sonuçlara göre karar vereceğiz" diye konuştu.
Nükleer için iftar yemeği
Mehmetbeyli köyü eski muhtarı Adem Taş: 1980'lerde MTA buralarda
arama yapıp, bize uranyumdan bahsetmişti. Geçen yıl Ramazan'da gelen
yabancı ortaklı bir şirketin yetkilileri, köylülere
iftar yemeği verip, gerekli izinleri aldıklarını, uranyum sondajı yapacaklarını ve 21 kuyu açacaklarını söylediler. Herhangfi bir zarar oluşursa da bunu karşılayacaklarını söylediler. Aranmasına karşı değiliz."
Yıllardır uranyum konuşuluyor
Akoluk köyünden Nusret Özsoy: "Ben 51 yaşındayım. Ben çocukken de uranyum konuşuluyordu, bu yaşa geldim hâlâ konuşuluyor. Geçen dönem belediye meclis üyeliği yapmıştım. O zaman belediye başkanı bize 2010-2011 yıllarında Sorgun'daki bazı bölgelerde uranyum aranacağını söylemişti."
'Size iş vereceğiz dediler'
Mehmetbeyli köyünden
Nevzat Elbay: "Yetkililer geldiğinde, köylülerin her türlü zararını karşılayacaklarını, sondaj kimin tarlasına denk gelirse onun parasını da ödeyeceklerini söylediler. Ayrıca köylülere iş vereceklerini de söylediler. Şirket şu anda Kütahya'da çalışıyor. Birkaç güne kadar buraya gelerek çalışmalara başlayacaklar."
BÜLENT AYTAC YOLDAŞ
SABAH