Yeni bir yönetmelik taslağı hazırlayan Hazine, trafik sigortasının hem primlerinde hem de şartlarında yapacağı değişiklikleri, geçtiğimiz haftalarda sigorta şirketlerinin görüşüne sundu. Önümüzdeki günlerde ise yeni trafik sigortası yönetmeliğinin yayınlanması bekleniyor. Hürriyet'te yer alan habere göre yapılması beklenen değişiklikler şöyle;
* Artık şirketler, trafik sigortası primlerini tam bir serbestlik içinde belirleyecek. Yani hasarsızlık indirim oranları ile prim artırım oranları kalkacak. Maksimum artış oranı da olmayacak. Şirketler; kime, hangi oranda hasarsızlık indirimi uygulayacaklarını kendileri belirleyecek. Aynı şekilde hasar yapan sürücülere de istedikleri oranda prim artışı uygulayabilecekler. Trafik sigortası teminatlarını ise, bugün olduğu gibi Hazine tespit edip, her yıl açıklamaya devam edecek.
* Önemli değişikliklerden biri de sigorta şirketlerine, uygulayacakları trafik sigortası primlerini internet siteleri üzerinden açıklama zorunluluğunun getirilmesi. Şirketler, internet sitelerinde trafik sigortası sorgulama ekranı oluşturacak. Araç sahipleri de aracın yaşı, modeli gibi bilgileri internet üzerinden girip, primi öğrenebilecek. Böylece tüketiciler, trafik sigortasını en ucuza, hangi şirketten yaptırabileceklerini araştırabilecek.
* Yeni uygulama ile sigorta şirketleri primleri, bir aydan önce değiştiremeyecek. Bugün şirketler, duruma göre trafik sigortasında primleri, günlük olarak bile değiştirebiliyor. Yani, poliçe yaptırmak isteyen; aynı şirketten, farklı günlerde, farklı primlerle karşılaşabiliyor. Haliyle bu durum fiyat karmaşası oluşturduğu gibi ciddi de tüketici şikayetlerine neden oluyor.
* Trafik sigortası olan araç el değiştirdiğinde, sigorta iptal edilecek. Aracı alan kişi, yeni sigorta poliçesi yaptıracak.
* Trafik sigortası pulu da kalkıyor. Artık trafik sigortası pulu basılıp poliçe ile birlikte verilmeyecek.
* Bugün için yeni trafiğe çıkan bir araç maddi hasarlı trafik kazasına karıştığında, araçta değer kaybı oluşuyor ve trafik sigortası bu değer kaybını karşılamadığından tüketici şikayetlerine neden oluyor. Hazine bu uygulamayı da değiştirdi. Trafik sigortasında yeni dönem başladığında, trafiğe yeni çıkan araçlar herhangi bir maddi hasarlı kazada 3 yıl içinde değer kaybına uğramayacak. Binek ve hususi araçların dışındaki araçlar ise bu imkandan yararlanamayacak.