Araç sahipleri ‘dar kasko’, ‘kasko’, ‘genişletilmiş kasko’ ve ‘tam kasko’ alternatiflerinden kendi ihtiyaçlarını karşılayabilecek en iyi seçeneği tercih edebilecek. Sigorta uzmanları, araç sahiplerinin poliçenin içeriğini iyi incelemesi uyarısında bulunuyor.
Türkiye’de 13 milyondan fazla araç sahibini yakından ilgilendiren serbest kasko dönemi başladı. Otomobilden otobüse kadar trafikte seyreden araçlar için kasko sigortası yaptırırken 4 farklı seçenek sunulmasını öngören ‘Kara taşıtları kasko sigortası genel şartları’nın son hali 1 Nisan’dan itibaren yürürlüğe girdi. Zaman Gazetesi'nin haberine göre Hazine Müsteşarlığı’nın araç sahipleri ile sigorta şirketleri arasındaki ihtilafları ortadan kardırmak amacıyla yaptığı yenileme sonucunda kasko sigortası tüketiciye ‘dar kasko’, ‘kasko’, ‘genişletilmiş kasko’ ve ‘tam kasko’ alternatifleriyle sunuluyor. Yeni dönemde araç sahipleri ya da şirketler kendi ihtiyaçlarını karşılayacak opsiyonu tercih ederek maliyetini düşürebilecek. Kaskoya olan talebin artacağını kaydeden Sigortacılık Genel Müdürlüğü yetkilileri, böylece poliçe yazım ve hasar ödeme süreçlerinin şeffaflaşmasının hedeflendiğini belirtti. Bu uygulamanın sigorta şirketlerine olan güveni artıracağını açıklayan yetkililer, bu noktada, fiyatların ucuzlayacağı yönünde sonuç çıkarılmaması gerektiğinin altını çizdi. Sigorta uzmanları, kasko sigortası yaptıracak araç sahiplerinin poliçenin içeriğini daha iyi incelemesi ve ihtiyacına en yakın tercihi yapması uyarısında bulunuyor.
Araç sahipleri, dar kasko yaptırmayı tercih ederse mevcut kaskolarının kapsadığı teminatların hepsine sahip olamayacak. Ancak o nispette de kasko maliyeti minimum düzeye inebilecek. Kasko yine mevcut riskleri kapsayacak. Genişletilmiş kaskoda risklerin tamamı güvenceye alınmakla birlikte ek sözleşme ile talep ettiği riskleri güvence altına alabilecek. Tam kaskoda ise ek sözleşmedeki bazı riskler değil tüm riskler korunmuş olacak. Yani, kaskoya çok para harcamak istemeyenler sınırlı teminat sunan dar kaskoyu, çarpma ve hırsızlık gibi klasik teminatları isteyen kaskoyu, ilave teminatlar isteyen genişletilmiş kaskoyu ve aracını her türlü riske karşı korumak isteyen tam kaskoyu seçebilecek. Bir haftadır uygulamada olan düzenleme ile oluşan fiyatların eskisine göre arttığını ileri sürenler de var. Fiyatların belirlenmesinde aracın marka ve model yılından araç sahibinin yaşından hasar geçmişine kadar birçok değişken etki ediyor.
Hazine Müsteşarlığı, yönetmeliği temelde araç sahibi ve sigorta şirketi arasındaki uyuşmazlıkları ortadan kaldırmak adına değiştirdiklerini belirtmişti. Mesela, hasarlı araçta kullanılacak parçaların orijinal ya da muadil olması durumunu araç sahibinin kendisi belirliyor. Orijinal parça tercihi faturayı bir miktar kabartıyor. Yine yetkili servis konusunda da aynı durum söz konusu. Hasarlı araçlar artık istenilen yerde değil, poliçede yazan yerde tamir ettirilecek. Buradan da risk analizi yapabilmenin ne denli önemli olduğu ortaya çıkıyor. Çünkü müşteri ile sigorta şirketi uyum içinde çalışmaması durumunda faturayı müşteri ödemek zorunda kalıyor.
Kemirgen hayvan teminatı zorunlu idi
Yeni uygulamada her müşterinin ihtiyacı olmayan teminatların getirildiğini anlatan bir sigortacı, “6 aylığına yurtdışına çıkan bir müşterimiz lüks aracını Türkiye’de bıraktı. Geldiğinde garajındaki farelerin elektrik sistemini kemirerek aracını kullanılmaz hale getirdiğini gördü.” diyor. Bu müşteri için kemirgen hayvan sigortasının işe yaradığının altını çizen sigortacı, ancak müşterilerin çoğu için gerekli olmadığını belirterek, “Kemirgen hayvan teminatının zorunlu olmasına ne gerek var?” diye soruyor.
Başka şehir için ek teminat gerekiyor
Kişinin kendi risklerini doğru okuyup ona uygun bir paket satın alması hayati önem taşıyor. Aksi durumda hiç başına gelmeyecek hasarlar için prim ödemek zorunda kalabilir. Örneğin, Ankara’dan İstanbul’a aracıyla giden bir kişi, orada kaza yapma durumunda aracını poliçede belirtilen tamirciye götürmek zorunda. O kişi de muhtemelen hep Ankara’da olacağını düşündüğünden sigorta şirketi ile bu şehirdeki bir tamirci üzerine anlaştı. İstanbul’da hasar gören aracını İstanbul’da bir yetkili servise götürmek istediğinde de sigorta şirketi tamir masrafını karşılamayacak. Bu tür durumları hesap edemeyen müşterilerin tüm riskleri teminat altına alan tam kaskoyu tercih ettiğini anlatan uzmanlar, o zaman da fiyatların eskisine oranla daha yüksek olduğuna dikkat çekiyor.
100 liraya kasko yok
Yeni düzenleme yürürlüğe girmeden 100 liraya kasko yapılacağına dair iddialar ileri sürüldü. Ancak aradan geçen bir hafta içinde henüz bu dört seçenekten 100 lira olacağı söylenen ‘dar kasko’ opsiyonunu hiçbir şirket satışa sunmadı. Sigorta acenteleri, ‘tam kasko’nun da henüz alıcı bulmadığını belirtiyor. Diğer seçeneklerde de net bir fiyat belirtmek kolay değil. 2013 model Citroen C3 için bir şirket 1.483 lira fiyat verirken diğerinde fiyat 2.143 liraya çıkabiliyor. Acenteler aynı teminatları kapsayan bir kasko poliçesi için eski yöntemde 300 lira daha az ödeme yapıldığını belirtiyor.