Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Başkanı Şemsi Bayraktar, bu sene yaşanan kuraklık, don ve yağışların Türk tarımını bugüne kadar görülmemiş bir afetin içerisine sürüklediğini söyledi. Bu tür afetler neticesinde sadece çiftçinin değil, esnaf ve ülke ekonomisinin de zarar gördüğüne dikkat çeken Bayraktar, üreticinin desteklenmesini istedi.
'TÜRK TARIMI BÖYLESİNİ GÖRMEDİ'
Zaman'ın haberine göre; TZOB Başkanı Bayraktar, Trabzon Su Ürünleri Merkez Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü’nde gerçekleştirilen Ziraat Odaları İl Koordinasyon Kurulu Toplantısı öncesi açıklamalarda bulundu. Karadeniz Bölgesi’nin en önemli geçim kaynağının başında fındığın geldiğine işaret eden Bayraktar, hava şartları sebebiyle bu sene fındıkta istenilen rekoltenin yakalanamadığını kaydetti. Afetlerin sadece fındığı değil, Türkiye’nin değişik bölgelerinde farklı ürünleri de etkilediğine işaret eden Bayraktar, “Hububatta, bazı meyvelerde önemli zararlarımız var. Hem kuraklıktan, hem doludan hem de arkasından gelen yağışlar maalesef Türk tarımını bugüne kadar görülmemiş bir afetin içerisine sürükledi. Türk çiftçisi ve Türk tarımı bu yılki gibi bir afet görmedi. Afetler nedeniyle bizim taleplerimiz doğrulusunda Tarım Kredi ve Ziraat Bankası borçlarına bir erteleme geldi. Ama bunu yeterli görmüyoruz. Üreticilerin SGK ve elektrik borçlarının da yapılandırılmasını istedik. Özel bankalara da ciddi borçlar var, bunların da yapılandırılmasını istiyoruz. Bunları yapmamız lazım.” dedi.
'ENFLASYON VERİLERİ GIDADAKİ OLUMSUZLUĞU ÖNE ÇIKARDI'
Afetlerde üretimi düşen tarım sektörü zor durumda kalırken, bu sebeple gıda fiyatlarında meydana gelen artış enflasyonun çift hanelere yaklaşmasına sebep oluyor. Merkez Bankası, ağustos ayında yıllık tüketici enflasyonunun yüzde 9,54’e yükselmesinde gıda fiyatlarında süregelen olumsuz seyrin öne çıktığını belirtti. Önceki gün enflasyon verilerini açıklayan Merkez Bankası, dün de ağustos ayı Fiyat Gelişmeleri raporunu kamuoyuyla paylaştı. Raporda, ağustos ayında yıllık tüketici enflasyonunun 0,22 puan artarak yüzde 9,54’e yükseldiğine işaret edilerek, “Bu gelişmede gıda fiyatlarında süregelen olumsuz seyir öne çıkmıştır. Gıda fiyat artışlarının dolaylı yansımalarının da etkisiyle hizmet grubunda enflasyonun ana eğilimi yükselişini sürdürürken temel mal grubu ana eğilimindeki iyileşme belirginleşmiştir.” görüşüne yer verildi.