Sektörün en büyük iki oyuncusu
Sabancı ve
OYAK, Lafarge'ın
fabrikalarıyla ilgilendiklerini açıkladı. Önümüzdeki aylarda iki grubun çimento savaşları izlenecek
OYAK talip oluyor
Geçen hafta OYAK Çimento Grubu Başkanı Celal Çağlar,
Elazığ fabrikasını Çimentaş'a sattıklarını, ama buna karşın büyük bir grubun
satışa çıkaracağı çimento tesislerine alıcı olacaklarını açıkladı. Toplantıda hangi gruba alıcı olacaklarını açıkça belirtmeyen Çağlar'ın, Lafarge'ın Yibitaş ile ortak olduğu toplam 12 tesisi kastettiği açığa çıktı. Böylece OYAK, toplam 1.5 milyon ton kapasiteli Lafarge-Yibitaş tesislerine resmen talip oldu. OYAK,
Türkiye çimento
pazarında bölgesel bazda en büyük kapasiteye sahip üreticilerden biri.
Karadeniz Bölgesi'nde yüzde 53, Doğu
Anadolu Bölgesi'nde yüzde 27, Güney
doğu Anadolu Bölgesi'nde yüzde 18 pazar payına sahip. Dünyanın en büyük çimentocusu Lafarge'ın Yibitaş'la ortak olduğu 3 fabrika, 3 öğütme tesisi, 2 agrega ve 10 hazır
beton tesislerine ilk talep OYAK'tan geldi.
Gözler çimentoda
TÜRKİYE'nin büyüyen
sektörü inşaat, çimento sektörünü de etkiledi. Son iki yıldır sürekli
büyüme rakamı veren sektör, rekabetin de merkezine oturdu. 2005 yılında özelleştirilen
Uzanlara ait çimento fabrikaları, adeta kapışıldı. 2004 yılında 300-400 milyon dolar değer biçilen fabrikalar, 1 milyar doların üzerinde satıldı. Gözlerin üzerine çevrili olduğu sektörde, Türkiye'nin en büyük iki holdingi karşı karşıya geldi.
Lafarge gitmiyor
OYAK ve Sabancı rekabetinin göz diktiği Lafarge dünyanın en büyük çimento üreticisi. Grubun, Yibitaş'la ortak olduğu yaklaşık 1.5 milyon ton kapasiteli tesislerini satışa çıkaracak olması, 'Lafarge Türkiye'den çıkıyor' imajı uyandırdı. Lafarge Çimento Grup Başkanı Nuri Özkaya, satış kararı için 'Grubun Türkiye'den çıkış gibi bir stratejisi yok. Ortaklığın birlikte aldığı bir karar' dedi. Özkaya, 'Satış prosesinin çok başındayız. Uygun ortam oluşmazsa, birlikte devam edilecek. Bu satıştan (Lafarge Türkiye'de çimento sektörünün geleceğini iyi görmüyor) gibi bir anlam çıkmamalı' dedi. Satışa çıkan tesisler için 130-400 milyon dolar arasında değer biçiliyor. Henüz Lafarge veya adaylar tarafından rakam telaffuz edilmedi.
Sabancı da istiyor
OYAK'ın açıklamasından bir gün sonra Sabancı Çimento Grup Başkanı Erhan
Kamışlı da kendi yaklaşımlarını Kıbrıs'ta dile getirdi. Kamışlı'ya, çimento sektöründe yeni fırsatlar doğduğunu, Uzan fabrikalarıyla yaşanan dağılımın yenilenmesi sayılacak pozisyonların açıldığını hatırlatıp, yeni fırsatlara yaklaşımını sorduk. Kamışlı, sorumuzu şöyle yanıtladı: 'Sektörde fırsatları bekliyoruz. Gözümüz Türkiye ve çevrede.' Sabancı Grubu, bu yıl çimentodan 800 milyon dolar ciro bekliyor. Çimentoda Türkiye'nin en büyük ihracatçısı olan grup, halen 600 milyon dolarlık yeni yatırımın içinde. TMSF'den aldığı
Ladik Çimento için yargı süreci devam ediyor. Kamışlı, 'Ladik bizim olacak, hakkımız yendi. Mahkeme sonucunda fabrikayı alacağız' diyor. Sabancı Grubu, Karadeniz'de yüzde 3, İç Anadolu'da yüzde 18, Marmara'da yüzde 65 pazar payına sahip. Şirketin gözü Çin ve Ukrayna'da yapacağı yatırımlarda.
Bizi zor günler bekliyor
SABANCI Çimento Grup Başkanı Erhan Kamışlı 2007 yılında sektörün 'idare' edeceğini ama daha sonra aşağı doğru döneceğini söyledi. 'İlgili ilgisiz herkes çimento fabrikasına yöneldi'' diyen Kamışlı, 'Sektörü çok zor bir 2007 sonrası bekliyor. 2008'de bizim için gri bir dönem var. Yeni 6-7 milyon ton kapasite sıkıntı yaratacak'' şeklinde konuştu.
Çimento üretimi 43 milyon ton olacak
Adnan İğnebekçili-TÇMB Başkanı: Bu yıl yüzde 6-8 büyüme beklerken en az yüzde 23'lük büyüme olacak. Avrupa'nın en
ucuz çimento
fiyatına sahip ülkesiyiz. 2007 tahminimiz en az yüzde 6-8 büyümek. Bu da 43 milyon ton çimento demek. Türkiye'de hükümet inşaat odaklı büyüme yöntemini seçti.
Portakalcılar da çimentocu oldu
Atalay Şahinoğlu/ Nuh Çimento YK Başkanı: Sektöre çok sayıda yeni yatırımcı girdi. Bu duruma bakarak çimento sektörünün çok karlı olduğuna dair bir
görünüm çiziliyor. Oysa bu iş uzun soluklu ve büyük yatırım gerektiriyor. Yeni giren portakalcılar, tekstilciler, zarar edip, borçlarını ödeyemeyecek.
İhraç çimento müteahhide satıldı
ÇİMENTO sektörü 2004 yılında başlayan iç pazardaki talep artışını karşılamak için ihracatı kesti. Son olarak bu yıl ilk altı ayda çimento ihracatı yüzde 27, klinker ihracatı yüzde 41 düştü. Aynı dönemde iç talep yüzde 22 arttı. Çimento üreticilerinin ihracattan iç pazara dönmelerinin en önemli nedeni çimento fiyatları oldu. TÇMB'ye göre ise fiyat son 1 yılda yüzde 8 arttı.