Çin'in döviz rezervlerinden sorumlu Devlet İdaresi'nin Başekonomisti Huang Guobo, 2012 yılında
ekonomik büyümenin on yıl sonra ilk kez yüzde 9'un altında olabileceğini açıkladı.
Küresel ekonomide yaşanan yavaşlama, dünyanın en güçlü ekonomisine sahip
ülkelerin de büyüme beklentilerini düşürüyor.
Ağustos ayında,
Amerika Merkez Bankası Başkanı (FED) Ben Bernanke'nin ABD ekonomisindeki büyüme üzerinde riskler olduğunu açıklamasından sonra bu kez de Çin'in
büyüme oranının düşeceğine yönelik uyarılar geldi.
2001'den beri her yıl yüzde 10'un üzerinde büyüyen Çin de büyüme beklentilerini aşağıya çekti.
Zaman gazetesinin haberine göre; Çin'in döviz rezervlerinden sorumlu Devlet İdaresi'nin Başekonomisti Huang Guobo, 2012 yılında ekonomik büyümenin on yıl sonra ilk kez yüzde 9'un altında olabileceği açıklamasını yaptı.
Küresel
krizin
ihraç mallarına olan talebi azaltacağını vurgulayan Guobo, bu durumun ülkenin büyüme hızını yavaşlatacağına dikkat çekti. Önceki günlerde Çin Başkanı Wen Jiabo da "Çin ekonomisi güçlü ticaret hacmine karşın bazı zorluklarla karşı karşıya." diyerek aynı yönde açıklamalar yapmıştı.
Jiabo, enflasyonun da beklenenden yüksek olduğunu kaydederken; uzmanlar, Çin'deki yüksek enflasyonun sebebini para arzının
kontrol edilememesine bağlıyor.
Hükümetin ülke içindeki para akışını kontrol edemediğine dikkat çeken ekonomistler, Çin para birimi yuanın değersiz olmasının da bu başarısızlıktan kaynaklandığı yorumunu yapıyor. Bu eleştirilere karşın Çin
Merkez Bankası bu yıl para arzını yüzde 16 seviyesinde tutmaya çalışıyor.
Küresel krizin ihracat mallarındaki talebi azaltacağına yönelik beklentiler, ülkenin özel
sektör yatırımcısını da endişeye sevk etti.
Avrupa ve
Kuzey Amerika'ya yapılan ihracatların Çin ekonomisinde önemli bir paya sahip olduğuna dikkat çeken uzmanlar, bu ülkelerde yaşanan krizden etkilenmenin kaçınılmaz olduğunu belirtiyor.
Başekonomist Guobo, devam eden riskli ortamda siyasilerin enflasyona odaklanmaya devam etmesi gerektiğini belirtti. Finansal krizin özellikle Avrupa'da daha da kötüye gideceği uyarısında bulunan Guobo, "Küresel olarak zayıf büyüme oranları görüyoruz. Bu durum küresel güveni zedeliyor ve küresel piyasalarda durgunluğa sebep oluyor." şeklinde konuştu. Ülkedeki ekonomistler yüzde 8'lere kadar düşecek bir büyüme oranının tehlikeli olacağı görüşünde.
Dünya piyasasının fason
üretim merkezi Çin,
ucuz işgücü ile tanınıyor. Ekonomistler bu oranda bir büyüme oranının Çin'in sürekli şehirleşen halkı için yeterli istihdam oluşturamayacağı endişesini taşıyor.
Markiteconomics sitesinde yer alan HSBC'nin derlediği ağustos ayının verilerine göre ülkede ihracat mallarındaki talepte düşüş var. Üretim pazarında da yeni işlerin alımında 13 ay sonra ilk kez düşüş kaydedildi.
Son veriler, önümüzdeki aylarda Çin'deki ekonomik büyümenin yavaşlamaya devam edeceğinin göstergesi olarak yorumlanıyor.
Reuters haber ajansında yer alan habere göre ise dünyanın en büyük ikinci ekonomisi ile ilgili öngörüler, küresel ekonomiyi de endişelendirdi.
Çin ekonomisinin küresel piyasalardaki durgunluğun altından kalkmak için anahtar bir role sahip olduğunu düşünen siyasiler, hükümetin enflasyon oranlarını gündeminde tutması gerektiğini vurguluyor.
Reuters, bu yönde bir yavaşlamanın
Pekin için bir eşik olacağı yorumunu yaparken, ülkenin beş yıllık
kalkınma planının yıllık ortalama yüzde 7 büyümeye izin verdiğini kaydetti. 2012 yılı için yüzde 8'lerde büyüme oranı beklenen Çin ekonomisi 2010'da yüzde 10,3 büyümüştü.