Enerji Piyasası Düzenleme Kurumundan (
EPDK) yapılan açıklamada, aralarında
İstanbul ve
Ankara'nın
doğal gaz dağıtımlarını yapan
İGDAŞ ve EGO'nun da bulunduğu 7 dağıtım şirketinin, metre küpte 0,3 ile 1 YKr arasında değişen ''
hizmet bedeli'' artış taleplerinin uygun görülmediği, 2007 yılında aynı fiyatlardan vatandaşa hizmet verilmesinin kararlaştırıldığı bildirildi.
Açıklamaya göre, Enerji Piyasası Düzenleme
Kurulunun önceki gün yapılan toplantısında, 5 milyon 550 bin doğal gaz abonesine hizmet veren İstanbul İGDAŞ, Ankara EGO, Bursagaz,
Eskişehir ESGAZ,
İzmit İZGAZ,
Adapazarı AGDAŞ ve
Bahçeşehir Gaz Dağıtım şirketlerinin 2007 hizmet
tarife teklifleri görüşüldü.
Kurul, 2007 yılı için, tüm yatırım ve
işletme giderleri ile karlarını içeren ve doğal gaz abonelerinden alacakları birim hizmet amortisman bedelleri ile
taşıma bedellerini belirledi.
EPDK, geçen yıl olduğu gibi bu yıl da tarife artışı taleplerini kabul etmeyerek İGDAŞ'ın hizmet bedelini 6,6942 YKr, EGO'nunkini ise 6,4790 YKr olarak sabit tuttu. Kurul dağıtım şirketlerinin 1,0789 YKr olan taşıma bedellerinde de değişikliğe gitmedi.
EPDK, İZGAZ, AGDAŞ ve Bahçeşehir dağıtım şirketlerinin 2007 yılı için metre küpte 0,6 YKr ile 4 YKr arasında değişen hizmet bedelinde zam taleplerini kabul etmeyerek, 3 şirket için de bu bedeli 7,778 YKr olarak tespit etti. Kurul
özelleştirme sözleşmesi gereği hizmet bedeli 2,5 sent olarak sabitlenen Bursagaz ve ESGAZ'ın taşıma bedelinde artış taleplerini kabul etmedi.
EPDK BAŞKANI GÜNAY
EPDK Başkanı Yusuf
Günay, hizmet bedellerindeki artış taleplerini kabul etmemelerinde, bu dağıtım şirketlerinin ''daha verimli çalışmasını
teşvik etmek ve doğal gaz abonelerinin bütçesine katkı sağlamak'' amacı güttüklerini söyledi.
Türkiye'de doğal gaz dağıtım şirketlerinin birim hizmet amortisman bedellerinin ya EPDK'nın yaptığı
ihaleler sonucunda rekabetle belirlendiğini veya ihalelerden önce faaliyet göstermeye başlayan İGDAŞ, EGO gibi dağıtım şirketlerinin hazırladığı tekliflerin Kurumda onaylandığını anlatan Günay, şöyle konuştu:
''Bu 7 şirket her yıl
Ekim ayının sonuna kadar tekliflerini hazırlayıp Kurumumuza sunuyorlar. Toplantılar yapıp gelirlerini, giderlerini, maliyetlerini, yatırımlarını inceliyoruz ve hem şirketlerin, hem tüketicinin çıkarını gözeterek tarifelerini karara bağlıyoruz.
Dağıtım şirketlerinin geçen yıl olduğu gibi bu yıl da hizmet ve taşıma bedellerinde bir artış talepleri oldu, ancak bunu uygun görmedik. Zaten mevcut koşullarda bu şirketlerin hizmet bedelleri, ihalesini yaptığımız şehirlerden hayli yüksek. İhalesini yaptığımız 45 bölgenin hizmet bedeli ortalaması 1,2 YKr, bu şirketlerin ise 3,7 YKr ile 7,7 YKr arasında değişiyor. Hal böyle olunca ihale yaptığımız bölgelerde doğal gazın metre küpü KDV hariç 45-46 YKr'den satılırken, İstanbul, Ankara gibi şehirlerde KDV hariç 49 ile 53 YKr arasında satılıyor. Bu rakamları da dikkate alarak tarifesini onayladığımız şirketlerin hem varlıklarını sürdürmesini hem de mümkün olduğunca daha verimli çalışarak daha ucuza hizmet vermesini teşvik etmeye çalışıyoruz.''