Küresel piyasalardaki riskler piyasada baskı yapmaya devam ederken dolar 2,22'nin üzerinde seyrediyor.
Rusya-Ukrayna konusundaki politik risklerin artması, global piyasalarda riskten kaçma eğilimini artırdı. Bunun sonucunda güvenli liman olarak görülen varlıklara talep artarken, riskli aktif fiyatlarında ise düşüş görüldü.
Güvenli liman özellikleri nedeniyle ABD 10 yıllık tahvil getirisi %2,65 seviyelerinden %2,60 seviyelerine kadar gerilerken, altın bu sabah günlük %1,4 değerlenerek yeniden 1.344 $/ons’a ulaştı. Son gelişmelerle arz endişelerinin artmasıyla Brent petrol de %1,5 oranında primlenerek bu sabah 111 $’a yaklaştı.
Hisse senedi piyasalarında bu sabah satıcılı bir seyir izleniyor. Asya’da Japonya ve Hong Kong endekslerinde %1 civarında kayıp yaşanırken, ABD vadeli endeksleri de %0,8 oranında satıcılı. BIST-100’ün de Cuma günkü toparlanmasının ardından yeni haftaya satıcılı bir başlangıç yapması bekleniyor.
Döviz piyasalarında Japon yeni güvenli liman özelliğiyle dolara karşı bu sabah 101,25 seviyelerine kadar yükseldi. €/$ paritesi ise Cuma günü gördüğü 2 ayın en yükseğinden (1,3824) gerilerken, bu sabah 1,3790 seviyelerinden işlem görüyor.
Rusya Merkez Bankası bu sabah «artan enflasyon ve mali istikrara yönelik riskler dolayısıyla» politika faizini %5,5’ten %7’ye yükseltirken, bu sabah ruble dolara karşı %1,4 değer kaybederek en düşük seviyesini gördü; ruble euroya karşı da en düşük seviyesinde.
GOÜ para birimleri Rusya etkisiyle değer kaybederken, Endonezya rupiahı %7,75 ile beklentilerin altında gelen enflasyon verisiyle pozitif ayrışarak bu sabah %0,7 değer kazandı. $/TL ise bu sabah %0,5 değer kaybıyla 2,2190 seviyelerinden işlem görüyor.
Çin’de imalat sanayine ilişkin beklentileri gösteren PMI endeksi Ocak’taki 49,5 seviyesinden Şubat ayında 48,5’e gerileyerek imalat sanayinde yavaşlamaya işaret etti. Hem üretim hem de ihracat siparişleri Temmuz 2013’den bu yana ilk defa düşüş gösterdi.