EPDK, geçen yıl akaryakıt
fiyatlarını aşağı çekmek için geçici olarak uyguladığı "
tavan fiyat"
uygulamasına bu kez sıcak bakmıyor.
EPDK, akaryakıttaki fiyat artışlarına "resmi" görüntü verdiği için bunun yerine örtülü tavan yöntemini deneyecek.
Akaryakıt fiyatlarını düşürmek amacıyla başlatılan çözüm arayışlarının içerisinde "tavan fiyat" uygulamasının olmadığı öğrenildi.
Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu (EPDK) doğrudan tavan fiyat uygulaması yerine, bayi ve dağıtıcı kârlarını yakından izleyip denetimleri sıklaştırarak üstü örtülü tavan fiyat uygulayacak.
Zamlar 'resmi'leşiyor
Edinilen bilgilere göre EPDK’nın tavan fiyat uygulamasını şimdilik askıya almasının neden olarak ise akaryakıta
hammadde ve
döviz kuru gibi nedenlerle gelen zorunlu zamların kamuoyunda "devletin akaryakıta zam yaptığı" şeklinde algılanması gösterildi. Geçen yıl hazirandan itibaren geçici olarak devreye alınan tavan fiyat uygulaması boyunca, fiyat düşüşlerinin normal, fiyat artışlarının ise "devlet zammı" olarak nitelendirildiğine dikkat çekildi.
20
kuruş ucuzladı
EPDK, tavan fiyat uygulama yetkisini
Petrol Piyasası Kanunu’nun 10 uncu maddesinden alıyor. Buna göre
Kurul,
vergiler dahil litre başına akaryakıt dağıtım ve bayi tavan fiyatının hesaplanmasına ilişkin formülü belirleyip üst sınır marjını ilan ediyor. Geçen yıl uygulanan tavan fiyat formülünde dağıtıcı ve bayilere benzin için litre başına 25 kuruş, motorin için 30 kuruş ve kırsal motorin için de 27,5 kuruş azami kâr belirlenmiş, dolayısıyla benzin fiyatları 20 kuruş ucuzlamıştı.
Kurul açıklaması
Tavan fiyat uygulamasında akaryakıt dağıtım ve bayi tavan fiyatı her
pazartesi, çarşamba ve cuma günleri hesaplanıyor, yeni fiyatlar ertesi gün devreye girdi. Dolayısıyla açıklanan her fiyat Kurul kararıyla ilan edilmiş oldu. Bayi ve dağıtıcı paylarındaki
kesinti başlangıçta 20 kuruşluk
indirim getirse de ardından vergi artışları ve petrol fiyatlarındaki yükselişe paralel olarak fiyatların sürekli zamlanması, her yeni fiyatın da "resmi" kanaldan açıklanması EPDK’da rahatsızlığa yol açtı.
Ucuzluk getirmez
Yapılan görüşmelerde, yeni dönemde uygulanacak tavan fiyatın ciddi düzeyde ucuzluk getirmeyeceği, üstelik geçen yıl yaşanan olumsuz tecrübelerin tekrarlanacağı görüşü paylaşıldı. Doğrudan tavan fiyat yerine, dağıtıcı ve bayilerden indirim marjının sonuna kadar kullanılması yoluyla bir tür örtülü tavan yönteminin uygulanması benimsendi. Bu kapsamda dağıtıcı bayilere yönelik denetimlerin yoğunlaştırılacağı da belirtildi.