Türkiye İstatistik Kurumu (
TÜİK) verilerine göre,
ekonomik büyüme yılın ikinci çeyreğinde iç talepteki canlığın etkisiyle hem ilk çeyreğin hem de beklentilerin üzerinde gerçekleşti.
Mayıs ve Haziran aylarında döviz ve faizlerde görülen yükselişin iç talebi kısıcı etkisinin ise yılın ikinci yarısındaki büyüme rakamlarında görülmesi bekleniyor.
TÜİK bu yılın ikinci çeyreğinde gayrisafi milli hasılanın (GSMH) geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 8.5, gayrisafi yurtiçi hasılanın da (
GSYH) yüzde 7.5 artış gösterdiğini açıkladı.
TÜİK verilerine göre ilk altı aylık dönemde GSMH yüzde 7.5, GSYH ise yüzde 7 artış gösterdi. Hükümetin 2005 sonu için büyüme öngörüsü yüzde 6 civarında bulunuyor.
GSMH yılın ilk yarısında cari fiyatlarla 240.16 milyar YTL, GSYH ise 240.07 milyar YTL oldu.
İÇ TALEP İVMESİ ETKİLİ
Büyümenin alt kalemlerine bakıldığında,
üretim yöntemine göre yılın ikinci çeyreğinde sabit fiyatlarla tarım sektörünün yüzde 1.1 daraldığı, sanayiinin yüzde 10.5, inşaatın ise yüzde 13.7 büyüdüğü görüldü. İlk altı ayda ise tarım sektörü yüzde 1.3, sanayi yüzde 7.7 ve inşaat ise yüzde 19.3 büyüdü.
Harcama bileşenlerine göre bakıldığında özel nihai
tüketim harcamaları ikinci çeyrekte yüzde 10.1, devletin nihai tüketim harcamaları ise yüzde 18 artış gösterdi. Bu kalemler yılın ilk yarısında ise sırasıyla yüzde 9.4 ve yüzde 13.5 arttı.
Harcama bileşenleri içerisinde en yüksek artışların yüzde 6.2 ile dayanıklı, yüzde 15.9 ile de yarı dayanıklı ve dayanıksız tüketim mallarında kaydedildiği görüldü.
Yatırım eğilimini gösteren gayrisafi sabit
sermaye oluşumu ise yılın ikinci çeyreğinde yüzde 10.9, ilk yarısında ise yüzde 19 arttı.
Geçen yılın ikinci çeyreğinde GSMH yüzde 4.7, GSYH ise yüzde 5.5 büyümüştü.