Sosyal
Güvenlik Kurumu (SGK), 2000 yılından önce
emekli olanların mağduriyetini gidermek için yürüttüğü çalışmada iki formül üzerinde duruyor. İlk formülde, taban bir zam üzerine belli oranda iyileştirme yapılması yer alıyor. İkinci formülde ise emeklilere maaşlarına göre kademeli olarak yüzde 3 ile 15 arasında artış yapılması öngörülüyor. Her iki durumda da emeklilere yapılan iyileştirmenin aylık ortalama yansımasının en fazla 135 lira olması hesaplanıyor. SGK'nın elindeki verilere göre yaklaşık 5 milyon 200 bin emeklinin yarıya yakını, Süleyman Demirel'in başbakanlığı döneminde
erken emeklilik uygulaması sonucu 1994-2000 yıllarında, 38-43 yaş arasında emekli olanlardan oluşuyor. Emekli aylıklarında kısmi iyileştirme düzenlemesinin Hazine'ye yükünün de yıllık 4 milyar liranın biraz üzerinde olması hesaplanıyor.
'GAP'ı gaptırmam' dedi 22 GAP gitti
Kamuoyunda büyük tartışmalara neden olan 9. Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel'in popülist politikaları sonucu emeklilik yaşının 38'e düşürülmesi kararının devlete maliyeti 852 milyar TL'yi bulmuştu. 1994'te başlayan uygulamanın 2007 yılına kadar geçen sürede sosyal güvenlik kurumlarına aktarılan kaynağın, yaklaşık 22 GAP parasına bedel olduğu hesaplanmıştı. Yıllar içinde yapılan değişikliklerin önceki emeklilere yansıtılmaması nedeniyle eski emeklilerle yeni emekliler arasında yıllar içinde önemli farklar oluştu.
YENİ ŞAFAK