Emekli kazandı!
Geçtiğimiz hafta cuma günü çıkan yazımız 'Emekli kaybetti' başlığını taşıyordu.
Söz konusu yazıda, 2000 yılı sonrası için
zam farkı almak üzere
dava açan SSK ve Bağ-Kur
emeklilerine Yargıtay'dan kötü haber geldiğini, talebin reddedilmesinin yanında bin liradan fazla dava masrafının da emekliler üzerinde kaldığını ifade ettik. Maalesef bu haber 7,5 milyon emekli ve özellikle de dava açan yüz binden fazla kişi üzerinde
soğuk duş etkisi yapmıştı.
Neyse ki emeklilerimizi biraz olsun ferahlandıracak haber geçtiğimiz günlerde Ana
yasa Mahkemesi'nden geldi. Mahkeme, verdiği kritik kararla emekli, dul ve yetim aylıklarını hacizden korumuş oldu.
Aylıklara haciz konamayacak
Bilindiği üzere gerek 5510 Sayılı Kanun'un 93. Maddesi'nde, "Gelir, aylık ve ödenekler; 88'inci Madde'ye göre takip ve tahsili gereken alacaklar ile nafaka borçları dışında haczedilemez. Bu fıkraya göre haczi yasaklanan gelir, aylık ve ödeneklerin haczedilmesine ilişkin talepler, borçlunun muvafakati bulunmaması halinde, icra müdürü tarafından reddedilir" deniliyor. Buna göre SGK tarafından ödenen aylık ve gelirlere, sadece SGK'ya olan borçlar ve nafaka borçları için haciz konabiliyor.
Öte yandan bir emekli örneğin
kredi kartı borcu sebebiyle takibe uğrarsa, bu borç için
maaşına haciz konamıyor. Ancak
Halk Bankası, açtığı bir davada yasanın bu hükmünün
Anayasa'nın eşitlik ilkesine aykırı olduğunu iddia etti. Mahkeme bu iddiayı ciddi buldu ve konuyu
Anayasa Mahkemesi'ne taşıdı.
İşte Anayasa Mahkemesi, 12
Nisan tarihli Resmi Gazete'de yayımlanan kararında, bu hükmün anayasanın eşitlik ilkesine aykırı olmadığına ve iptal talebinin reddine karar verdi. Yani şimdiye kadar olduğu gibi, 7,5 milyon SSK ve Bağ-Kur emeklisinin maaşlarına bundan sonra da haciz konulamayacak. Sadece emekli, dul ve yetimin izni olursa haciz uygulanabilecek.
Memur emeklisine haciz var
Diğer taraftan 5434 Sayılı
Emekli Sandığı Kanunu'na göre aylık alan memur emekli, dul ve yetimleri için haciz yasağı hükmünün uygulanmadığını belirtelim. Zira aylık ve gelirlere haciz konmasını engelleyen yasa hükmü 5510 Sayılı Kanun'da yer alıyor. Oysa hâlihazırda memur emeklileri 5434 Sayılı Kanun'a göre aylık alıyorlar. Bu kanunda ise aylıklara haciz konulamayacağı veya haczin emeklinin iznine tabii olduğu yönünde bir
düzenleme bulunmuyor. Yani memurlar için öteden beri haciz uygulandığı gibi, bundan sonra da uygulanmaya devam edecek. Fakat bana göre 5434 Sayılı Kanun'da da bir değişiklik yapılarak, diğer emeklilerle eşitlik sağlanması yerinde olacaktır.
SADETTİN ORHAN - BUGÜN GAZETESİ