Abu Dabi'de basılan The National gazetesi tarafından ülkede faaliyet gösteren 40
bankaya ait 170
kartla ilgili yapılan araştırmaya göre, yıllık ortalama
faiz oranı yüzde 33.9'u buluyor. Bu oran ABD ve İngiltere'deki bankaların oranını neredeyse ikiye katlıyor.
İngiliz küresel
kredi kartı araştırma şirketi Lafferty Grup Başkanı Andrew Neeson,
BAE'deki kartların yüzdelik puanının bir yıl öncesine kıyasla iki puan arttığını ve bankaların diğer verdikleri kredilerden gelen zararı kapatmak için kar oranlarını yükselttiklerini ifade etti. Neeson, bankaların böyle bir yönteme gitmesinin normal karşılanabileceğini, fakat sonuçta ürünlerinin daha az rekabetçi hale geleceğini belirtti.
Kaynaklara göre dünyanın diğer yerlerinde olduğu gibi Ortadoğu'daki bankalar da yüksek maaşlı kişileri kendine çekmeye çalışıyor. Diğer ülkelerdekinin aksine bu kişilere uygulanan oranlar abartılı bulunuyor. Habere göre First Gulf
Bank, Mashreqbank ve
Dubai First bankalarının verdiği platin kartların yıllık
faiz oranı yüzde 40'ı aşıyor.
Küresel ekonomik krizin ardından neredeyse tüm bankalar müşterilerine uyguladığı kredi miktarını düşürmüş ve yeni kredi kart şartlarını zorlaştırmıştı.
Örnek olarak HSBC'den kredi kartı almak isteyen şahsın aylık maaşının en az 6 bin TL olması ya da hesabında 42 bin TL gibi bir miktar tutması gerekiyor. Gazetenin ulaşmaya çalıştığı bankaların büyük kısmı kredi kartı politikalarıyla ilgili yorum yapmaktan kaçınırken, bankaların genelde müşterilerini maaşına ve hesabında tuttuğu paraya göre değerlendirdiği ifade edildi. BAE'deki bankalar
hesap açtırmayan müşteriye nadiren kredi kartı veriyor.
Son 10 yılda BAE'de kredi kartı kullanımında adeta
patlama yaşandı. Beş yıl önce her 100 yetişkin için kredi kullanım oranı yüzde 28.4 iken bu oran 2008'de yüzde 90.8'e ulaştı. 2003'te 100 kişiye 62 kredi kartı düşerken bu oran 2008'de 199.4'e çıktı.