Çekirdek enflasyon göstergelerinin orta vadeli hedeflerle uyumlu seyrini sürdüreceğini tahmin eden
Kurul, "Bu değerlendirmeler doğrultusunda Kurul,
politika faiz oranının bir süre daha mevcut düzeylerde tutulması ve uzun süre düşük düzeylerde seyretmesi gerektiği yönündeki görüşünü teyid etmiştir." tespiti yaptı.
Kurul'un 11
Kasım 2010 tarihli toplantısının toplantı özetindeki Riskler bölümünde yılın üçüncü çeyreğinde iktisadi faaliyet ve istihdam verilerinde gözlenen zayıf seyrin kalıcı olmayacağı ve son çeyrekte iktisadi faaliyetteki toparlanmanın tekrar hızlanacağına işaret edildi. Kurul üyelerine göre özellikle
krediler ve iç talep güçlü bir seyir izlemekte, ancak dış talebin zayıf seyri nedeniyle toplam talep koşulları henüz enflasyon üzerinde yukarı yönlü bir
baskı oluşturamıyor.
Ekim ayı itibarıyla yüzde 8,62 olan enflasyonun 5 puanı aşkın kısmının sadece işlenmemiş
gıda ve
tütün ürünlerindeki
fiyat artışlarından kaynaklandığına dikkat çeken Kurul, "Söz konusu kalemlerdeki fiyat artış oranlarının zaman içinde kademeli olarak gerileyeceği beklentisini korumuştur. Dolayısıyla, önümüzdeki dönemde enflasyonun düşüş eğiliminde olacağı, temel (çekirdek) enflasyon göstergelerinin ise orta vadeli hedeflerle uyumlu seyrini sürdüreceği tahmin edilmektedir. Bu değerlendirmeler doğrultusunda Kurul, politika faiz oranının bir süre daha mevcut düzeylerde tutulması ve uzun süre düşük düzeylerde seyretmesi gerektiği yönündeki görüşünü teyit etmiştir." değerlendirmesi yaptı.
CARİ AÇIK RİSKİNE KARŞI TEDBİR ALINACAK
Gelişmiş ülkelerin genişletici para politikalarının riskine de değinen Kurul, artan
sermaye girişlerinin hızlı kredi genişlemesi ve uyarılan ithalat talebi kanalıyla iç ve dış talebin
büyüme hızlarındaki ayrışmayı beraberinde getirdiğine işaret etti. "Bu durum cari dengede bozulmaya yol açarak finansal istikrara ilişkin riskleri gündeme getirmektedir." denilen Kurul raporunda, söz konusu risklerin sınırlanması bakımından, zorunlu karşılıklar ve likidite yönetimi gibi ek politika araçlarının daha aktif olarak kullanılabileceğine vurgu yapıldı.
Kurul, Türk lirası piyasası işlemlerinde vadelerin uzamasını
teşvik etmek amacıyla, gecelik piyasada oluşan faizlerin politika faizinden, her iki yönde de konjonktürün gerektirdiği ölçüde sapmasına geçici olarak izin verilebileceğini bildirdi. Açıklamada, "Gecelik borçlanma faizlerinin 400 baz puan daha indirilerek borçlanma faizleri ile borç verme faizleri arasındaki farkın artırılmasına karar verilmiştir. Ayrıca Kurul, kredi koşullarındaki olumlu gelişmeleri göz önüne alarak, çıkış stratejisi kapsamındaki diğer düzenlemelerin de yürürlüğe koyulmasının uygun olacağını ifade etmiştir." bilgileri de verildi. Kurul her zaman olduğu gibi toplantı özetini mali disiplinin sürdürülmesi ve fiyat istikrarı vurgusuyla bitirdi.
(CİHAN)