İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı
Kadir Topbaş, 111 ülkeden oylamaya katılanların, damalı erguvan rengi
otobüsü
tercih ettiğini belirterek, ''Bugün 70'ini hizmete sokacağımız 172 araçlı filonun, 102 aracı haziran ve temmuz aylarında hizmete girecek'' dedi.
Feshane Uluslararası Fuar
Kongre ve
Kültür Merkezinin
İSPARK Otoparkı'nda, erguvan rengi otobüslerin hizmete girmesi dolayısıyla düzenlenen törende konuşan Topbaş, dünyanın bütün metropollerinde,
ulaşımın ciddi bir problem olduğunu belirtti. Göreve geldiklerinden bugüne kadar her alanda çalışmalar yaptıklarını, özellikle ulaşım ile ilgili çalışmalar sonucunda bireysel araçlar yerine toplu
taşıma araçlarının kullanımını artırmayı hedeflediklerini kaydetti.
Kadir Topbaş, bu şehre 39 milyar lira yatırım yaptıklarını ve yıl sonuna kadar bu rakamı 44 milyar liraya çıkarmayı hedeflediklerini ifade ederek, ''Yaptığımız yatırımların yüzde 55'i ulaşım ile ilgilidir. Bir şehrin modernliği ve gelişmişliğini, o şehrin toplu taşıması belirler. Bunu vatandaşın kullanımına açmak için güvenliğini artırmak gerekiyor'' dedi.
Gelecekte günlük hareketi 50 milyonu bulacak bir şehrin, ulaşım yapısının buna göre hazırlanması gerektiğini anlatan Topbaş, İstanbul'da artık trafiğin kilitlenmediğini söyledi.
Topbaş, 2014'te raylı
sistem oranını yüzde 31'lere çıkarmayı amaçladıklarını belirterek, metrobüsün şehre gelmesiyle
taksici ve
minibüsçülerin mağduriyetlerinden bahsedildiğini, ancak böyle bir mağduriyetin bulunmadığını kaydetti.
Halk otobüslerini de 2014'e kadar mükemmel hale getirmeyi amaçladıklarını ifaden Topbaş, şunları söyledi:
''Bütün otobüsleri, dezavantajlı kesimlerin binebileceği, klimalı ve konforlu hale getireceğiz. İstanbul'daki otobüslerin tamamının kalitesini artırmak istiyoruz. Minibüs esnafı, bu kentin yükünü çekiyor. Onların da rehabilite edilmesi için çalışmalar yapıyoruz. Taksiler, bu kentin yüzü konumunda bulunuyor. Call Center sistemi, hazırlıklarımız sürüyor. Yerel yönetimler, tüm dünyada ön plana çıktı. Yerel yönetime önem veren ülkeler kalkınmada önemli bir mesafe aldı. Başbakanımız, bir yerel
yönetici olarak, Türkiye'deki belediyeler ile ilgili reformlar yaptı. Belediyeler Birliği Başkanı olarak temel taleplerin yerine getirilmesi konusunda çalışmalarımız devam ediyor.''
Topbaş, İstanbulluların daha önce vapurlarını ve raylı sistemlerle ilgili vagonlarını seçtiğini vurgulayarak, ''111 ülkeden oylamaya katılanlar, damalı erguvan rengi otobüsü tercih etti. Bugün 70'ini hizmete sokacağımız 172 araçlı filonun, 102 aracı Haziran ve Temmuz aylarında hizmete girecek. Bu filoyu, şehrin çeşitli yerlerinde kullanılmak üzere 1500'e tamamlamak istiyoruz'' diye konuştu.
70 araçtan 29'unun
Anadolu yakasında geri kalanının
Avrupa yakasında hizmete gireceğini belirten Topbaş,
halk otobüsü ve eski
İETT otobüslerinde
imaj çalışması yapacaklarını kaydetti.
Metrobüs hattında çalışan otobüslerin,
yerli üretim olmamasının eleştirildiğini aktaran Topbaş, 330 kişiyi taşıyabildiği için
yabancı araçların tercih edildiğini, bu kadar kişiyi taşıyacak
yerli üretim aracının bulunmadığını, ayrıca yabancı filonun da tüm otobüsler içerisinde yüzde 3-4'lük oranla yer aldığını söyledi.
Konuşmasının ardından Topbaş, erguvan rengi otobüsün
şoför koltuğuna oturarak, çevredekileri selamladı.
Bir gazetecinin, ''Otobüsün
kamera sisteminin olması zarar vermeleri önler mi?''sorusu üzerine Topbaş, ''Araçta, iç ve dış kameralar var.
Güvenlik açısından başka özellikleri de bulunuyor. Otobüs hareket ettiğinde merkezden nerede olduğunu görüyoruz. Kapıyı nereden açtığını, hangi durakta olduğunu görüyoruz. Kendi hattında olmadığında akbili kabul etmiyor ve para almıyor. Kullanıcı açısından da gerçekten çok rahattı'' yanıtını verdi.
Araçta ''
Euro 5 Motoru''nun kullanılması dolayısıyla az miktarda
çevre kirliliği ortaya çıktığını ifade eden Topbaş, hangi durağa,
saat kaçta otobüs geleceğini cep telefonuyla öğrenmenin mümkün olacağını, çalışmaların devam ettiğini, ayrıca akıllı kavşakların bu otobüslerin algılayacağını ve toplu taşımada kimsenin kırmızı ışıkta beklemeyeceğini sözlerine ekledi.