- Reçetesiz ilaç satışının yasaklanmasıyla vatandaşın masrafı arttı
- 1,5 liralık ilaç için hem muayene hem, reçete katkı payı ödeniyor
- 1-2 liralık ilaç parası totalde 12,50 liraya kadar çıkıyor
Kerem Zabun, Sağlık Bakanlığı’nın eczacılara 1953 yılında yürürlüğe giren 6197 sayılı Eczaneler ve Eczacılar hakkındaki kanunun reçetesiz ilaç satışını yasaklayan 24’üncü maddesinin uygulanması yönünde çağrı yaptığını hatırlattı.
Sağlık il müdürlükleri tarafından eczacılara reçetesiz ilaç satılması halinde ceza kesileceğinin bildirildiğini aktaran Zabun, uygulamanın sağlık harcamalarının artması nedeniyle hem devleti zarara soktuğunu, hem de vatandaşın ilaca kolay ulaşımını engellediğini savundu. Zabun, uygulama ile eczanede 1.29 liraya satılan ağrı kesici, alerji, öksürük şurubu, göz kremi gibi ilaçları vatandaşın hekimine reçete yazdırarak 8 lira muayene ve 3 lira reçete katkı payı ödeyip 12.50 liraya satın almak zorunda kaldığını kaydetti.
1 LİRALIK İLACA, 11 LİRA REÇETE VE MUAYENE ÜCRETİ
Zabun, gece saatlerinde acil hastası olanların, çocuğu ateşlenen, başı ağrıyan ya da alerji ilaçlarının yanı sıra raporla ilaç alan hastaların da her seferinde doktoruna reçete yazdırmak için, muayene ücreti ve reçete katkı payı ödediğini söyledi. Zabun, vatandaşların eczaneden fiyatı 1 lira ile 3 lira arasında değişen ilacı, doktoruna reçete yazdırmak için devlet ve üniversite hastanesinde 8 lira, özel hastanede de 12 lira muayene ücreti ile 3 lira reçete katkı payı ödeyerek satın aldığının altını çizdi.
Kerem Zabun, Sağlık Bakanlığı’na reçeteli satılması gereken ilaçların listesinin yapılması ve bu liste hakkında eczacılara ve vatandaşa bilgi aktarılması çağrısında bulundu.
DHA