TMO Genel Müdür Vekili Mesut Köse, son
kriz sonrasında faizlerin yükseldiğine dikkat çekerek bu nedenle
krediyi son çare olarak düşündüklerini söyledi. Köse, fındık için kendi kaynakları dışında
Hazine'den finansman sağlayacaklarını belirtti.
TMO ile ilgili değerlendirmelerde bulunan Köse, kuruma gelecek yıl için 418 milyon YTL ayrıldığını, bunun dışında gerektikçe kaynak alacaklarını ifade etit. Köse, "Aldığımız ürünün bedeli ödenecek. Bununla ilgili bir sıkıntı olamaz. Aksi durum fiyasko demek olur. Ben fındık almıyorum desem Hazine zarardan kurtulur,
ülke zarara girer" diye konuştu.
TMO Genel Müdür Vekili ve
Tarım ve
Köyişleri Bakanlığı
Müsteşar Yardımcısı Mesut Köse, ofisin yaptığı fındık alımları için 493 bin tonluk randevu talebi olduğunu açıkladı. Şu ana kadar taleplerin yüzde 70'i düzeyinde alım yapıldığı bilgisini veren Köse, "Bu da demektir ki 370 bin ton civarında bir alım yapılabilir" dedi.
250 milyon YTL Hazine'den geldi
Köse, ofisin yapacağı fındık alımlarının nasıl finanse edileceği konusunda da bilgi verdi. Köse, TMO'nun ve diğer KİT'lerin kredi temininden önce, Hazine üzerinden finansman sağlamasının söz konusu olabileceğini anlattı. Hazine'nin bu kapsamda geçen günlerde 250 milyon YTL'yi kendilerine aktardığını kaydeden Köse, gelecek yıl 418 milyon YTL'lik bir rakamın da TMO'ya aktarılmak için bütçeye konulduğunu söyledi. Üreticiden satın aldıkları fındığı, arz açığı olduğunda piyasaya süreceklerini ve buradan gelecek kaynağı finansmanda kullanacaklarını belirten Köse, "
Fındık, dönüştürülebildiği oranda paraya dönüştürülecek. Arz açığı oluştuğunda piyasaya fındık süreceğiz. Bu da en iyi ihtimalle, fındık alımlarının tamamen bitmesinden sonra olacak" dedi.
TMO'nun bir miktar kredi aldığını da anımsatan Köse, alımları tamamen finanse edecek miktarda krediye sıcak bakmadıklarını anlattı.
Hazine ve
Maliye kaynaklarıyla konuyu görüşeceklerini dile getiren Köse, "Hazine'den kaynak aktarımı söz konusu olduğunda bu görev zararı, ödenmemiş
sermaye veya avans yöntemiyle olabilir" diye konuştu. Köse, gelecek yıl ihtiyaca bağlı olarak gerektikçe Hazine'ye başvuracaklarını ve bu süreçten sonra alacakları Hazine kaynağının belli olacağını da sözlerine ekledi.
Köse, TMO'nun bir kamu görevini yerine getirerek piyasaya girdiğine dikkat çekerek, müdahale alımlarının olmaması durumunda fındık fiyatlarının şu andaki seviyesinin de altına düşeceğine dikkat çekti. Önemli olan konunun en az Hazine zararıyla süreci tamamlamak olduğunu vurgulayan Köse, "Bu bir yerde zarar gibi gözükebilir ama ben fındık almıyorum desem Hazine zarardan kurtulur, ülke zarara girer" dedi. Köse, TMO'nun elindeki fındığın kaliteli olduğunu ve bu ürünün fiyatının yükseleceğini, şu anda da bunu beklediklerini kaydetti.
REFERANS