Geçtiğimiz günlerde gazetelere ulaşan bir basın bülteni: Burgaz Rakı, Ata Rakı adında yeni bir rakıyı piyasaya sürüyor. Bunu Rakı Turka izleyecek... Rekabetin kızıştığı rakı piyasasında son günlerde sıklıkla duyulan haberlerden biri. Ancak, Burgaz Rakı'nın
Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu (
TMSF) gözetiminde
Garipoğlu Ailesi'ne ait olduğu dikkate alındığında, ortaya renkli bir öykü çıkıyor.
Hayyam Garipoğlu, el konulan Sümerbank'ı zarara uğrattığı gerekçesiyle
İstanbul 8. Ağır
Ceza Mahkemesi'nde yargılanmış ve 27 yıl
hapis cezası verilmişti. Hakkında yakalama emri bulunan Garipoğlu, bu emrin iptali için İstanbul 1.
Ağır Ceza Mahkemesi'ne başvurmuş, ancak bu başvuru reddedilmişti. Dolayısıyla halihazırda hakkında yakalama emri bulunuyor, devletin kolluk güçleri onu her yerde arıyor.
Ancak, borcunu ödemek için TMSF ile
mahkeme kararından önce 12
Ağustos 2004 tarihinde 373.7 milyon dolarlık
protokol imzalayan Garipoğlu, şirketlerini
aile yakınları aracılığıyla çalıştırıp TMSF gözetiminde borçlarını da ödüyor.
Dev
fabrika
Örneğin 2004'te 40 milyon dolarlık yatırımla kurduğu Burgaz Rakı... 2005 yılının Ocak ayında piyasaya çıkan Burgaz Rakı, bir yıl için koyduğu hedefine sahte rakı krizinin patlamasıyla üç ayda ulaşmıştı. Burgaz'ın Lüleburgaz'daki fabrikası 14 milyon litre kapasiteye sahip ve şu an üçüncü büyük rakı üreticisi konumunda.
Burgaz Alkollü İçkiler üç markayla faaliyet gösteriyor. Burgaz Rakı, Ata Rakı ve Rakı Turka. Hayyam Garipoğlu, şirketin yönetiminde bulunmuyor, şirketi kardeşi Nida Garipoğlu yönetiyor.
Borç ödüyor
Garipoğlu'nun TMSF bünyesindeki şirketleri de faaliyetlerini sürdürüyor. Fon ve Garipoğlu Grubu arasında imzalanan protokol kapsamında, gruba ait
gayrimenkul, fabrika ve diğer tesisler üzerindeki mevcut ipoteklere ilaveten 350 milyon dolar tutarında yeni ipotek tesis edildi. Ayrıca bir kısım menkul ve grup firmalarının hisseleri de Fon tarafından rehin alındı. Burgaz Alkollü İçkiler de Fon gözetiminde faaliyetini sürdürüyor. Garipoğlu Grubu'ndan 31.12.2005 itibarıyla toplam tahsilat 36.1 milyon dolar oldu. Fon'a geçen 37
banka iştirakinden
Ortadoğu Antalya Liman İşletmeleri'nin satışının da kısa süre içinde sonuçlanması bekleniyor. Bu satıştan elde edilecek gelir de Garipoğlu'nun borcundan düşülecek.
Bu arada Garipoğlu'nun durumunu daha da renklendiren bir gelişme, yazdığı kitap oldu. Garipğlu, 'Sus Konuşma - Bir Yatırımcının Başına Gelenler' adlı kitabında kendisine haksızlık yapıldığını iddia ediyor.
Petrol Ofisi özelleştirmesiyle adından söz ettiren Garipoğlu, bu ihaleyi l milyar 60 milyon dolara kazanmış, ama şirketi alamamıştı. Garipoğlu'nun öldürülen tefeci Nesim Malki ile ilişkisi de çokça konuşulmuştu.
VATAN