ABD Merkez Bankası’nın (FED) açıklamaları ve Gezi Parkı eylemleri sebebiyle son bir aydır piyasalarda yaşanan dalgalanma, ekonomi yönetimini harekete geçirdi. Sermaye Piyasası Kurulu’nun (SPK) aracı kurumlardan 20 Mayıs-19 Haziran tarihlerine ilişkin yabancı müşterilerle ilgili kayıtları istemesinin ardından sürece Mali Suçları Araştırma Kurulu (MASAK), Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurulu (BDDK) ve mali polis de dahil oluyor. MASAK piyasalarla ilgili basına yansıyan haberleri ihbar olarak kabul ederken, BDDK da incelemenin sonuçlarına göre devreye girecek. Bankacılık sisteminden gelen sonuçlara göre bilgi talep edilecek.
Zaman'da yer alan habere göre SPK da inceleme sürecinde bankacılık sektöründen bilgi talebinde bulundu. SPK Başkanı Vahdettin Ertaş, hukuk dışı olduğu düşünülen işlemlerin yüzde 1-2 seviyesinde bulunduğunu belirtiyor. Gezi Parkı olaylarının ardından harekete geçen Emniyet Genel Müdürlüğü’nün (EGM) ilk incelemelerinde eylemle ilgili ilginç detaylar ortaya çıktı. Eylemleri organize eden kişilerin hesaplarına yurtdışından milyonlarca dolarlık para girişi yapıldığı yönünde bilgilere ulaşıldı. Mali polis, öncelikli olarak şüpheli bazı kişilerin hesap hareketlerini incelemeye aldı. Bu kapsamda eylemlerin başladığı 1 ile 25 Haziran tarihleri arasında tespit edilen 10 kişinin hesabına farklı tarihler arasında yurtdışından 500 bin ile 5 milyon dolar para aktarıldığı belirlendi. Bunun ardından EGM, Maliye Bakanlığı’na bağlı olarak çalışan MASAK ile irtibata geçti. Şüpheli 10 kişinin kimlik bilgileri ile birlikte hesap ayrıntıları bu kurumla paylaşıldı. Yapılan ilk araştırmalarda aktarılan paraların üçüncü bir ülke üzerinden gönderildiği tespit edildi. Ekonomi ve güvenlik birimleri tarafından elde edilen bilgiler ortak bir raporda toplanacak.
Üst Kurul tarafından aracı kurumlara iletilen belgeye göre 1 Ocak 2013’ten itibaren geçerli olan organizasyon şeması, 20 Mayıs-19 Haziran döneminde çalışan personelin görev, bölüm ve unvan bilgisi ile TC kimlik numarasını içerecek şekilde kimlik bilgileri talep edildi. Yabancı müşterilerden kuruma iletilen emirlerin niteliği bilgisi, söz konusu emirlere ilişkin telefon kayıtları, yazılı emirler, internet yolu ile iletilen emirlere ilişkin tüm kayıtlar istendi. Edinilen bilgilere göre İstanbul’da faaliyet gösteren bazı reklam şirketleri yayınlamaları gereken bazı gazete ve televizyon reklamlarını iki gün süreyle erteledi. Bunlar içerisinde İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nden yüklü miktarda reklam alan şirketlerin de yer aldığı belirtiliyor. Gezi Parkı eylemlerine ilişkin inceleme sürecinde elde edilen bilgiler önümüzdeki günlerde bir rapor haline getirilerek Başbakanlık, İçişleri Bakanlığı ve Maliye Bakanlığı’na sunulacak. Raporda hesabında hareketlilik tespit edilen 10 kişi ile ilgili de önemli bilgilere yer verilecek. Bu kapsamda EGM istihbarat ve terör ekipleri belirlenen şahısların herhangi bir örgüt bağlantısı olup olmadığı yönünde yoğun bir çalışma ortaya koyuyor. Raporun tamamlanmasının ardından belirlenen kişilerle ilgili olarak adli süreç başlatılacak. Polis şüphelilerin bilgilerine başvuracak. Hesaplarına paraların kim ya da kimler tarafından yatırıldığına cevap arayacak.