Karslı, “Krizin Türkiye’yi teğet geçeceğini önceden kestirsek,
Ziraat’ı halka açmayı
ertelemezdik” diye konuştu.
ZİRAAT
Bankası’nın halka açılmasında takvim belli oldu.
Ziraat Bankası Yönetim Kurulu Başkanı
Muharrem Karslı, hükümet ve
Hazine ile Ziraat Bankası arasında halka açılma konusunda bir mutabakat sağlandığını belirterek, “Halka açılmada
yol haritası belli oldu.
Tarih olarak
seçim sonrası planlanıyor” dedi. Karslı, halka arzın bir süredir düşünüldüğünü ancak 2011 Haziran’ındaki seçimler nedeniyle istenilen talebin toplanamayacağı göz önünne alınarak takvimin seçim sonrasına alındığını kaydetti.
İşlemler 2012’ye sarkabalir
Ziraat’ın halka arz sürecinin seçimlerden hemen sonra başlatılsa da talep toplamanın 2012’ye kalabileceğini belirten Karslı, şunları söyledi: “Seçimden sonraki birkaç ay içinde halka arz sürecini başlatacağız. Ancak, bu süreç en az 5-6 ay sürüyor. Aslında bu halka arz için küresel
kriz öncesinde oluşmuş bir düşünce varmış. Fakat dünyada kriz patlayınca ertelenmiş. Seçim sonrası için ise istenilen düzeyde talep toplamak için uygun bir dönem diye düşünülüyor.”
Talebe göre oran
Bankanın ne kadarının halka arz edileceği ve değerleme konusunda henüz bir çalışma yapmadıklarını belirten Karslı, şöyle konuştu: “Şu an için ne kadarını halka açarız verilmiş bir karar yok. O biraz da talebe göre belli olacak. Siz yüzde 20’sini açmak üzere yola çıkarsınız, talep iyi gelir, oranı artırısınız, yüzde 40’ını açmak istersiniz talep iyi değildir, o zaman düşürmek zorunda kalırsınız. Bütün bunları yaşamamak için halka açıklık oranı ile ilgili kararları süreç yaklaştığında vereceğiz.”
Bilsek ertelemezdik
Karslı, Ziraat Bankası’nın halka arzının bir kaç yıldır hükümetin ekonomi kanadı tarafından da dillendirildiğini hatırlatarak süreci şöyle anlattı: “Krizin gerçekten teğet geçeceği önceden bilinebilseydi, o zaman
bankanın halka arzında ertelemeye gidilmezdi. Ancak tam krizin patladığı 2008-2009 döneminde dünyada ortalık toz
duman olunca biz de erteleme söz konusu oldu. Çünkü bir deneme yapıp vazgeçmek iyi olmazdı, tüm bu süreci başarılı bir şekilde yürütmek için erteme yoluna gidildi”
İstanbul’a bir an önce taşımak istiyoruz
ZİRAAT Bankası olarak bir an önce İstanbul’un
finans merkezi olması projesi kapsamında Ankara’dan İstanbul Ataşehir’e taşınmak istediklerini kaydeden
Muharrem Karslı, şunları anlattı: “Ataşehir’de taşınmayı planladığımız arsanın imar durumu ile ilgili bir sorun çıktı.
Proje Danıştay’da iptal edildi. Şimdi o
bölgede imar çalışmaları yeniden yapılıyor. Çünkü Ataşehir’de bizim taşınacağımız bölge için imar çalışmaları daha önce konut için yapılmış. Bizim projemizde
iş yeri kapsamında olduğu için birileri Danıştay’a
dava açmış, iptal oldu bizim proje. Şimdi imar durumu değişiyor o bölgenin. Yeniden bizim projemize uygun bir imar çalışması yapılıyor. Ne kadar sürer bilmiyoruz. Ne zaman biterse o zaman yani imar çalışmaları sonuçlanır sonuçlanmaz biz de taşınmak için projemize başlayacağız.”
Ziraat’ın başına 3 proje gerçekleştirmek için geçtim
ZİRAAT Bankası’ndaki Yönetim Kurulu Başkanlığı görevine 6 ay önce başladığını hatırlatan Muharrem Karslı, şunları söyledi: “Benim göreve gelmemin 3 sebebi var. Bankanın gündemindeki 3 projeyi gerçekleştirmek. Biri halka arzlar konusunda deneyimli olmam nedeni ile bankanın halka arzını gerçekleştirmek, biri yurtdışında banka almak diğeri de bankanın Ankara’dan İstanbul’a taşınması sürecini planlamak. Tüm bu projeleri de aynı anda yürütüyoruz.”
‘Tok’ davranıyoruz alacak banka bulmakta zorlanıyoruz
ZİRAAT Bankası’nın yurtdışında banka satın alma vizyonu ile ilgili Muharrem Karslı, global bankacılık devleri
İspanyol Santander Bank ile
İngiliz HSBC’yi örnek aldıklarını söyledi. Karslı, bir süredir yurtdışında satın alma yapmak istediklerini belirterek, şöyle konuştu: “Şu ana kadar içimize sinen bizim şartlarımıza uygun bir banka bulamadık. Bunda biraz da bizim tok alıcı olmamızın etkisi var. Bizim balkanlarda, Orta Asya’da, bir çok banka şubemiz var. Saray Bosna’da 18 şubeli bankamız var. Yunanistan’a 3’üncü şubeyi açmak üzereyiz. Bulgaristan’da 4’üncüsünü açıyoruz. Cidde’de ilk şubemiz hazır şu anda deneme operasyonu yapıyoruz. Aynı şekilde
Erbil de öyle. Suriye’de ise bir süre daha mevzuaat değişikliğini bekleyeceğiz. Biz de tıpkı Santander yada HSBC gibi satın alma ile yurtdışında büyümek istiyoruz ancak şartların bizim istediğimiz gibi olması önemli.”
HÜRRİYET