Sabah ve atv’nin satışı için oluşturulan havuza, 200 milyon dolarlık destek sağlayan Türkiye Ziraat Bankası’na, Sayıştay Başkanlığı’ndan uyarı geldi. Sayıştay Başkanlığı tarafından bankanın 2012 yılı hesaplarıyla ilgili hazırlanan, ancak sansür nedeniyle Meclis’e görderilemeyen rapordaki tespitlere göre, bankanın tasfiye olunacak alacaklarının bir yıllık dönemde yüzde 138.4 artarak 2.1 milyar liraya ulaştı. Raporda, tasfiye olunacak alacakların büyük kısmın ticari kredilerden kaynaklandığı kaydedildi.
“HALLEDERİZ ABİ” DEMİŞTİ
CHP Lideri Kemal Kılıçdaroğlu’nun TBMM’de açıkladığı, “Sabah ve atv Satışı Yolsuzluk Fezlekesi”nde, Cengiz İnşaat’ın sahibi Mehmet Cengiz ile Ziraat Bankası Genel Müdürü Hüseyin Aydın’ın tamamen yasal yollarla elde edilen telefon görüşmeleri de yer almıştı. Söz konusu görüşmelerde, Limak ve Kolin’in 100’er milyon dolarlık havuz parasını, Ziraat’ten karşılanması kararlaştırılmıştı. Bu kapsamda Mehmet Cengiz’in, 200 milyon dolarlık kredi talebini Hüseyin Aydın, firmaların bilançosunun bozuk olmasına rağmen, “Hallederiz Mehmet Abi” demesi, sektörde bomba etkisi oluşturmuştu.
BATIK KREDİLER PATLAMIŞ
Taraf'ın haberine göre Ziraat’ten karşılanan Sabah gazetesinin 200 milyon dolarlık havuz kredisi, gözlerin bankanın diğer kredilerine de çevrilmesine yol açtı. Sayıştay Başkanlığı’nın hazırladığı 2012 yılı Ziraat Bankası raporunda ise konuyla ilgili ayrıntılı eleştirilerin yer alması, Ziraat’teki Hüseyin Aydın dönemindeki kredilerin mercek altına alınmasına neden oldu. Raporda, son bir yıllık dönemde bankanın tasfiye olunacak alacaklarındaki rekor artış dikkat çekilerek, alacakların biran önce tahsil edilmesi istendi.
BİR YILDA 1.2 MİLYAR ARTTI
Sayıştay’ın raporunda, denetim dönemi olan 2012 yılında bankanın tasfiye olunacak alacaklarının bir önceki yıla göre yüzde 138.4 attığı kaydedildi. Raporda, söz konusu dönemde tasfiye olunacak alacakların 1.2 milyar lira artarak 2.1 milyar lira olduğu kaydedildi. Öte yandan, Sayıştay’ın bankanın 2013 yılı hesaplarıyla ilgili incelemeler ise, nisan ayından itibaren başlayacak. Ancak Sayıştay denetçilerinden edinilen bilgiye göre, tasfiye olunacak alacaklar 2013 yılında da önemli oranda arttı.
ŞÜPHELİ ALACAKLARDA YÜZDE 760 ARTIŞ
Raporda, takipteki kredilerin ayrıntıları da yer aldı. Buna göre, tahsili şüpheli krediler yüzde 760.6 oranında, tahsil imkânı sınırlı kredilerde yüzde 302 oranında, zarar niteliğindeki kredilerde ise yüzde 18.5 oranında artış yaşandı. Sayıştay raporunda, tasfiye olunacak alacaklar için ayrılan karşılıkların da önemli oranda arttığı kaydedildi. Buna göre, 2011’de tasfiye olunacak alacaklar için ayrılan karşılıklar 606 milyon lira iken bu rakam 2012’de yüzde 108.1 oranında artışla 1.3 milyar liralık karşılık ayrılmasına yol açtı.
TİCARİ KREDİLER VURDU
Ziraat Bankası, bugüne kadar daha çok tarımsal ve bireysel krediler konusunda faaliyet gösteriyordu. Ticari krediler ise son dönemde kullandırılmaya başlandı. Sayıştay raporunda, bu durum dikkat çekilerek, tasfiye olunacak alacakların artmasında ticari kredilerin etkili olduğu vurgulandı. Rapora göre, tasfiye olunacak alacakların 1.2 milyar lirası ticari kredilerden, 511.8 milyon lirası tarımsal kredilerden, 344.3 milyon lirası da bireysel kredilerden kaynaklandı.
AYDIN, BANKAYI KURTARACAKTI
Cengiz İnşaat’ın sahibi Mehmet Cengiz’in, Sabah ve atv’nin satış havuzuna 200 milyon dolarlık kredi talebine “hallederiz Mehmet Abi” diyerek onay veren Ziraat Bankası Genel Müdürü Hüseyin Aydın, 2011 yılında banka genel müdürlüğüne atanmıştı. Bankanın eski Genel Müdürü Can Akın Çağlar, sürpriz bir şekilde görevinden istifa etmiş yerine de Halk Bankası Genel Müdürü olan Aydın getirilmişti. Aynı yıl Hüseyin Aydın Türkiye Bankalar Birliği’nin de başkanlığına seçildi. Söz konusu dönemde, Can Akın Çağlar’ın, bazı holdinglere kredi vermediği için istifa ettirildiği iddia edilmişti.