Eskişehir Organize Sanayi Bölgesi'nde faaliyet gösteren Alp Havacılık Fabrikası'nda düzenlenen basın toplantısında konuşan Alpata,
Sikorsky ile yapacakları
anlaşma ile ortalama 1.2 milyar dolar elde edeceklerini belirterek, ''Bu anlaşma sayesinde
Türkiye havacılık konusunda emeklerken koşmaya başlayacak. Yaptığımız
ortaklıkta anlaşma sağlandığı takdirde biz 750 kişiye istihdam imkanı sağlayacağız. Biz artık burada belli bir parçaya bağlı kalmayarak yeni parçalarla kendimizi geliştireceğiz'' dedi.
Alpata, F-22, F-35
uçaklarında kullanılmaya başlanan yeni IBR teknolojisine ilk defa ABD ve Pratt ve Whitney firması dışında sahip olan ve bu teknolojiyi daha da geliştirecek olan firmanın kendileri olduğunu vurgulayarak, "
Temel farkı,
disk ve kanatçıkların entegral bir yapıya sahip olması ve böylece daha hafif,
ekonomik, esnek ve güvenilir hale gelmesidir. Bu teknolojinin ileriki yıllarda tüm
sivil ve
askeri uçak motorlarına tatbiki ön görüldüğünde, Alp Havacılık on milyarlarca dolarlık büyük bir pazara açılacaktır'' diye konuştu.
Sikorsk firmasının Stratejik Ortaklıklarından Sorumlu Başkan Yardımcısı Stephen B. Estilli, ihaleden sonra ortaklık gerçekleştiğinde, Alp Havacılık Black Hawk'un hassa ana, orta ve arka dişli kutularının üreteceğini ifade ederek, "Bu değerli teknoloji şu anda sadece ABD'de bulunan fabrikamızda var. Alp, aynı zamanda rotor başlıkları ve iniş takımlarını da üretecek. Bugün elimizdeki mevcut
siparişlere göre, sikorsky önümüzdeki 12 sene boyunca senede 150 Black Hawk ve Seahawk üretimini garantilemiş durumda; ilaveten küresel talebe baktığımızda, önümüzdeki 20 yıl zarfında yaklaşık dört bin Black Hawk talebi olacağını tahmin ediyoruz. Türk genel maksat helikopter programını kazandığımız takdirde, derhal Türkiye'ye 1 milyar dolar değerinde sipariş vermeyi garanti ediyoruz. Ömür boyu ortaklık diyebileceğimiz bir anlaşma olacak. Türkiye helikopter parçalarının hepsini yapabilme durumuna gelecek'' şeklinde konuştu.