MHP Genel Başkan Yardımcısı ve İzmir Milletvekili Ahmet Kenan Tanrıkulu, düzenlemenin bazı firmaları kayırmak için yapıldığını söyledi. CHP’li Faik Öztrak ise Hazine garantisinin dış kredileri de kapsayacağını ifade etmişti.
Maliyeti 1 milyar TL’yi aşan projelere Hazine’nin garantör olmasına gösterilen tepkiler sürüyor. Özel şirket borçlarının milletin sırtına yüklenmesi anlamına gelen yönetmeliğin, ihalesi bitmiş projeleri de kapsaması eleştirilerin dozunu artırdı. Kamuoyundan gelen tepkilerden sonra muhalefet partileri de sesini yükseltti. Hafta başında CHP Genel Başkan Yardımcısı Faik Öztrak, konuyu Meclis gündemine taşımış ve dış kredilere garanti verilmesinin yolunun açıldığını ifade etmişti.
Dün MHP’den çarpıcı bir iddia geldi. Genel Başkan Yardımcısı ve İzmir Milletvekili Ahmet Kenan Tanrıkulu, düzenlemenin bazı firmaları kayırmak için çıkarıldığını söyledi. Tanrıkulu, yeni yönetmeliğin zaten yüksek olan dış borçları daha çok artıracağını belirtti. 19 Nisan 2014 tarihli Resmî Gazete’de yayımlanan yönetmelik, asgari yatırım tutarı 1 milyar liranın üzerinde olan yap-işlet-devret projeleri ile Sağlık ve Millî Eğitim bakanlıklarınca yürütülen 500 milyon doların üzerindeki projelere Hazine garantisi getirmişti.
Zaman'da yer alan habere göre Milliyetçi Hareket Partisi (MHP) Genel Başkan Yardımcısı ve İzmir Milletvekili Ahmet Kenan Tanrıkulu, Hazine Müsteşarlığı’nın 19 Nisan 2014 tarihli Resmî Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe giren ‘Hazine Müsteşarlığı Tarafından Gerçekleştirilecek Borç Üstlenimi Hakkında Yönetmelik’in adrese teslim bir düzenleme olduğunu öne sürdü. Tanrıkulu, düzenlemenin ülkemizin zaten yüksek olan dış borçlarını daha da artıracağını ve bazı firmaların kayırılmasına yol açabileceğini ifade etti.
Tanrıkulu yaptığı yazılı açıklamada, yönetmelikle asgari yatırım tutarı 1 milyar liranın üzerinde olan yap-işlet-devret projeleri ile Sağlık ve Millî Eğitim bakanlıklarınca yürütülen 500 milyon doların üzerindeki projelere Hazine garantisi verileceğini kaydetti. Tanrıkulu, “Bu büyük projelere daha önce iktidar, Hazine garantisi olarak ‘satın alma garantisi’ ile kimisine yıllık geçiş garantisi, kimisine yıllık yolcu garantisi gibi garantiler vermiştir. Anlaşılan bu garantiler yetmemiş, yönetmelik ile borçları da garanti altına alınmıştır. Bundan sonra 1 milyar TL’nin üzerindeki projeler için gerekli dış finansman sağlanırken uluslararası finans kuruluşları Hazine garantisini sürekli talep edeceklerdir. Bugüne kadar gerçekleştirilen ihalelere göz attığımızda (Üçüncü havalimanı, üçüncü köprü, hızlı tren, Avrasya tüneli vb.); yönetmelik ile Hazine garantisinin ilk etapta yaklaşık 50 milyar dolarlık (yaklaşık 110 milyar TL) devasa bir borcu kapsayacağı görülmektedir.” değerlendirmesinde bulundu.