Sabancı Holding Üst Yöneticisi (CEO) Ahmet Dördüncü, hızla gelişen
Türkiye'nin artan enerji gereksiniminin karşılanması için
nükleer enerjinin vazgeçilmez önemde olduğunu vurgularken,
Sabancı Holding olarak nükleer enerji yatırımlarıyla ilgilendiklerini bildirdi.
Sabancı Holding Üst yöneticisi Dördüncü, nükleer enerjinin gerekliliğini vurgularken, öncelikle şu anda Türkiye enerji üretiminin büyük bölümünün dış kaynaklı birincil enerjiye bağlı olduğunu hatırlattı. Dördüncü, ''Yani enerji ihtiyacımızın yüzde 45'i
doğalgazdan elde ediliyor.
Bilim adamları ve uzmanlar, çeşitli platformlarda, ülkemizin doğal kaynaklarının hepsinin kullanılması halinde bile, bir kaç on yıl sonra enerji ihtiyacının karşılanamayacağını dile getiren açıklamalar yapıyorlar. Sonuç olarak nükleer enerji gerekli'' dedi.
Bu ihtiyacın olduğu yerde, Sabancı Holding olarak böyle bir işe girmenin kendileri için anlamlı olacağını kaydeden Dördüncü, şunları söyledi:
''Bu nedenle Sabancı Holding olarak, nükleer enerji yatırımıyla ilgileniyoruz ve üzerinde çalışıyoruz. Biz iş mükemmeliyetini genlerinde taşıyan bir grup olarak böyle hassas bir konuyu gerekli şartlar oluşturulması şartıyla hakkıyla yerine getiririz. Herşey insan içindir. Bu bakımdan tüm enerji kaynaklarının kullanımında olduğu gibi nükleer enerjide de kritik olan çevresel ve doğal sürdürülebilirliktir. Bu nedenle Sabancı Holding olarak doğal yaşamın sürdürülebilirliğini garanti altına alacak en yüksek teknolojik çözümün üretilmesinin yatırımın hissedarlarımıza yaratacağı katma değer kadar önemli olduğuna inanıyoruz. Bu doğrultuda nükleer enerji yatırımlarımızda en önemli paydaşlarımız devlet, nükleer enerji konusunda en yüksek teknolojiye sahip uluslararası iş ortaklarımız ve toplumumuzun tüm kesimleri olacaktır.''
DEVLET TARAFINDAN YAPILMASI LİBERALLEŞMEYE TERS
Sabancı Holding CEO'su Dördüncü, devletin böyle bir projede
kanuni çerçeveyi, uluslararası düzenlemeleri ve denetimi gözönünde bulundurarak son derece sağlıklı şekilde oluşturması gerektiğinin altını çizerken, ''Altyapı, bir başka önem taşıyan konu. Ayrıca kamuoyunun ikna edilmesi konusunda devlete büyük iş düşüyor. Sabancı Holding olarak bu konuların hazine garantisi ya da satınalma garantisinden daha önemli olduğunu düşünüyoruz'' diye konuştu.
Enerji ile ilgili özerk bir kurul meydana getirerek, enerji
sektörünün liberalize edilmesi yönünde adımlar atıldığını kaydeden Dördüncü, nükleer enerji konusunun devlet tarafından ele alınması halinde liberalleşme politikasıyla ters düşeceği fikrini taşıdığını belirterek, ''Özel sektör il
e devlet koordinasyon içinde hareket
etmelidir'' diye konuştu.
Dördüncü, ''
Nükleer enerji yapımında doğru teknolojinin seçimi büyük önem taşımaktadır. Burada öncelik insan da olmalıdır. Çevreye zarar vermemek bizim öteki iş süreçlerimizde olduğu gibi bu konuda da en büyük önceliğimizdir'' dedi.
GAMA HOLDİNG, YABANCI ORTAK ARIYOR
Gama Holding Yönetim
Kurulu Murahhas Azası Ergil Ersü ise
nükleer santral yapımı konusunda
özel sektörün görüşünün alınması amacıyla Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı'nda 13
Nisan 2006 tarihinde yapılan toplantıya katıldıklarını ve bakanlığın istediğini ciddiye aldıklarını söyledi.
Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı'nda ''özel teşebbüs nükleer santralı yapsın veya yapabilir mi'' sorusunun cevabının arandığını kaydeden Ersü, şunları söyledi:
''Nükleer santral, parasal olarak büyük boyutlu bir proje. Hem de nükleer olduğu için kendine has özellikleri olan bir proje. Bu, bizim gibi firmaların boyutunu çok aşan bir proje. Birkaç Türk firması biraraya gelse yine de büyük bir boyut. Yabancı firmalardan da herhalde birkaç firmanın biraraya gelmesi gerekebilir. Dolayısıyla
bizim hesaplarımız, tanıdığımız,
işbirliği yaptığımız, büyük, bu işin altından kalkabilecek, yatırımcı olabilecek
yabancı firmalarla görüşme şeklinde oluyor. Kendi değerlendirmelerimizi ve bakanlığın isteklerini birkaç firmaya ilettik, onlarla görüşüyoruz. Ciddi firmalar var, oralardan ciddi şeyler alabileceğimizi düşünüyoruz, fakat henüz sonuç almış değiliz. Çalışmalarımız sürüyor. Bir karar aşamasına geldiğimiz zaman buna bakanlığa ileteceğiz, ama henüz sonuca ulaşamadık.''
Yabancı firmalarla nükleer santral konusunda yaptıkları görüşmeleri bakanlığın özel sektörün görüşlerini alacağı 12
Mayıs 2006 tarihine yetiştirmeye çalıştıklarını anlatan Ersü, sürenin çok kısa olduğunu, bir ay içinde bu konunun değerlendirilemeyeceğini kaydetti. Nükleer santrali özel sektörün yapmasını doğru bulduğunu, ancak dünyada bile özel teşebbüsün nükleer santral yaptığı az örnek olduğunu ifade eden Ersü, ''keşke özel sektör yapsa... Ama devletin desteğine ihtiyaç var, ortaklıklara ihtiyaç var. Biz bunları değerlendirme aşamasındayız'' diye konuştu.
ÇALIK GRUBU İCRA KURULU BAŞKANI ÇELİK
Çalık Grubu İcra Kurulu Başkanı
Erdal Çelik ise enerjinin enerji İhtiyacının karşılanması konusunda dışa bağımlı olan Türkiye'de, enerji güvenliğinin sağlanabilmesi için, enerji yatırımlarının tek kaynağa bağımlı olmaktan çıkartılarak çeşitlendirilmesinin büyük önem taşıdığını söyledi.
Türkiye'de nükleer santral kurulmasının Türkiye'yi, enerji ihtiyaçlarının temininde daha az risk taşıyan, bağımsız ve güvenli bir platforma taşıyacağını kaydeden Çelik, şunları söyledi:
''Hızla gelişmekte olan ülkemizin enerji ihtiyacı da bu gelişime paralel olarak artmaktadır. Yapılan araştırmalar ve projeksiyonlar, gelecek yıllarda bu ihtiyacın çok daha üst seviyelere ulaşacağını ortaya koymaktadır. Ülkemizin hızla artmakta olan enerji ihtiyacını karşılayabilmek, hemen tüm sektörler için çok önemli bir girdi olan enerji maliyetlerini aşağı çekebilmek ve enerji kaynaklarını çeşitlendirebilmek yaklaşımımız çerçevesinde, nükleer enerjiyi de dikkate alınması gereken bir kaynak olarak görüyoruz.
Bir diğer önemli nokta da, nükleer enerjinin, gelişmiş teknolojiyi de ülkemize kazandıracak olmasıdır. Nükleer enerji konusunu değerlendirirken, bu önemli noktanın da mutlaka dikkate alınması gerektiğine inanıyoruz.''