Yargıtay kararına rağmen dürüst aboneden kesilen kaçak bedelinde vatandaş savunmasız bırakıldı. Hükümetin kaçak elektrik parasını yasal hale getiren tasarısının ardından Tüketici Hakem Heyetleri vatandaşın başvurularını almıyor.
Elektrik faturalarındaki kayıp kaçak bedelinin tahsili için vatandaşların başvurduğu tek yol da kapandı. Tüketici Hakem Heyetleri kaçak elektrik parasının iadesi için yapılan başvuruları beklemeye aldı.
Bugün'den Hasan Bozkurt'un haberine göre, kaymakamlıklardaki Tüketici Hakem Heyetleri, hakkını arayan vatandaşlara “Hükümet, TBMM’ye yasa tasarısı getirdi. Yasa çıkana kadar başvurularınız karara bağlanmayacak” cevabı verdi.
DOSYALAR ÇÖPE GİDER
Yargıtay Hukuk Genel Kurulu’nun 17 Aralık 2014 tarihinde verdiği ‘kaçak elektrik parası dürüst aboneden alınamaz’ kararı kadük kaldı. Hükümetin Meclis’e gönderdiği ve kaçak elektriği yasal hale getiren tasarıyla dürüst aboneden kesilen 33 milyar TL’nin geri alınma umudu bitti.
MAHKEMELER İŞLEMİYOR
Kaymakamlıklardaki Tüketici Sorunları Hakem Heyetleri daha önce aldıkları ve karara bağlamak için görüştükleri dosyaları rafa kaldırdı. Yasanın çıkmasının ardından dosyaların hepsi çöpe atılacak.Yasa tasarısıyla hakem heyetleri ve tüketici mahkemelerinin işlemez hale getirildiğini söyleyen TÜKODER Başkanı Haşmet Atahan “Tüketici Hakem Heyetleri tüketicinin haklarını hukuklarını aramak için kurulan merciler. İhlalleri önleyecek merciler.
YASAL GEREKÇE YOK
Siyasi iktidarın vatandaşların mahkemelerce kazanılan haklarını engellemek için yasa girişimi olunca dolaylı olarak yapılan etkilemelerle mahkemeler de işlemez hale getirildi. Mahkeme ve heyetlerinin işlemleri almaması hiçbir haklı nedeni ve yasal gerekçeye bağlanması mümkün değil. Siyasi iktidarın bir belirsizlikle tüketiciyi mağdur etmesi kabul edilemez” diye konuştu.
DELİ DUMRUL VERGİSİ KANUNLA ALINIYOR
Tüketici Sorunları Derneği Başkanı Aydın Ağaoğlu, Hükümetin çıkarmaya hazırlandığı yasaya tepki göstererek, “Yargıtay Hukuk Genel Kurulu ve mahkemelerin işaret ettiği gibi hırsızın bedelini dürüst aboneye yansıtmak adil değildir” dedi. Şirketlerin çıplak enerji bedelinden yüzde 27 kaçak bedeli aldıklarını söyleyen Ağaoğlu, “Kaçak bedeli bankaların dosya masrafları gibi satıcının tüketiciye dayattığı Deli Dumrul vergisi değil, kanunla vatandaştan alınan ücrete dönüşüyor” diye konuştu.
AİHM'E KADAR GİDERİZ
Anayasa Mahkemesi ve Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'ne (AİHM) gideceklerini belirten Aydın Ağaoğlu, “Tüketici Hakem Heyetleri yasa tasarısının Meclis’e gitmesinin ardından şaşkın halde. Başvuruları alıyorlar ama görüşmek için yasanın çıkmasını bekliyorlar” dedi.