Hazine Müsteşarlığı’nın tasfiye edilerek 6 bakanlık ve BDDK arasında pay edilmesi üzerinde çalışılıyor. Tasfiye gerçekleşirse devletin iç ve dış borçlanmalarını Maliye Bakanlığı üstlenecek.
Bugün'den Erdoğan Süzer'in haberine göre, Başbakan Yardımcısı Ali Babacan’a bağlı olarak çalışan Hazine Müsteşarlığı’nın kapatılması gündeme geldi. Ekonominin yeniden yapılandırılması çalışmaları kapsamında Hazine'nin lağvedilmesi de seçenekler arasına alındı.
BİRİMLERİ PAY EDİLECEK
Üzerinde çalışılan projeye göre geçmişte Maliye, Sanayi ve Devlet bakanlıklarından toplanan birimlerle kurulan Hazine, 5 ya da 6 farklı bakanlık ile Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK) arasında pay edilip kapısına kilit vurulacak.
PERSONEL TEDİRGİN OLDU
Hazine'nin kapatma konusunda henüz nihai kararın verilmediği, bununla birlikte kapatmaya yönelik analiz çalışmalarında önemli aşamanın kaydedildiği belirtiliyor. Bu haberlerin kurum içerisinde duyulması, personel arasında ciddi tedirginliklere neden oldu. Hazine'nin lağvedilmesi halinde, bünyesindeki genel müdürlüklerin bakanlıklara şu şekilde dağıtılacağı konuşuluyor:
BORÇLANMA MALİYE'YE
Kamu Finansmanı (KAF) Genel Müdürlüğü ile Kamu Sermayeli Kuruluş ve İşletmeler Genel Müdürlüğü’nün (KİT) Maliye Bakanlığı’na gönderilmesi planlanıyor. Özellikle bütçe bütünlüğünün sağlanması açısından KAF’ın Maliye’ye geçmesi önemseniyor. Operasyonun tamamlanması halinde devlet borçlanmalarını artık vergiyi toplayan Maliye yapacak. KAF, dönemin Başbakanı Turgut Özal tarafından Maliye’den alınıp müsteşarlığa dönüştürülmüştü.
DEİK'i DE İÇİNE ALACAK
Maliye’nin dışında Hazine bünyesindeki Dış Ekonomik İlişkiler Genel Müdürlüğü’nün Ekonomi Bakanlığı’na bağlanarak DEİK’i de içine alan bir yapıda çalışması düşünülüyor. Bu kurumun Dışişleri Bakanlığı’na bağlanması da ikinci bir seçenek olarak çalışılıyor. Ekonomik Araştırmalar Genel Müdürlüğü’nün Kalkınma Bakanlığı’na; Devlet Destekleri Genel Müdürlüğü’nün Ekonomi, Sanayi ya da Kalkınma bakanlıklarından birine bağlanması, Sigortacılık ile Mali Sektörlerle İlişkiler ve Kambiyo genel müdürlüklerinin ise BDDK’ya devredilmesi düşünülüyor.
VEKALETLE Mİ YÖNETİLECEK?
İbrahim Halil Çanakçı’nın IMF’ye transfer olması nedeniyle boşalan Hazine Müsteşarlığı’nda kararname sorunu yaşandığı öğrenildi. Hazine için Müsteşar Yardımcısı Burhanettin Aktaş’ın Köşk’e giden kararnamesinin geri döndüğü ifade ediliyor. Tasfiye çalışmaları nedeniyle Hazine’nin vekaletle yönetilmesinin de seçenekler arasında bulunduğu belirtildi.