Ekren, katıldığı bir televizyon programında, IMF'den gelen kaynağın kullanımı konusunda, G-20 Toplantılarının nihai metnine bakıldığında, uluslararası
finans kuruluşlarının yükselen piyasalara aktaracağı kaynağın nerede kullanılacağının sıralandığını ve bunun 5 ana
kalem ile belirlendiğini
kaydetti.
Bunların
bütçe açıkları, kamu alt yapı yatırımları, ticaretin finansmanı, borçların çevrilmesi, sosyal
destekler olduğunu belirten Ekren, ''IMF'den gelen kaynağın öncelikleri belirleyip orada kullanmak lazım. Reel
sektör ve sosyal kesimlerle ilgili kaynaklara bakıp orada değerlendirebiliriz'' dedi.
Ekren, KEP'in makro görünüme bakıldığında oradaki projeksiyonların IMF'den gelecek kaynak konusunda sinyal verdiğini kaydederek, rakamı çok net söylemenin doğru ve etik olmayacağını bildirdi.
Londra'da
Başbakan Recep
Tayyip Erdoğan ile IMF Başkanı Dominique Strauss-Kahn'ın görüşmesinde bu sürecin tamamlanması kararının alındığını hatırlatan Ekren, ''Çok kısa bir süre içinde nihayetlenecek'' dedi.
ŞİRKETLERİN YAPILANDIRILMASI
Ekren, şirketlerin yapılandırılması sürecinde Vergi Barışının
sermaye artırımına neden olacak bir süreci de başlatacağı için makul olur diye düşündüklerini belirtti.
Vergi indirimleri konusunda KEP'i açıklamadan önce talep ağırlıklı, alt yapı ağırlıklı, merkez bankası operasyonları ve maliye ağırlıklı paketler açıkladıklarını hatırlatan Ekren,
vergi indirimleri konusunda eğer tepkiler olumlu olursa, bütçe açıklarının trendi konusunda bize ipucu verdiğinde oturup bir daha gözden geçireceklerini söyledi.
''
Bütçe açığı nedeni ile ek
tedbirlere gerek var mı?'' şeklindeki soru üzerine de Ekren,
kriz ortamında etkinlik, verimlilik ve alternatif
maliyet olarak bazı bütçe kalemlerinin gözden geçirilmesinin son derece normal olduğunu ve bu dönem odaklanacakları ana konunun da bu olduğunu kaydetti ve şöyle devam etti:
''Açıkladığımız bütçe açığı patikasının o noktaya gelebilmesi için kalıcı olacak, yapısal tedbir anlamına gelecek, bütçede şu an etkin olmayan ama işler düzeldiğinde verimli ve etkin hale gelecek bazı bütçe kalemlerinin çok hızlı bir şekilde üzerinden geçip tedbirini almak istiyoruz. Dolayısı ile bir tedbirler paketi setini zaten hazırlayacağız.
Tedbirler deyince
Hazine ve
Maliye açısından bakıldığında tedbir dediğimizde bütçede etkin ve verimli olmayan harcama kalemlerinin indirilmesi,
özel sektör tedbir deyince kendisine verilecek avantajlar olarak algılıyor. Dolayısı ile daha önce aldığımız tedbirler devam edecek elbette. Reel sektörle, finans sektörüyle ilgili aldığımız tedbirler devam edecek.''
KREDİ GARANTİ FONU
Ekren,
kredilendirme sürecini iyileştirme anlamında Kredi
Garanti Fonu'nunun çok kısa sürede, muhtemelen bir hafta içinde bitirileceğini
bildirdi.
Kredi Garanti Fonu'ndaki ana bakış tarzının, değişik nedenlerle teminat sorunu olan ama canlı tutulabildiğinde
üretim, istihdam ve katma değer üretmeye devam edecek şirketlere destek vermek olduğunu, bunun aynı zamanda bankaların bilanço yapılarının da bozulmasını engelleyeceğini söyledi. Ekren, tahsili gecikmiş alacak sorununu yıl sonunda bir sorun haline getirmemek gerektiğini ve yönetilebilir bir seviyede tutmak gerektiğine işaret ederek, Kredi Garanti Fonu'nun bu açıdan özel bir rol ve fonksiyon göreceğini söyledi.
AA