IMF'nin
Avrupa'nın
ekonomik görünümü raporunda,
Avro Bölgesi'nde borç batağındaki ülkelerin mevcut krizin yayılmasını önlemeye çalışmak için ''sıkı'' reform çabalarına ihtiyaç olduğuna işaret edildi. Raporda, ''Krizin etkilediği ülkelerde ulusal seviyede sıkı reform çabalarının ilk
savunma hattı olmasına ihtiyaç bulunuyor. Krizin Avro Bölgesi'nin tamamına ve daha sonra gelişmekte olan Avrupa'ya bulaşması aşağı yönlü risk olmaya devam ediyor'' denildi.
IMF'nin
Avrupa Masası Direktörü Antonio
Borges, düzenlendiği basın toplantısında, şu anda
Yunanistan'a yeni
yardım paketi konusunda görüşme olmadığını ve bu ülkenin IMF'den daha fazla
destek istiyorsa girişimde bulunması gerektiğini söyledi.
Borges, ''Şu ana kadar bize böyle bir yaklaşımda bulunmadılar.
Yunanistan isterse IMF ek destek vermeye hazır. Yunanistan'ın daha fazla zamana ihtiyacı olup olmayacağı, başka bir programın gerekli olup olmadığı kendisinin karar vermesi gereken bir durum'' dedi.
Tasarruf programının Yunanistan için muhtemelen olabilecek en iyi program olduğunu ifade eden Borges, ''Şu anda uygulanan programın başarılı olmasını istiyoruz. Şu andaki programın geleceği Yunan hükümetine bağlı. Yunan hükümeti programa sadık kalmalı ve uygulamaya devam etmeli. Ve daha sonra biz gelecek yıllarda uygun finansmanı bulmalıyız'' diye konuştu.
IMF'nin yüksek borçlarına rağmen iflas etmeyeceğine inandığını ifade belirten Borges, IMF'nin bütün programlarının borcun sürdürülebilirliği temelinde bulunduğunu, Yunanistan'ın borcunun sürdürülebilir olduğunu düşündüklerini kaydetti.
IMF,
AB ve üye ülkeleri ekonomide başka bir kötüye gidişe karşı bankaların
sermaye yapısının güçlendirilmesi gerektiğine dikkati çekti.
Borç yükü altında bulunan ülkelerdeki sorunların bankalara sirayet edeceği korkularının azaldığını bildiren Borges, ''Bu bankaların sermaye yapılarının güçlendirilmesinden geri durmak için bir sebep değil. Bir yıl önce durum bugüne göre daha fazla zordu. Bu, Avrupa bankacılık sisteminin sağlam ve güçlü olduğu anlamına gelmiyor'' dedi.
Avrupa
Merkez Bankasının (ECB)
faiz oranlarını daha fazla artırmaya ihtiyacı olmadığını da belirten IMF, Avrupalı liderlere Avrupa Finansal İstikrar Fonunun (
EFSF) ve 2013'de EFSF'nin yerini alacak Avrupa İstikrar Mekanizmasının (ESM) güçlerinin desteklenmesi gerektiğini bildirdi.
Borç krizinin ekonomiye zarar vermemesi halinde Avro Bölgesi'nin bu yıl yüzde 1,7 ve gelecek yıl yüzde 1,9 büyüyeceği tahmin edilen raporda, ''Borçla mücadele eden ülkeler ve Avrupa'nın geri kalanı arasındaki finansal bağlantılar potansiyel olarak görünüm için daha fazla risk oluşturabilir'' ifadesi kullanıldı.