İstanbul Ticaret Odası (İTO) Başkanı
Murat Yalçıntaş, 2B'nin hukuk dışı uygulamaları, gayri kanuniliği ortadan kaldıracağını ifade etti.
Yalçıntaş,
yasanın yürürlüğe girmesi ile Hazine'ye 10-15 milyon dolarlık kaynak aktarılabileceğini de vurguladı.
2B olarak adlandırılan orman olmaktan çıkmış alanların
satışına imkan veren
yasa tasarısı şubat ayında
TBMM Genel Kurulu'na gelecek. Yasanın yürürlüğe girmesinin hemen ardından başvuruların alınması bekleniyor.
Tapu Kadastro Genel Müdürlüğü'nün saptamalarına göre Türkiye'de 473 milyon metrekare 2B
arazisi bulunuyor. Bu arazilerin en fazla olduğu il
Antalya iken onu İstanbul ve
İzmir izliyor.
Hazine'ye önemli bir katkı sunması beklenen 2B yasasına tüccar ve sanayici umutla bakıyor. İTO Başkanı Murat Yalçıntaş konuyla ilgili Cihan'a yaptığı açıklamada 2B'nin
ülke ekonomisine büyük yararları olacağını kaydederken "
Orman olmaktan çıkan arazi miktarı şu an 235-250 bin hektar arasında. Tabii bunların bire bir değer saptaması yapılmadı ama zannediyorum Hazine'ye 10-15 milyar dolarlık bir kaynak sunabilir." öngörüsünde bulundu.
Yasa tasarısının önemine ve getirilerine işaret eden Murat Yalçıntaş "Bunun ilk artısı Hazine'ye aktaracağı kaynaktır, ikincisi hepsi fiili işgal yani kullanım durumunda olan arazileri üzerindeki hukuksuzluğu ve gayri kanuniliği ortadan kaldırmasıdır." ifadesini kullandı.
2B'nin
iş dünyası için önemli olduğunu belirten İTO Başkanı, "Daha önce ormanlık alanlarda fiili işgal olduğundan dolayı imar konusunda, ruhsat konusunda, plancılık konusunda ciddi kargaşalıklar görülüyordu. 2B'lerde yapılanan ve faaliyet yürüten firmalar haksız rekabete yol açıyordu. Yasa ile bunlar ortadan kalkacaktır." dedi.
Murat Yalçıntaş, istismarların devamlı bir hal almaması adına da yasa koyuculara ve uygulayıcılara şu uyarılarda bulundu:
"Hak sahipleri doğru belirlenmelidir. Kimi kesimlerin haksız
rant, haksız gelir elde etmesine müsaade edilmemelidir. Hak sahibi her kim ise satış ona yapılmalıdır. Değer saptamaları gerçekçi yapılmalı. Ödemelerin kolay yapılmasına imkân tanınmalı. Ayrıca ödememezliklerin önüne tedbirlerle geçilmeli. Atılan bu adım yarım kalmamalı."
Yalçıntaş, orman alanlarının işgalinin devamını önlemek için yasa metninin imtina ile hazırlanmasını önerdi. Kanunun bundan sonra yapılacak işgallere kapı açacak, işgalleri cesaretlendirecek tümceler içermemesi gerektiğinin altını çizdi.
"ABD'Lİ KOBİLERİ TÜRKİYE'YE ÇEKMELİYİZ"
ABD Ticaret Bakanı Michael Camunez ile yaptığı görüşmeye değinen İTO Başkanı Murat Yalçıntaş,
ekonomik bağları artırmak adına pek çok konuda mutabakata varıldığını dile getirdi.
Amerikan firmalarının Türkiye'de yatırımlarını artırmaya davet eden Yalçıntaş, "Şu anda büyük Amerikan firmaları ülkemizde var. Bunlar artık dünyanın her bir yanında faaliyetlerini yürütüyor. Biz, Amerika'nın orta saydığı, bize göre büyük firmalara Türkiye'yi, Türkiye'nin sunduğu olanakları anlatmalıyız. Onları Türkiye'ye çekmeliyiz." dedi. Yalçıntaş, sözlerine şöyle devam etti:
"ABD piyasası belli ölçekteki Türk firmaları için son derce
çekici, iyi olanaklar sunuyor. Fakat bunun için gerekli eko sistemi oluşturmalıyız. Bu bağlamda belli bir ölçeği aşan Türk firmalarını ABD piyasasına açabilmek, gerekiyorsa onlara orada muhtelif yatırımlar yaptırarak Türkiye'den gönderdikleri malların bir bölümünü ABD'de paketlemek, monte etmek ya da en son haline getirmek suretiyle ve Amerikan firmalarıyla ortak olmalarını hedefleyen planları hayata geçiriyoruz, geçireceğiz."
New York ticaret
ofislerini İstanbul'a getirdiklerini aktaran Yalçıntaş, birkaç eyaletle de
anlaşma halinde olduklarını bildirdi. Önümüzdeki aylarda bu eyaletlerin de Türkiye'de ofis açacaklarını sözlerine ekledi.
(CİHAN)