Türkiye'ye de övgü yağdıran ve Türk ekonomisinin
krizden
Amerika'dan bile daha hızlı çıktığını ifade eden Fernandez, "Türkiye, ileride bunun meyvelerini alacaktır." dedi.
Lehman Brothers'ın iflası ile başlayan küresel krizin ardından dünya genelinde toparlanma işaretleri görülürken, kamuoyunda 'ikinci bir dip olur mu?' endişesi başgösterdi.
Amerikan ekonomisindeki düzelmeyi rakamlarla anlatan ABD
Dışişleri Bakanlığı ekonomi, enerji ve ticari faaliyetlerden sorumlu Bakan Yardımcısı
Jose W. Fernandez,
ülke olarak ikinci bir dip beklemediklerini söyledi. Amerika başta olmak üzere dünya genelindeki birçok sektörün yükselişte olduğunu belirten Fernandez, kimsenin bu konuda bir endişe taşımamasını istedi.
Türkiye ziyareti kapsamında dün,
TUSKON'un (Türkiye İşadamları ve
Sanayiciler Konfedarasyonu) ev sahibi olduğu bir çalıştayda konuşan Fernandez, ardından Zaman'ın sorularını da cevapladı. Türkiye'yi önemli bir ortak olarak gördüklerini belirten Fernandez, iki ülke arasındaki ticari hacmin artırılması için yoğun bir gayret gösterdiklerini dile getirdi. ABD ve Türkiye arasında 6 milyar dolarlık ticaret hacminin olduğunu söyleyen Fernandez, ülkeler arasındaki ilişkiye rağmen bunun yeterli olmadığına vurgu yaptı. Buna sebep olarak 'işadamlarının birbirlerini tanımaması ve hükümetlerin iş yapılabilir alanları tam olarak ayarlayamamasını' gösteren Jose W. Fernandez, bundan sonra bu sorunların aşılması için etkin görevler alacaklarını belirtti. Türkiye ekonomisinin son yıllarda önemli bir
büyüme gösterdiğini söyleyen Fernandez, Amerikan yönetiminin Türkiye'nin başarı mücadelesini alkışladığını, Türk hükümetinin ülkeyi finansal bir aktör haline getirdiğini kaydetti. Türkiye ile ABD arasındaki ticari ilişkileri daha ileri seviyelere taşımak istediklerini belirten Fernandez, bunun için Model Ortaklık kurmayı
teklif etti. Üç başlıkta toplanacak olan ortaklığa göre; G20 ve Dünya
Ticaret Örgütü'nde (DTÖ) daha yoğun yer alınacak, ticaret mevzuatları kolaylaştırılacak, inovasyon ve girişimcilik ön planda tutulacak.
Hükümet olarak ülkede kriz döneminde oluşan işsizliği azaltmak için gece gündüz yoğun bir çalışma yaptıklarını açıklayan Fernandez, "Gerçek anlamda bunun azaltılması için çalışıyoruz. Bundan daha öncelikli bir konumuz yok.
İstihdam oluşturmak şu anda ilk önceliğimiz." dedi. "Amerika'da ya da Avrupa'da ikinci bir dip bekliyor musunuz?" sorusuna ise Fernandez, "Amerika'da ikinci bir dip beklemiyoruz. Biz yaptığımız girişimlerde ve iş sektörlerinde de yükselişte olduğumuzu görüyoruz. Bunların olmaması için de gerekli adımları atmaya devam edeceğiz." karşılığını verdi. Fernandez, "Amerika
İran ile iş yapan tüm bankalara yönelik
ambargo uyguluyor. Bunda geri adım atacak mı?" şeklindeki bir soruya da şu karşılığı verdi: "Türkiye bu konuda hukuki mevzuatlara uyacağını taahhüt etmiştir. Bu kararı bankalara yönelik bir
yaptırım olarak değerlendirmemek gerekiyor. Bizim uygulamamız burada
terör faaliyetlerini kolaylaştıran bankalara yöneliktir. Bu tür faaliyetleri önlemek ve durdurmak için de yaptığımız girişimlerimize devam edeceğiz."
TUSKON'un dünya genelindeki çalışmalarından etkilendiğini de aktaran Fernandez, derneğin aktif bir
politika izlediğini, bunun da çalışmalarına yansıdığını vurguladı. TUSKON üyelerinin sıklıkla ABD
Dışişleri Bakanlığı'nı ziyaret ettiklerini, bundan hoşnut olduklarının altını çizen Fernandez, bu sayede iki ülke işadamları arasında da sıkı bir ilişki kurduklarına dikkat çekti.
ZAMAN