Mal gruplarına göre,
gıda ve içeceklerde
kapasite kullanımı geriledi.
Merkez Bankası,
Ağustos ayında imalat sanayinde faaliyet gösteren 1.903 iş yerinin katılımıyla gerçekleştirilen 'iktisadi yönelim anketi' sonuçlarını açıkladı.
Buna göre, mal grupları itibariyle kapasite kullanım oranlarında, 2009'un aynı ayına göre 'ara mallarında', 'yatırım mallarında', 'dayanıklı
tüketim mallarında', 'dayanıksız tüketim mallarında' ve 'tüketim mallarında' artış gözlendi, gıda ve içeceklerde ise düşüş meydana geldi.
Ağustos'ta kapasite kullanım oranı, geçen yılın aynı ayına göre 'dayanıklı tüketim mallarında' 4,4 puan artışla yüzde 70,9, 'dayanıksız tüketim mallarında' 0,4 puan artışla yüzde 71,4, 'tüketim mallarında' 1,3 puan artışla yüzde 71,3, 'ara mallarında' 7,5 puan artışla yüzde 77, 'yatırım mallarında' 5,2 puan artışla 68,3 oldu.
'Gıda ve içeceklerde' ise 2,7 puan düşerek, yüzde 68,7'ye geriledi.
-SEKTÖRLERE GÖRE KAPASİTE KULLANIM ORANI-
İkili sektörlere göre en yüksek kapasite kullanım oranı, yüzde 81,3 ile
ağaç ve ağaç mantarı
ürünleri imalatında görüldü.
Bunu, yüzde 79,5 ile
metalik olmayan diğer mineral ürün imalatı, yüzde 78,7 ile
tekstil ürünleri imalatı, yüzde 77,8 ile
kimyasal madde ve ürünlerin imalatı, yüzde 76,8 ile kok kömürü, rafine edilmiş petrol ürünleri ve nükleer
yakıt imalatı izledi.
Kapasite kullanım oranı en düşük alanların başında ise yüzde 59 ile
büro makineleri ve bilgisayar imalatı geldi. Mobilya imalatı; başka yerde sınıflandırılmamış diğer imalatlarda kapasite kullanım oranı yüzde 63,9, derinin tabaklanması ve işlenmesinde yüzde 65,9, makine ve teçhizatı hariç; fabrikasyon metal ürünleri imalatında yüzde 66, basım ve yayımda yüzde 68,1 olarak belirlendi.