İki
ülke arasındaki sınır bölgesinde ortak bir organize sanayi bölgesi oluşturulabileceğini belirten
Ahmedinecad, yüksek gümrük vergilerinin yanı sıra para ve bankacılıktan kaynaklanan sorunlarla nakliyede yaşanan sıkıntıları çözmeye çalıştıklarını da sözlerine ekledi.
Türkiye ve
İran'ın ortak bir geleceği olduğuna vurgu yaparak, küresel zenginliğin adil dağıtılmadığını kaydeden Ahmedinecad, "ABD'nin
bütçe açığı olan 1.5 trilyon dolar bizim ve sizin cebinizden kapatılıyor. Türkiye, Avrupa'nın 6'ncı büyük ekonomisi. Ama kapasitesi ne kadar? Her ülkenin çabası tam olarak değerlendirilse o ülkenin cebine girse durum değişir" dedi.
KONUTTA İŞBİRLİĞİ
Cumhurbaşkanı
Abdullah Gül'le iki ülke arasında ticarette yaşanan sorunları konuştuklarını ve hemen hemen her konuda aynı düşündüklerini kaydeden Ahmedinecad, Hazar'daki enerji kaynaklarının Batı'ya ulaştırılmasında Türkiye'nin
köprü görevi yapabileceğini söyledi. İran'ın her yıl 1 milyon konut ve 200 bin
köylü konutu yapmayı hedeflediğini ifade eden Ahmedinecad, Türk şirketlerinin konut projelerinde yer aldığını ve daha fazla iş üstlenebileceklerini söyledi.
ALMANYA VE FRANSA ÖRNEĞİ
Cumhurbaşkanı Abdullah Gül ise iki ülkenin ticari potansiyelini
Almanya ve
Fransa arasındaki ticarete benzetti.
Ticaretin önündeki engellerin her iki ülkenin de kazanacağı düzenlemelerle aşılması gerektiğini ifade eden Gül, Türk işadamlarının İran'la yaptıkları ticaret sırasında yaşadıkları sorunları İran Cumhurbaşkanı Ahmedinecad'a ilettiğini anlattı.