Sosyal medyada paylaşılan fotoğrafların ve durum güncellemelerinin başvuru yapanın kişiliği hakkında bilgi verdiğini vurgulayan İl Müdürü Yalçın, bu nedenle iş arayanların Facebook ve Twitter'da aşırıya kaçmamaları konusunda uyardı.
SOSYAL MEDYA SİZİ ELE VERİYOR
Şirketlerin artık iş başvurularında, başvuruyu yapan kişiyi tanıma adına sosyal medyayı kullandığını anlatan Çalışma ve İş Kurumu İl Müdürü İsmail Yalçın şunları ifade etti: "Şirketler özellikle karar merciinde yer alacak kişiler için ön araştırmada sosyal medyayı kullanıyorlar. Çünkü Facebook ve Twitter dediğimiz sosyal paylaşım sitelerinde normalde söylemediğimiz ya da söylenmesini ve duyulmasını istemediğimiz birçok özelliklerimizle ilgili de tüyolar veriyoruz. Dolayısıyla bu konuda güvenlik araştırması yapan uzmanlar bunlardan ciddi manada da sonuçlar elde edebiliyorlar. Bu bizim faydamıza olduğu gibi zararımıza da sonuç verebilir. Bu nedenle sosyal medya da ben çok aşrıya kaçılmaması taraftarıyım.”
İLK GÖRÜŞMEDE ŞIK GİYİNMEK ÖNEMLİ
Bir iş görüşmesinde ilk etapda giyimin önemli olduğunu anlatan İsmail Yalçın, "İnsanlar sizi tanımadıkları için size ilk notu giyiminizden kuşamınızda ve oturup kalkmanızdan ve konuşmalarınızdan verir. Bu önemli. Ayrıca ilk görüşmede iş talep eden kendi meziyetlerinden, kendi yeteneklerinden ve hangi işi nasıl hangi yeterlilikte yapabileceğinden bahsetmelidir. Bu işverene güven verdiği gibi özgüveni de yansıtır." dedi,
İLK OLARAK ÜCRETİ SORMAYIN
İlk görüşmeye giden birinin çok yüksek vasıflara sahip değilse kesinlikle ücreti konuşmamasını tavsiye eden Yalçın, şu bilgileri verdi: "Çünkü zaten bütün işletmelerin bir ücret politikası var. Vasıfsız birinin ücreti birinci derecede gündem yapması onu tercihte son sıraya iter. İlk görüşmede genellikle mesleği ve kişisel becerileri yetenekleri ve neleri yapabileceği görüşülmeli. Ve işletmenin kendisine hangi iş için ihtiyacı olduğu konuşulmalı, ortak mutabakata varılmalı. Bu hem işletmelerimizi hem çalışanımızın çalışma hayatı boyunca mutlu olmasına vesile olur. Bugün işletmelerin en büyük ihtiyacı yetişmiş insan gücü. Çıraklık artık yok oldu. Meslek liseleride kendi müfredatlarına göre eğitim verdikleri için işletmelerin özel ihtiyaçlarına cevap veremiyorlar. Bu nedenle işletmeler kendi ihtiyacı olan personeli yetiştirerek bu açığı kapatma yolunu tercih ediyorlar.”