İşsizlik ödeneğinden faydalanma şartlarını iyileştiren
düzenleme önümüzdeki yıl gerçekleştirilecek. Bu kapsamda işsizlik
maaşının tavanının bin YTL'ye kadar yükseltilmesi planlanıyor.
ŞARTLAR KOLAYLAŞIYOR
İşsizlik ödeneğinden yararlanmanın koşullarını değiştirecek taslağın getireceği yenilikler şöyle:
- İş-Kur Genel Müdürlüğü tarafından hazırlanan ve 2007 yılının ilk yarısında Meclis'ten geçirilmesi planlanan
yasa taslağıyla işsizlik maaşı almak kolaylaştırılıyor. Taslakta, işsizlik maaşı alabilmek için son 4 ay kesintisiz
prim ödeme şartı kaldırılıyor. Son üç yılda en az 600 gün sigortalı çalışma koşulu da 450 güne indiriliyor.
- Şu andaki mevzuata göre hak edenlere son dört aylık maaş ortalamasının yarısı kadar işsizlik ödeneği veriliyor. Yüksek prim ödese bile maaş sınırı net asgari
ücreti geçemiyor.
İşsizlik maaşı 189 YTL ile 378 YTL arasında değişiyor. Yeni düzenlemeyle ise maaş tavanının bin YTL'ye kadar çıkarılması planlanıyor.
- Halen son üç yılda 600 gün prim ödeyenlere 6 ay, 900 gün ödeyenlere 8 ay, 1.080 gün ödeyenlere de 10 ay süreyle maaş ödeniyor. Taslak, 600 günü 450'ye, 900 günü 600'e, 1.080 günü de 1.050 güne indiriyor.
- İşsizlik maaşı, çalışmak istediği halde kendi kusuru dışında işini kaybedenlere ödeniyor. Kendi isteğiyle işten ayrılanlar ya da ahlak ve iyi niyet kurallarına uymadığı için işten atılanlar bundan faydalanamıyor. Mevcut düzenlemeye göre, fondan yararlanmak için kişinin 3 yıl içinde, son 120 günü sürekli olmak üzere 600 gün sigortalı çalışması gerekiyor. İşsizlik maaşı alanlarla bakmakla yükümlü yakınları bu süre içinde SSK'nın sağlık hizmetlerinden de faydalanıyor.
İşçiye de işverene de müjde var
Hükümetin
seçim yılı olan 2007'de
uygulamaya koyacağı diğer kararlar şöyle:
KEY ÖDEMELERİ: Yaklaşık 6 milyon vatandaşı ilgilendiren
Konut Edindirme Yardımı (KEY) ödemelerinin 2007 yılı başında yapılması planlanıyordu.
KEY ödemelerine ilişkin
yasa tasarısı, halen yürürlüğe girmediği için,
kayıt işlemleri de başlamadı. Tasarının yasalaşmasının ardından ödemeler en
erken 9 ay sonra yapılabilecek. Bu da, ödemelerin 2007 yılının eylül-ekim aylarında yapılması anlamına geliyor.
İSTİHDAM YÜKLERİ DÜŞÜYOR: Hükümet, işsizlikle mücadele kapsamında, istihdam yüklerinin aşağıya çekilmesine yönelik bir
komisyon oluşturdu. Komisyon, çalışmalarını son aşamaya getirdi. Ancak uygulama, 2007 yılına kaldı. Komisyonun yaptığı çalışmalar çerçevesinde, istihdamın artırılması için, işverenlerin zorunlu istihdam şartları düşürülüyor. Kıdem tazminatı ödemeleri yeniden düzenleniyor.
İstihdam yaratan büyük projelere
vergi ve prim avantajı getiriliyor.
ASGARİ ÜCRET ARTIYOR: Maliye Bakanlığı, 2007 yılından itibaren, çalışanların da vergi iadesini kaldıracak. Vergi iadesinin yerine asgari geçim indirimi getirilecek. Söz konusu düzenleme en çok, asgari ücretli çalışanların maaşlarında artış sağlayacak. Geçim indiriminin uygulamaya konulmasıyla, asgari ücretliler her ay 40 YTL daha az vergi ödeyecek. Bu da, asgari ücretin yükselmesini sağlayacak.
Yeni stand-by düşünülmüyor
IMF ile imzalanan üç yıllık stand-by anlaşması ise hükümetin seçime yönelik karar almasında en büyük sıkıntılarından birisini oluşturuyor. Ancak bunun için de formül aranıyor. 2005 yılı başında uygulamaya konulan stand-by anlaşması 2008 başında sona erecek. Yeniden stand-by anlaşması yapılması düşünülmüyor. Stand-by yerine, yakın
izleme anlaşması gibi daha yumuşak bir formül üzerinde duruluyor. Ancak buna, seçimlerden sonra kurulacak hükümet karar verecek.
Akşam