Bu
krediyi alan kursiyerler, kendi işinin patronu olacak.
Eylülde başlayacak kursa alınacak kişiler, İş Kurumu'na
kayıtlı işsizler arasından seçilecek.
İşsizliğin önüne geçebilmek için çeşitli istihdam
teşviklerini yürürlüğe alan hükümet, yeni bir proje daha başlatıyor. 10 bin kişiye kendi işlerini kurmaları için
girişimcilik eğitimi verilecek. Eğitim sonunda başarılı olanlara 4 bin TL hibe kredisi sağlanacak. Bu para ile işsizler, kendi işlerini kuracaklar.
Projeyi
Türkiye İş Kurumu ile
KOSGEB birlikte yürütüyor. Uzmanlar tarafından işsizler arasından seçilecek 10 bin kişi, eğitime alınacak. İş Kur ile KOSGEB uzmanları, ortaklaşa yürüttükleri çalışma ile girişimcilik eğitimine alınacakların kriterlerini belirliyor. Girişimci kurslarının eylül ayında başlaması bekleniyor. Başarılı olanlara hibe kredileri KOSGEB tarafından verilecek. Bu krediler karşılıksız olacak. Geri ödeme söz konusu olmayacak. 10 bin kişinin tamamına kredi verilmesi halinde devletin kasasından iş kurulabilmesi için 40 milyon TL çıkacak. Zaman'a bilgi veren
Türkiye İş Kurumu Genel Müdürü
Namık Ata, kursiyerlerin kuruma kayıtlı işsizler arasından seçileceğini belirtti. Proje kapsamında KOSGEB'le birlikte çalıştıklarını, üniversitelerden de
destek aldıklarını vurgulayan Ata, eğitime alınacaklarda girişimcilik özellikleri aranacağını söyledi.
Türkiye, peş peşe sıcak gündemler yaşasa da ekonominin değişmeyen en önemli sorunlarının başında işsizlik geliyor. Yaz aylarıyla birlikte düşüş trendine girmesine karşın işsizlik halen yüzde 14,9 seviyesinde. 3 milyon 618 bin kişi iş arıyor. Yıllardır yüzde 10 civarlarında olan işsizlik, krizle birlikte yüzde 13 bandına oturdu.
Hükümet, 2009'da işsizliğin yüzde 13,5 olacağını öngörüyor. Sorunun gitgide büyümesi, çözüm arayışlarını da hızlandırdı.
Ekonomi yönetimi işsizliği azaltabilmek için peş peşe projeler üretiyor. İşverenler üzerindeki istihdam yüklerinin azaltılması ile istihdamın teşvik edilmesine yönelik çeşitli projeler hayata geçirildi. Hükümetin yeni projesi ise işsizlerin kendi işlerini kurmasını sağlamak. Bu proje ile eğitimden geçirilecek 10 kişiye, işlerini kurma ve
işletme aşamasında da danışmanlık hizmeti verilecek. Zaman'a bilgi veren Türkiye İş Kurumu Genel Müdürü Namık Ata, proje ile ilgili çalışmaların son sürat devam ettiğini söyledi. KOSGEB ile sürekli olarak toplantı halinde olduklarını söyleyen Ata, "Çalışmalarımızı ağustos ayında iyice hızlandırdık. KOSGEB ile görüşüyoruz. Üniversitelerle temaslarımız sürüyor, destek alıyoruz. Mümkün olan en kısa zamanda girişimcilik eğitimlerine başlayacağız. Eylül ayında kursların başlayacağını tahmin ediyorum." dedi. Girişimcilik eğitimine katılacak kişilerin Türkiye İş Kurumu'na kayıtlı işsizler arasından seçileceğini anlatan Ata, "İş Kurumu'nun yürüttüğü bütün projelerden yararlanabilmenin önşartı kurumumuza kayıtlı olması. Bu açıdan eğitime katılmak isteyenlerin İş Kur'a kayıt yaptırması gerekiyor." dedi. Girişimcilik eğitimi alarak kendi işini kurmak isteyenlerden Türkiye İş Kurumu'na kayıtları olmayanlar, kurslar başlayıncaya kadar kayıt yaptırabilecekler.
Kendi işini kurmak isteyen ancak bu konuda eğitim ya da
sermaye sorunu yaşayalar, İş Kur'un kurslarına başvurabilecekler. Başvuranlar arasından yapılacak seçimin ardından girişimcilik kursları başlayacak. Projenin hibe ayağını ise KOSGEB yürütecek. Eğitimden geçerek kendi işlerini kurmaya hazır hale gelen kişiler, projelerini KOSGEB'e sunacak. KOSGEB, kriterlere uygun projelere karşılıksız 4 bin TL'lik hibe desteği verecek. Kredi verilmesinden sonra iş kurulması ve işletme aşaması da hem İş Kur'un hem de KOSGEB'in takibinde olacak. İşini kuranlara işletme aşamasında danışmanlık desteği verilecek.