Halı sektörü, yılın 10 ayında ihracatını yüzde 9 civarında artırarak 1,8 milyar dolara ulaştırırken, tedarikçi ülkeler arasında dünyada ikinci sıraya yükseldi.
Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) verilerine göre, bu yılın ocak-ekim döneminde halı ihracatı geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 8,7 artarak, 1,8 milyar dolara çıktı. Ekim sonu itibarıyla Suudi Arabistan 281,2 milyon dolar ile ihracatta ilk sırada yer alırken, bu ülkeyi ABD (178,2 milyon dolar) ve Libya (168 milyon dolar) izledi. TİM Sektör Konseyi Üyesi İbrahim Yılmaz, yaptığı açıklamada, halı ihracatında son yıllarda çok başarılı performans sergilendiğini belirterek, özellikle 2009'dan sonra halı ihracatındaki artışın genel ihracat performansının üzerinde gerçekleştiğini ve toplam ihracat içerisindeki payının arttığını söyledi.
'DÜNYA İKİNCİSİYİZ'
Halı sektörünün ihracat performansının sonuçlarının küresel anlamda değerlendirmelere de konu olduğunu anlatan Yılmaz, şöyle konuştu: "Birleşmiş Milletler verilerine göre oluşturulan değerlendirmede ülkemiz toplam halı ve makine halısı ihracatında dünyanın en büyük ikinci halı tedarikçisi konumuna yükselmiştir. Bu başarının ardındaki en büyük pay, hiç şüphesiz kriz zamanında doğru bir pozisyon alan, risk almaktan çekinmeyerek ciddi yatırımlarla teknolojik altyapısını kuvvetlendiren, müşteri talep ve beklentilerine uygun olarak dünya trendleri doğrultusunda 'Türk Halısı' marka değerini koruyan, ürünü üreten ve bu ürünü müşterisine söz verdiği zamanda, hızlı ve güvenli bir şekilde ulaştıran halı sektörümüzün değerli temsilcilerinindir."
'KUZEY AFRİKA ÜLKELERİ ÖNEMLİ'
İhracat pazarlarında yaşanan gelişmeler hakkında da bilgi veren Yılmaz, Kuzey Afrika ülkelerine yönelik ihracatın "Arap Baharı" döneminden sonra hızla arttığını hatırlattı. Yılın 10 ayında Mısır ve Libya'ya yönelik ihracattaki artış hızının bir miktar düşüş göstermesine karşın Kuzey Afrika ülkelerinin ihracattaki öneminin sürdüğünü belirten Yılmaz, Libya'ya ihracatın yüzde 76,6 artarak 168 milyon dolara ulaştığını, Mısır'a yönelik ihracatın ise yüzde 44,7 azaldığını ve 31,8 milyon dolara düştüğünü ifade etti. Mısır ve Suriye'de yaşanan iç karışıklıklar nedeniyle ihracatın, potansiyelinin altında bir görünüm sergilediğini kaydeden Yılmaz, "Söz konusu karışıklıkların bertaraf edilmesinden sonra bu ülkelere yönelik ihracatımızın çok daha yüksek hacimlere ulaşacağına yönelik inancımız tamdır" değerlendirmesinde bulundu.
'AB ÜLKELERİNE İHRACAT 320 MİLYON DOLAR'
Avrupa Birliği'nin yüzde 18,2 pay ile Türkiye'nin en büyük halı ihracat pazarlarından biri olma özelliğini sürdürdüğüne işaret eden Yılmaz, AB ülkelerine yönelik halı ihracatının bu yılın ocak-ekim döneminde geçen yılın aynı dönemine kıyasla yüzde 6,8 artarak 320,4 milyon dolara çıktığını dile getirdi.
'HEDEFİ GEÇEBİLİRİZ'
2023 için belirlenen 500 milyar dolarlık bir ihracat hedefi içinde halı sektörünün, kendisine 5,5 milyar dolarlık hedef koyduğunu belirten Yılmaz, bu yıl için 2,1 milyar dolarlık ihracat beklediklerini ifade etti. Yılın 10 ayında halı ihracatının 1,8 milyar dolar olduğunu anımsatan Yılmaz, "2013 yılı için belirlenmiş olan hedeflerimizin yakalanacağını hatta geçileceğini öngörüyoruz" dedi.
Sektörün yaşadığı sorunlara da değinen Yılmaz, pek çok sektörde olduğu gibi halı sektöründe de girdi maliyetlerindeki artışın en önemli sorunlarından olduğunu dile getirdi. Üretim, enerji ve işçilik maliyetlerinin bugünkü seviyelerde bile rekabet edilen birçok ülke ile karşılaştırıldığında çok yüksek bir görünüm sergilediğini anlatan Yılmaz, sektörün maliyetler konusundaki dezavantajını özel tasarımlı ve katma değeri yüksek ürünler üreterek aşmaya çalıştığını sözlerine ekledi.