- Asgari ücrete yüzde 3, emekli aylıklarına ise yüzde 2.85 zam
- 7 milyar liralık da özelleştirme geliri elde edilmesi bekleniyor.
- Rekabet gücünü artıracak sürdürülebilir bir kıdem tazminatı fonu oluşturulacak.
- Özel üniversitelerin kurulması için çalışmalara başlanacak.
- Sanal devriye hizmetleri geliştirilecek.
Programa göre gelecek yıl tüm kamu personeli maaş ve ücretlerine 175 lira seyyanen zam yapılması amaçlanırken, 7 milyar liralık da özelleştirme geliri elde edilmesi bekleniyor. Programa göre en son günlerin en çok tartışılan konusu haline gelen kadın istihdamına da özel yer verildi. Hürriyet'in haberine göre, iş dünyasını yakından ilgilendiren düzenlemelerden, makroekonomik hedeflere kadar birçok başlığın yer aldığı hükümetin 2014 programında şu noktalara yer verildi:
ÖZEL SEKTÖRE KREŞ DESTEĞİ
Doğuma bağlı izinlerde özel sektör ve kamu arasındaki farklar giderilecek. Doğum sonrası işe dönüşlerin garanti altına alınması ve doğum nedeniyle işyerinde kadın ayrımcılığın önlenmesi amacıyla hukuki düzenlemeler yapılacak. Ebeveynler için doğuma bağlı olarak uzaktan, kısmi veya yarı zamanlı çalışma gibi alternatif modeller geliştirilecek. Kreşlerin uygun ücretli olması için özel sektöre teşvikler verilecek.
Asgari ücretin 2014 yılı Ocak ve Temmuz aylarında yüzde 3 oranında, devredilen SSK ve Bağ-Kur emekli aylıklarının ise önceki altı aylık enflasyon tahminine göre Ocak ve Temmuz aylarında sırasıyla yüzde 2.85 ve yüzde 2.36 oranında artırılması öngörülüyor.
ÖZELLEŞTİRMEDEN 7 MİLYAR
Başbakan Tayyip Erdoğan'ın "Devlet eliyle bahis oynama dönemi bitiyor" açıklamasının ardından hükümet, 2014 yılında Milli Piyango da dahil olmak üzere özelleştirmeden 7 milyar liralık gelir elde etmeyi hedefliyor. Gelecek yıl fon gelirlerinin 8,2 milyar lira, fon giderlerinin 5,9 milyar lira, fon sistemi finansman fazlasının 2,4 milyar lira olması hedefleniyor.
2014 yılında, öngörülen büyüme ve yatırım artışlarına bağlı olarak istihdam 2013 yılına göre 565 bin kişi artacak. İşsizlik oranı yüzde 9.4 olarak gerçekleşecek.
Gelecek yıl enflasyonun yüzde 5.3 oranında gerçekleşmesi de bekleniyor.
Orman vasfını yitirmiş Hazine arazilerinin satışından 1 milyar lira gelir elde edilmesi öngörülüyor.
2014 yılında, mahalli idare gelirlerinin 70,7 milyar, harcamalarının 69,8 milyar lira gerçekleşmesi ve mahalli idareler dengesinin 820 milyon lira fazla vermesi öngörülüyor.
UZUN SÜRE KALMA TEŞVİĞİ
Emekli aylığı hesaplamalarında kullanılan parametreler çalışma hayatında uzun sürelerde kalmayı teşvik edecek şekilde güncellenecek. Aile ve iş yaşamının uyumlaştırılmasına yönelik güvenceli esnek çalışma, kreş ve çocuk bakım hizmetlerinin yaygınlaştırılması ve ebeveyn izni gibi alternatif modeller uygulanacak. Gelir düzeyi düşük ailelerin çocuklarının kreş ve gündüz bakımevi hizmetlerinden yararlanma imkanları geliştirilecek.
HAKKI KORUYACAK KIDEM
Sosyal tarafların katılımıyla işçilerin kazanılmış haklarını koruyarak istihdam üzerindeki mali yükleri azaltacak, rekabet gücünü artıracak sürdürülebilir bir kıdem tazminatı fonu oluşturulacak. Asıl işveren-alt işveren ilişkisinde işveren ve işçi kesimlerinin yaşadığı sorunların çözümüne, işçilerin uğradığı sosyal ve ekonomik hak kayıplarının giderilmesine yönelik mevzuatta değişiklik yapılacak. Söz konusu alandaki denetimler etkinleştirilecek.
İşgücü piyasasına girişlerinin kolaylaştırılması amacıyla kadınlar için esnek çalışma biçimleri yaygınlaştırılacak. Kadınlara iş kurma alanında verilen mesleki bilgi, rehberlik ve danışmanlık hizmetleri geliştirilecek. Kadınların çalışma hayatına katılımını artırmak amacıyla evde bakım, bakımevi ve kreş hizmetlerine erişim artırılacak. İşe alımlarda cinsiyet ayrımcılığını azaltmaya yönelik bilinçlendirme faaliyetleri yürütülecek.
YABANCI İŞÇİ FORMÜLÜ
Ülkenin ekonomik ve sosyal yapısını destekleyecek şekilde seçici bir yaklaşımla nitelikli yabancı işgücü artırılacak ve yabancı kaçak işçi sayısı azaltılacak.
Kaldırılan sicil sisteminin yerine etkinlik ve verimlilik analizini de içeren yeni bir sistem oluşturulacak, verimlilik ve başarı ödüllendirilecek.
FARKLI DOĞUM MODELİ
Ebeveynler için doğuma bağlı olarak uzaktan, kısmi veya yarı zamanlı çalışma gibi alternatif modeller geliştirilerek, kamu ve özel sektör çalışanlarına bu çalışma modellerinden faydalanması imkanı sunulacak. İşverenlerin özel istihdam büroları aracılığıyla geçici personel istihdam etmelerine imkan sağlanarak işgücü kaybının önüne geçilecek.
Tam gün eğitim verilen okullarda okul saatlerinin çalışma saatleriyle uyumlu olmasını sağlamak için velilerin talebi doğrultusunda ve uygun ücret karşılığında etüt uygulanacak.
TV'DEN ÇOCUK TEŞVİĞİ
Evliliklerin ve çocuk sahipliğinin teşvik edilmesi amacıyla TV program ve yayınları teşvik edilecek. Özel sektörle STK'ların ilgili faaliyetleri desteklenecek. Kamu spotları ve eğitim müfredatında yapılacak düzenlemelerle bu alanlarda kamuoyu farkındalığı artırılacak.
Kreşlerin yaygınlaşması ve bu hizmeti uygun ücretlerle sunabilmeleri amacıyla özel sektöre yönelik teşvikler geliştirilecek. Erken çocukluk dönemi bakım hizmetlerine erişimi artırabilecek alternatif modeller ortaya çıkarılacak. * Nesiller arası dayanışma ve yaşlıya saygı bilinciyle ilgili konulara örgün ve yaygın eğitim programlarında yer verilmesi sağlanacak. Bir uygulama programına dönüştürülen Yaşlanma Ulusal Eylem Planı kapsamındaki eylemlerin hayata geçirilmesine yönelik çalışmalar yapılacak.
TİCARİ MEVDUATA GARANTİ
Şu anda Türkiye'de gerçek kişilerin açtığı hesaplara 100 bin liraya kadar garanti var. Programda "Tasarruf sahiplerinin hak ve menfaatlerinin daha fazla korunması amacıyla ticari mevduatların mevduat sigortasına kapsamına dahil edilmesine ilişkin olarak 5411 sayılı Bankacılık Kanununda değişiklik öngören taslağı hazırlanarak Başbakanlığa sevk edilecektir" denildi.
İŞE DÖNÜŞE "GARANTİ"
Doğuma bağlı olarak verilen analık, babalık, refakat ve ücretsiz izinler, kadınların istihdamını azaltmayacak şekilde iyileştirilecek. Doğuma bağlı izinlerde özel sektör ve kamu arasındaki farklılıklar mümkün olduğunca giderilmeye çalışılacak. Doğum sonrası işe dönüşlerin garanti altına alınması ve doğum nedeniyle işyerinde kadına yapılacak her türlü ayrımcılığın önlenmesi amacıyla hukuki düzenlemeler yapılacak.
ÖZEL ÜNİVERSİTE KURULACAK
Özel üniversitelerin kurulması için çalışmalara başlanacak. Özel okulların eğitim hizmetlerindeki payının artırılacağı da belirtilerek, "Eğitimin yaygınlaştırılmasında mahalli idarelerin, gönüllü kuruluşların ve özel sektörün katkısı artırılacaktır" denildi.
SANAL DEVRİYE HİZMETİ
Güvenliğe yönelik hedeflerin de yer aldığı Program'a göre, sanal devriye hizmetleri geliştirilecek. İnternette suç unsurları bulunan yayınlar tespit edilerek sayısal deliller elde edilecek, yurtdışında yapılan yayınlarla ilgili içerik çıkarma/profil kapatma ya da erişim engeli kararının alınması amacıyla Telekomünikasyon İletişim Başkanlığı ile koordinasyon kurulacak. Jandarma birimlerinde profesyonelleşmenin artırılması amacıyla profesyonel kadro oranı yüzde 60'a yükseltilecektir. Mevcut durumda jandarma birimlerinde yaklaşık yüzde 30 olan profesyonel kadro oranı, 2014 yılı sonuna kadar yüzde 60'a yükseltilecek ve 2014 yılından itibaren yıllara sâri olarak temin faaliyetlerine başlanacak.