İşte en çok şikayetçi olduğumuz kurumlar

Tüketiciler banka kredilerinde alınan dosya masrafı, yüksek ekspertiz ve yeniden yapılandırma ücreti gibi şikayetlerle Tüketici Sorunları Hakem Heyetlerine başvuruyor.

İşte en çok şikayetçi olduğumuz kurumlar

Tüketiciler banka kredilerinde alınan dosya masrafı, yüksek ekspertiz ve yeniden yapılandırma ücreti gibi şikayetlerle Tüketici Sorunları Hakem Heyetlerine başvuruyor.

Son yıllarda özellikle konut kredi kullanım oranının yükselmesi ile kredi kullanımında yapılan işlemlerden dolayı Tüketici Sorunları Hakem Heyetlerine başvurular arttı. 

Tüketiciler özellikle konut kredilerinde alınan dosya masrafı, yüksek ekspertiz ve yeniden yapılandırma ücreti gibi şikayetlerle Tüketici Sorunları Hakem Heyetlerine başvurdu Diyarbakır'da son 6 ayda Tüketici Sorunları Hakem Heyetlerine yapılan 14 bin başvurunun yüzde 70'ten fazlasını bankalara dair şikayetler oluşturdu.

Tüketici Hakları Derneği Diyarbakır Şube Başkanı Niyazi Kavar, AA muhabirine yaptığı açıklamada, geçen yıl Diyarbakır'da faaliyet gösteren Tüketici Sorunları Hakem Heyetlerine 10 bin 294 kişinin başvurduğunu, bunlardan yaklaşık 8 bin başvurunun sonuçlandığını söyledi.

Yoğun başvuru var

Başvuruların 3 ayda sonuçlanması gerektiğini ancak çok yoğun başvuru nedeniyle kararların bazen 7-8 ayı alabildiğini aktaran Kavar, sonuçlanan kararların yüzde 89'unun da tüketici lehine sonuçlandığını belirtti.

Geçen yıl ve son 6 ayda özellikle bankacılık işlemleriyle ilgili yoğun başvurular olduğunu ifade eden Kavar, "Tüketici, bankadan ya tüketici ya konut kredisi almıştır. Dosya masrafı, ekspertiz ücreti veya kredi kartıyla ilgili sorunlardır. Geçen yıl 10 bin 294 başvurunun yüzde 77'si bankacılık ile ilgili sorunlardı. Türkiye genelinde de bu oran yüzde 59'dur" diye konuştu. 

Bankaların neredeyse her türlü işlem için para aldığını vurgulayan Kavar, şöyle devam etti:

"Gerçekten bankalar son zamanlarda her türlü işlemlerinden tüketicilerden bir şey almaya başladı. Yapmaları ve vermeleri gereken bir yazı için bile para alıyorlar. Örneğin borcun bittiğine dair yazı istendiğinde ipoteğin kaldırılması için para isteniyor. Yapılandırma için para isteniyor. Önceki borcu kapatıyorlar, yeni borç açıyorlar. Yeniden açtıkları dosya için masraf alıyorlar. Dosya masrafının içeriğini de halen kimse anlamış değil. Ne anlama geliyor, kimse bilmiyor. Mahkemeler, bankalara soruyor, cevap veremiyorlar. Adını bir dosya masrafı koymuşlar."

Kavar, bazı bankaların faizlerini düşük ama dosya masrafını yüksek gösterdiğini, bazen de tersi yaşandığını belirterek, tüketicilerin, bankaya başvururken sadece faiz oranını değil, dosya masrafını da sormaları gerektiğini kaydetti.

Son 6 ayda 14 bin başvuru

Bu yılın son 6 ayında sadece Kayapınar ilçesinde Tüketici Sorunları Hakem Heyetine 6 bin başvuru yapıldığını, Diyarbakır ve ilçelerinde yaklaşık 14 bin başvurunun olduğunu bildiren Kavar, geçen yıl bütün bir yılın başvurusu 10 bin 294 iken, bu yılın ilk 6 ayında sayının 14 bine yükseldiğini, yıl sonuna doğru bu sayının katlanacağını dile getirdi.

Başvuranların yüzde 70'den fazlasının bankacılık işlemleri ile ilgili şikayetler olduğuna dikkat çeken Niyazi Kavar, şöyle devam etti:

"Ayıplı mal ve hizmetler başvurusu ikinci sırada kaldı. Bankacılık işlemleri hepsinin önüne geçti. Çünkü bankacılık işlemleriyle ilgili çok yoğun şikayetler var. Krediler, dosya masrafları ve yeniden yapılandırma konusunda istismar olduğu için yoğun başvuru yaşanıyor. Bunda basının da çok etkisi oluyor. Hakkını elde eden bir tüketici ile ilgili haberler çıkınca diğer tüketiciler de bilgi sahibi oluyor. Basının kamuoyunu bilgilendirme görevi kapsamında tüketicilerimiz daha çok bilgileniyor ve başvuru yapıyorlar. Bu güzel birşey."

-Tüketicilere 1 gün önce evraklar verilmeli

Tüketicilerin bankalara başvururken her şeyi sorması ve bankaların evraklar imzalanmadan tüketiciyi bir gün önce bilgilendirilmesi gerektiğine dikkat çeken Kavar, bankanın 1 gün önceden şartlarını tüketiciye bildirmesi gerektiğini anlattı. "Ama bankaların çoğu böyle yapmıyor. Tüketicilere evrakları imzalatırken, bir gün öncenin tarihi atılmış ve birgün önce bilgilendirmiş olarak görünen evrak imzalatıyorlar. Böyle usulsüz işlemler yapılıyor. Tüketiciler buna dikkat etsinler" diyen Kavar, sadece kredinin faizine değil, tüm maliyetine bakılması gerektiğini bildirdi.

Hayat ve konut paket sigortası zorunlu değil

En düşük maliyetli kredi alınması gerektiğini, hayat ve konut paket sigortası yaptırmanın zorunda olmadığını belirten Kavar, bankaların bunu tüketicilere bildirmesi gerektiğini söyledi.

"Koyu siyah harflerle 16 punto yazılmış bildirim yazının içerisinde olması lazım. Ama maalesef halen bankalar dosya masrafı ve yüksek oranda ekspertiz ücreti alıyor, hayat ve konut paket sigortası yaptırıyor. Tüketicilerin bunlardan sonra haberi oluyor" diyen Kavar, daha sonra tüketicilerin Tüketici Sorunları Hakem Heyetlerine başvurduğunu, heyet kararlarının da bağlayıcı olduğunu bildirdi.

Tüketici Hakları Derneği Diyarbakır Şube Başkanı Niyazi Kavar, bankacılık işlemlerinde tüketici mağduriyetinin giderilmesi için yasal düzenleme yapılması gerektiğini sözlerine ekledi.
<< Önceki Haber İşte en çok şikayetçi olduğumuz kurumlar Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER