İşte piyasaları rahatlatan imza

ABD Senatosu’ndan sonra Temsilciler Meclisinin de onayladığı kurtarma paketini Başkan Bush kameralarının önünde imzaladı

İşte piyasaları rahatlatan imza

ABD Senatosu tarafından onaylanan 850 milyar dolarlık ekonomiyi kurtarma paketi, Temsilciler Meclisi’nde de kabul edildikten 90 dakika sonra yürürlüğe girdi. ABD Başkanı George W. Bush,Temsilciler Meclisi’nindeki oylama sonrası kameraların karşısına geçti. İlk olarak kameralar karşısında herkesin beklediği kararı imzaladı. Daha sonra da "Kongre’nin iki kanadında iki partinin mensuplarının çok sıkı çalışması sonucu ve Kongre ile yönetimin arasındaki işbirliği ruhu çerçevesinde bu işi zamanında tamamladık" dedi.

ABD KONGRESİ VE BAŞKAN BUSH DÜN FAZLA MESAİ YAPTI- FOTO GALERİ

İmzalar tamam, Paulson harekete geçti Kurtarma paketinde imzaların tamamlanmasıyla hemen harekete geçen ABD Hazine Bakanı Henry Paulson, dünkü oylamayı çok çok önemli olarak nitelendirerek Hazine personelinin plan üzerine çalışmaya başladığını belirtti. Paketi kriz dönemlerinde ABD liderlerinin bir araya gelebileceğinin önemli bir kanıtı olarak gördüğünü söyleyen Paulson, paketin uygulanma aşamasında şeffaflığın önemli olacağını söyledi. Paulson özel sektörden acilen danışman alacaklarını da sözlerine ekledi. ABD Merkez Bankası (FED) Başkanı Ben Bernanke ise her neye mal olursa olsun hükümetin kararlılığını takdir ettiğini belirterek "Bu yasa mali piyasaları stabilize etmeye, halkın ve işletmelerin kredi akışını sağlaması açısından önemli" dedi. Fed'in Hazine eşgüdümlü çalışacağını kaydeden Bernanke sorunlar için eldeki tüm güçleri kullanacaklarının sözünü verdi. ABD'li ünlü yatırımcı Warren Buffet'a göre ise paketin geçmesi olumlu ancak her derde deva değil. PAKETTE NE VAR ABD’nin krize müdahalesi 2 trilyon doları bulacak ABD’nin finansal krize müdahale etmek için ayırdığı kaynak, 850 milyar dolarlık ekonomiyi kurtarma paketiyle birlikte yaklaşık 2 trilyon doları bulacak. ABD, finansal kriz nedeniyle şu kalemlere kaynak ayırmak zorunda kaldı: 850 milyar dolar: Bankalar ile finans kurumlarının elindeki batık varlıkları satın almak için 700 milyar dolarlık bir kaynak ayrılıyor. Ayrıca, maliyeti çeşitli sektörlere ve vatandaşa 150 milyar dolarlık vergi indirimi ve kolaylıkları getiriliyor. 300 milyar dolar: Emlak sektörünü bulunduğu durumdan kurtarmak amacıyla çıkartılan bir yasa ile batık mortgage kredilerinin devlet garantisiyle yeniden yapılandırması için Federal İskan Dairesi’ne 300 milyar dolarlık bir kaynak ayrıldı. 200 milyar dolar: Fannie Mea ve Freddie Mac devletleştirildi. Her biri kuruma 100 milyar dolarlık bir kaynak ayrıldı. Bu müdahelenin faturası 200 milyar doları buldu. 200 milyar dolar: ABD Merkez Bankası FED, nakit sıkıntısı çeken bankaları rahatlatmak amacıyla 200 milyar dolarlık bir borçlanma fonu oluşturdu. 144 milyar dolar: Fannie Mea ve Freddie Mac devletleştirilmeden önce bunların elindeki sorunlu mortgage kredilerinin bir bölümünü 144 milyar dolara aldı. 87 milyar dolar: Yatırım bankası JP Morgan Chase için Lehman Brothers’daki fonlardan kaynaklanacak zararı azaltmak için 87 milyar dolarlık bir geri ödeme paketi sunuldu. 85 milyar dolar: American International Group’un (AIG) yüzde 79.9 hissesi 85 milyar dolara devletleştirildi. 50 milyar dolar: Güven aşılamak amacıyla Döviz Dengesi Fonu’na 50 milyar dolarlık bir kaynak ayrıldı. 43 milyar dolar: Mortgage krizi nedeniyle bankalar ve finans şirketleri ile zor durumdaki kredi borçlularına ABD Hazinesi tarafından 29 milyar, 10 milyar ve 4 milyar olmak üzere toplamda 43 milyar dolarlık destek sağlandı.
<< Önceki Haber İşte piyasaları rahatlatan imza Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER