Bu tarihten sonra da konunun ilgili taraflarla tartışılacağını vurgulayan Başesgioğlu, "
TBMM açıldıktan sonra da gerekli alanlarda, gerekirse yasal düzenlemeler yapılır" dedi. Hazırladıkları pakette sadece SSK
primleri
indirimlerinin bulunmadığını kaydeden Başesgioğlu, İşgücü maliyetlerini düşürmeye dönük diğer enstrümanlar da devreye girecek" diye konuştu.
Başesgioğlu, uzun süredir Çalışma ve Sosyal
Güvenlik Bakanlığı'nın koordinatörlüğünde
Maliye Bakanlığı, Devlet Planlama Teşkilatı,
Sanayi ve
Ticaret Bakanlığı ile
Hazine'nin
işgücü piyasalarının tümüne dönük ortak bir çalışmayı yürüttüğünü belirtti. Bu çalışmayı sohbahara kadar toparlamak istediklerini vurgulayan Başesgioğlu, "
İşsizlik Sigortası Fonu, SSK primleri, zorunlu istihdama dönük" yeni düzenlemeler içeren paketin netleşmesinin ardından, konunun sosyal taraflarla tartışmaya açılacağını kaydetti. TBMM açıldıktan sonra da gerekli yasal düzenlemelerin yapılacağını söyleyen Başesgioğlu, şöyle devam etti:
"SSK primlerinin indirimi konusunda gelir gider dengesini iyi kurmak gerekiyor. Bir puanlık SSK primi indiriminin 500-600 milyon YTL'lik maliyeti çıkıyor. Birdenbire 10 puanlık prim indirimi söz konusu olmaz. Kaldı ki 1 puanlık indirim işverenler için hiçbir şey ifade etmez. Çıkan maliyeti de yerine koyamadığınız takdirde Hazine'den finanse etmelisiniz. Bu da sosyal
güvenlik açığı denilen konuyu ortaya çıkarıyor. Toplam işgücü maliyetlerinin düşürülmesi için birkaç enstrüman kullanılacak. Sadece SSK primi söz konusu olmayacak. Hükümlü,
özürlü istihdam edilmesini öngören zorunlu istihdam düzenlemesine bakılacak. Bunun yanı sıra çalışan sayısı belli bir rakamı aşan işletmelerde
spor tesisi kurulması,
kreş kurulması gibi yükümlülükler var. Tüm bu konuları değerlendirmeye aldık."
Çalışmalar mayısta başlatıldı
Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın talimatları doğrultusunda başlatılan istihdam çalışmaları, nisan ayında yapılan bir zirvede de bakanlar tarafından ele alınmıştı.
Maliye Bakanı
Kemal Unakıtan,
Sanayi ve Ticaret Bakanı Ali
Coşkun,
Devlet Bakanı Ali
Babacan, Çalışma ve
Sosyal Güvenlik Bakanı
Murat Başesgioğlu ve ilgili bürokratların katıldığı toplantıda, konuyla ilgili çalışmaların haziran ayına kadar netleştirilmesi ve haziran ayı içinde bakanların tekrar bir araya gelmesi benimsenmişti. Bu kapsamda,
kıdem tazminatı fonunun kurulması ve bu fona işsizlik sigortası ve SSK primlerinden aktarım yapılması tartışılmış; çalışan sayısı 50 ve 50'yi geçen işyerlerinde zorunlu istihdam kapsamında alınacak
eleman sayısında da sınırlamaya gidilmesi gündeme gelmişti. Ancak IMF'nin sıkı mali
disiplin yönündeki uyarılarının ardından; ilgili düzenlemelerin 2007 yılına bırakılması benimsenmişti.
'
Meslek liselilere SSK prim desteği, sorunu çözmez'
Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Başesgioğlu,
İstanbul Ticaret Odası'nın gündeme getirdiği ve istihdam edilen meslek liselilerin SSK primlerinin Hazine tarafından karşılanması önerisine ise temkinli yaklaştı. Bu konuda spesifik tek bir önerinin çözüm sağlamayacağını vurgulayan Başesgioğlu, "Sadece meslek liselilerin primlerinin devlet tarafından karşılanması, beklentileri karşılamaz. Bu, ancak bir enstrüman olabilir" dedi. Konunun bütüncül bir yaklaşımla ele alınması gerektiğini vurgulayan Başesgioğlu, "
Mesleki eğitim, istihdam piyasaları içinde önemli bir konu niteliğinde bulunuyor ve bizim hazırladığımız istihdam paketinde, mesleki eğitim konusu da ele alınacak" diye konuştu.
İstihdam paketinde neler var?
Uzun süredir çalışmaları devam eden istihdam paketinde,
kıdem tazminatı fonu, zorunlu istihdam, işsizlik sigortası fonu ve SSK primlerinde indirim konuları yer alıyor. Bu alanlardaki tartışmalar da şu konularda yoğunlaşıyor:
* Kıdem tazminatı fonu: Uzun süredir gündemde olan çalışmalara göre, kıdem tazminatı için fon kurulması öngörülüyor. Bu fon için işverenden yüzde 3 pay alınması, SSK primlerinden 2 puanın fona yönlendirilmesi, işsizlik sigortası fonu için işverenin verdiği katkı payından 1 puanın da fona kaydırılması tartışılıyor. Böylelikle fonun aktüaryel dengesinin korunması amaçlanıyor.
* Zorunlu istihdama rötuş: Çalışanı 50 kişiyi aşan işyerlerinde bir hükümlü, bir
terör mağduru, bir özürlü çalıştırma zorunluluğunun, 2 kişiye indirilmesi de seçenekler arasında bulunuyor. Bu yolla eski hükümlü veya terör mağduru çalıştırma zorunluluğunun kaldırılması gündeme gelecek. Özürlü çalıştırmada ise, esnek düzenlemeler söz konusu olabilecek.
* SSK primlerinde indirim:
Ekonomi üst yönetiminin
kayıt dışı istihdamda azalma olması koşuluyla kabul ettiği plana göre, 2008'den itibaren SSK primlerinin kademeli olarak 10 puan indirilmesi öngörülüyor. Bu yolla 2008'den 2013 yılına kadar aşamalı olarak prim yükü 10 puan inerken, istihdam vergilerinde ise bir değişiklik yapılmaması planlanıyor.