Gökkaya,
gayrimenkul sektörünü değerlendirirken, yılın ilk çeyreğinde inşaat sektörünün hızlı büyümesine karşın konut tarafında durgunluk yaşandığını, inşaattaki büyümenin, önemli oranda ticari gayrimenkuldeki canlılıktan beslendiğini, konuttaki durgunluğun ise devam ettiğini kaydetti.
Güçlü iç talebinin etkisiyle
Türkiye ekonomisinin 2011'de büyümeye devam etmesinin beklendiğini kaydeden GYODER Başkanı, gayrimenkul sektöründe canlılığın artarak istikrarlı bir seyir izlemesini ve yatırımların artmasını öngördüklerini vurguladı.
Merkez Bankası'nın
banka munzam karşılıklarıyla ilgili aldığı
ekonomik tedbirlerin konut
kredi maliyetleri üzerinde yukarı yönlü ciddi bir
baskı doğurduğunu anlatan Gökkaya, maliyet artışıyla karşı karşıya kalan tüketicilerin, konut alım planlarını şimdilik ertelediklerini söyledi.
Gökkaya, "Tüm olumsuzluklara rağmen, halkın konut sahibi olma talebi devam etmekte. Sektörde hareketlilik sürüyor. Ancak, ilerleyen dönemlerde konutta beklenen büyümenin çabuk olmayacağı görülmekte.
Konut sektöründeki kredi maliyeti yükseleşinin devam edeceğini tahmin etmekteyiz." dedi.
Gökkaya, tedbirlere bağlı olarak kredi hacminin daralmasıyla konut üreticilerinin,
fiyat artışlarını sınırladığını söyledi.
Araştırmalara göre, insanların artık büyük metrekareli yerine daha
küçük ve kullanışlı daireleri kiralamayı
tercih ettiğini anlatan
Işık Gökkaya, büyük kentlerde de son yıllarda kiralama oranlarında artış görüldüğünü söyledi. Gökkaya,
İstanbul başta olmak üzere
Ankara,
İzmir,
Antalya ve
Bursa'nın kiralamanın en yoğun olduğu iller olduğunu kaydetti.
Gökkaya, "Farklı tasarımlı, deprem riski göz önünde bulundurularak inşa edilen stüdyo daire sayısının arttığı ve sosyal donatı alanlarının ön planda olduğu projeler ağırlık kazandı.
Fiyatının erişilebilir olması ve kolay satılabilir ya da kiralanabilir olması nedeniyle 1+1 daireler, yatırım amaçlı da çok tercih edilmeye başlandı." dedi.
Sonbaharda konut sektörünün hareketlenmesini beklediklerini belirten Gökkaya, "Uzun zamandır fazla yükselmeyen konut fiyatlarının, 'sonbaharda yaşanacak canlılıkla yükselip yükselmeyeceği', hem alıcı hem de satıcılar için farklı beklentiler doğurmakta. Konut fiyatları için sonbaharda düşüş beklenmiyor." diye konuştu.
Gökkaya, 2011'in ilk çeyreği itibarıyla son bir yılda yeni konut fiyatlarındaki artış yüzde 6,2 iken, inşaat maliyetinin yüzde 8,4 arttığına dikkat çekti.
Güneydoğu illerindeki konut açığının büyüklüğünün de dikkat
çekici olduğuna işaret eden Gökkaya,
Kırıkkale, Ankara, Bursa,
Bitlis,
Hakkâri,
Kars,
Aksaray,
Gaziantep,
Adana ve Ardahan'da konut açığı oluşurken, özellikle Antalya,
Bolu,
Çanakkale,
Muğla, Kırklareli illerinde ise önemli bir konut sıkıntısı beklenmediğini dile getirdi.
AA