Bakan
Kemal Unakıtan, tüm valiliklere bir
genelge göndererek, özellikle büyük şehirlerde "yeşil alanların talanı"na yol açacağı endişesini doğuran
satış kararının ikinci bir emre kadar durdurulduğunu bildirdi
Genelgede,
Hazine'ye ait taşınmazların satılması hususunda defterdarlıklara devredilen
yetkinin
bakanlıkça kullanılacağı ifade edildi... Bakan Unakıtan, valilere, ''Bu kapsamdaki talepleri reddedin. Satış taleplerinizi ise belgeleriyle birlikte bakanlığa gönderin" talimatını verdi.
Mayıs ayı öncesinde
ihale ilanları yapılanlar ile Bakanlıkça satış talimatı verilen Hazine taşınmazlarının ise satış işlemlerine devam edileceği, ihale onaylarının da devredilen yetki kapsamında sonuçlandırılacağı kaydedildi.
ÖZEL SATIŞLAR SÜRECEK
Maliye Bakanı Unakıtan imzalı yazıda, Hazineye ait arazilerin özel kanunlara göre hak sahiplerine satış işleminin ise devam edeceği vurgulandı.
Hazineye Ait
Tarım Arazilerinin Satışı, Hazineye Kalan Taşınmaz Mallardan Bazılarının Zilyedlerine Devri, Hazine Adına Tescil Edilen Miktar Fazlalıklarının İlgililerine Devri ve Hazineye Ait Taşınmaz Malların Değerlendirilmesi Hakkındaki Kanunlar kapsamında kalan arazilerin satışına devam edileceği belirtildi.
BELEDİYELER RANT KAPISI
Bu arada
Maliye Bakanlığı'ndan bir üst düzey yetkili, gayrımenkul piyasasında yaşanan talep patlamasına paralel, son dönemde Hazineye ait taşınmazlara da büyük ilgi gösterildiğini söyledi. Özellikle belediye sınırları içinde kalan imarsız Hazine arazilerine talep olduğunu kaydeden Maliye yetkilisi, şöyle konuştu:'' Belediyeler ile diğer kişi ya da kuruluşlar, henüz planı yapılmamış Hazine taşınmazlarını, imar sorunu nedeniyle düşük bedelle satın alabiliyordu. Buralar rayiç bedel de olsa, imar planı bulunmadığı için ucuza kapatılıp, daha sonra da imar planları yapılıyordu.
İmar planının ardından da, devletten 100'e alınan yerin değeri 400-500'e çıkıyordu. Böylece imarsız olduğu için buraları ucuza kapatanlar, plan geçirterek, büyük
rantlar elde edebiliyordu.
Bu nedenle, tüm Türkiye'de belediye ve mücavir alan sınırları dahilinde imar planı olmayan Hazine taşınmazlarının satışını ikinci bir emre kadar durdurduk. Yeni bir karar çıkana kadar, sadece imar geçen yerlerdeki Hazine taşınmazlarının satışı mümkün olacak.
Plansız yerlerin öncelikle imar planları hazırlansın ve buralar gerçek değerini bulsun. Böylece buralardan başkaları rant elde etmesin, devlet kazansın. Bütün amacımız bu.''
Muhçu: Karar sevindirici
İstanbul Mimarlar Odası Başkanı
Eyüp Muhçu, Bakanlığın kararının sevindirici olduğunu söyledi. Muhçu, satışın Maliye Bakanlığı tarafından yapılması durumunda da benzer problemlerin tekrar yaşanacağını dile getirdi.
Yeşil alanların toplumun hizmetine sunulması gerektiğini vurgulayan Muhçu, "Kararın doğru olmasının ötesinde sağlıklı kentleşme doğrultusunda da adımlar atılması şart” diye konuştu.
Şehir Plancıları Odası Başkanı Ahmet Turgut, Maliye Bakanlığı'nın kararıyla ilgili, "Bu karar da doğru değil. Yani yerel birimler satmayacak
bakanlık mı satacak?" dedi. Turgut, Maliye Bakanlığı'nın 2001 yılından beri hazine arazilerini satarak suç işlediğini belirtti. "Devleti zarara uğratıyorlar" diyen Turgut, "Hazine arazilerinin doğru projelerle değerlendirilmesi lazım. Gelir elde etmek için çok ucuza satıyorlar. Böyle gelir elde etme olmaz” şeklinde konuştu.
KİM SIZDIRDI?
Maliye Bakanlığı, gazetemizin "Yeşil Talan" haberinden sonra İstanbul'daki konuyla ilgili tüm bürokratları Ankara'ya çağırdı.
Acil olarak çağrılan bürokratlar, Salı gününe kadar Ankara'da kalacak. Maliye Bakanlığı'nın bürokratları çağırma sebebinin, Milli
Emlak Genel Müdürlüğü'nün hazineye ait yeşil alanları imara açılacağı bilgisinin kimden sızdığını öğrenmek için olduğu bildirildi.