Bakanlıklar tarafından hazırlanan taslak ile: doğum yapan ya da evlat edinen memur, çocuğu ilkokula başlayana kadar isterse yarım gün çalışıp yarım maaş alacak. Tam çalışmak isteyene 365 lira kreş parası verilecek.
Bugün'ün haberine göre; Çocuk sayısının artırılması ve çalışan kadının iş hayatının kolaylaştırılması amacıyla 4 bakanlık tarafından ortaklaşa yürütülen yasa taslağına memur da önemli taleplerle katıldı.
ORTAK TEŞVİKLER VAR
Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı, Maliye Bakanlığı ile Kalkınma Bakanlığı’nın halen üzerinde çalıştığı taslak, çalışan kadına doğum öncesi ve sonrası uzun süreli izin, yarı zamanlı çalışma, sigorta priminin devlet tarafından karşılanması, nakit destek gibi teşvikler getirilmesini öngörüyor. Memur-Sen, kadın istihdamına yönelik teşviklerin memurlara daha kapsamlı uygulanması amacıyla yeni bir öneri taslağı hazırladı. Bakanlıkların hazırladığı taslakla büyük ölçüde uyuşan memurun talep paketinde, memurların özel durumlarına yönelik daha kapsamlı talepler yer alıyor.
İŞÇİYE DE YANSIYACAK
Taslak çalışmalara önümüzdeki günlerde yapılacak toplantılarla son şekli verilerek tasarı haline dönüştürülecek. Tasarının önümüzdeki ekim ayında Meclis’e sunularak önümüzdeki seçimler öncesinde yasalaşması planlanıyor. Memurlardan gelen taleplerin özel ve kamuda çalışan işçi kadınlara da yaygınlaştırılması düşünülüyor.
DOĞUM iZNi 24 HAFTA
Dört bakanlığının üzerinde çalıştığı taslakta doğum öncesi ve sonrası uzun süreli izin, yarı zamanlı çalışma, sigorta priminin devlet tarafından karşılanması, nakit desteği gibi teşvikler getiriliyor. Doğumdan önce 8, doğumdan sonra 8 olmak üzere toplamda 16 hafta kullanılacak doğum izninin 24 haftaya çıkarılması öngörülüyor.
Taslağa göre, kadınlar her çocuk için 2 sene olmak şartıyla borçlanabilecek ve bu borçlanma için doğumun ilk sigorta tescilinden sonra olması şartı aranmayacak. 5 çocuğu olan kadın sadece doğum borçlanması yaparak yaşı geldiğinde yaşlılık aylığına başvurabilecek. Taslakta 2 çocukla sınırlı olan çocuk yardımının artırılması ve doğum yapan kadın sigortalının işe dönüş garantisi de yer alıyor.
İşte memurlardan gelen talepler:
-Aylık 365 lira kreş parası-
Devlet memurlarının 25 ile 66 ay arasındaki kreşe giden çocukları için kamu veya özel kreş ayrımı yapılmaksızın çocuk sayısına göre en yüksek devlet memuru aylığının yüzde 50’sine (365 lira) kadar kreş parası yardımı yapılması.
-Yarım çalışma yarım maaş-
Doğum yapan memurlara, çocukları ilkokul çağına gelinceye kadar (doğumdan itibaren 69 ay) devlet memurları için belirlenmiş haftalık çalışma süresinin yarısı kadar süre çalışma imkanı sağlanması ve bu sürede yarım ücret ödenmesi. Çalışılmayan sürelerin emeklilik kesenek ve karşılıklarının devletçe karşılanması.
-Evlat edinene destek-
Bir çocuğu evlat edinen devlet memurlarına çocuğu doğan memurlar için sağlanan mali ve sosyal hakların aynı usul ve esaslar dahilinde verilmesi.
-Tüp bebeğin masrafı devletten-
Tüp bebek yöntemiyle bebek sahibi olacak memurların tüm masrafının devlet tarafından karşılanması. Doğum yardımlarının yasada olduğu gibi sadece babaya değil, talep eden anne ya da babaya verilmesi.
-Kademe derece ilerleme-
Doğum yapan memurların ücretli analık izninin artırılması, kesenek ve karşılıkların devlet tarafından karşılanması ile doğum sonrası kullanılan ücretsiz izin süresince kademe ve derece ilerlemesinin devam etmesi.
-7 bin 300 lira evlilik yardımı-
Evlenen memurlara bir defaya mahsus olmak üzere en yüksek devlet memuru aylığının 10 katı (7 bin 300 lira) evlilik yardımı yapılması.