Amerikan Ticaret Odası (U.S. Chamber of Commerce) ile TOBB'un ortaklaşa düzenlediği 'Türkiye Yatırım Haftası' için New York'ta bulunan Başbakan Yardımcısı Ali Babacan, gazetecilerle yemekte bir araya geldi. Türklerin yurt dışında 130 milyar doları bulunduğunu söyleyen Babacan 'İkinci Varlık Barışı'nın da sinyalini verdi ve Maliye Bakanlığı ile bu alanda çalışmalarda bulunduklarını söyledi.
4.5 MİLYAR DOLARLIK TÜRK YATIRIMI
Yenişafak'ta yer alan habere göre ATC'nin Türkiye'ye alım heyetleri getirmeyi planladığını anlatan Babacan Amerikalı yatırımcıların, son dönemde önceliği ülke dışında yatırım yapmak olduğunu söyledi. Babacan 'Bu yatırımlardan pay almak istiyoruz' dedi. İşadamlarımızın 2012'de yurtdışında yaptıkları yatırımın 4.5 milyar dolar olduğunu söyleyen Babacan, 'Geçen yıl bu konuda rekor kırıldı. Ülkemize de daha fazla uluslararası yatırım çekmeyi hedefliyoruz' dedi. Babacan ATC'nin 3 milyon üyesi olduğunu hatırlatarak 'Bunların yüzde 1'inin Türkiye'ye ilgisini çeksek, 30 bin işadamı demek. Bırakın yüzde 1'ini binde 1 'i gelse, 3 bin Amerikalı işadamının ülkemize yönelmesi anlamını taşır' şeklinde konuştu.
'Yurtdışında tutulan para daha çok nerede değerlendirildiğine gelince; 50 milyar doları aşan bölüm Amerikan Hazine kağıtlarına yatırılmış durumda.' diyen Başbakan Yardımcısı Ali Babacan, şunları söyledi; 'Bu rakamın içinde, 'Bıyıklı yabancı' diye tanımlanan, yani Türk Hazine kağıtlarına yatırılan para ile ilgili ise ne kadar olduğuna dair sabit bir veri yok.'
GÜVENLİ BİR LİMANIZ
Başbakan Yardımcısı Ali Babacan, 'Bu dönemde 'Varlık Barışı' daha etkili olabilir' dedi. Babacan Türkiye'de 10-11 yıldır siyasi ve ekonomik istikrar ortamı yaşanıyor. Birçok ülke ve uluslararası kuruluş, bu istikrarı imrenerek izliyor' yorumunu yaparak şöyle devam etti: 'Hükümet, Türkiye'yi yabancılar için güvenli liman olarak gösteriyor. Reyting kuruluşları yatırım yapılabilir ülke konumuna yükseltiyor. Buna rağmen Türk özel sektörü 130 milyar dolarını yurtdışında tutmayı yeğliyor.'
İlk 'barış'tan 26 milyar $ geldi
Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, 2008'de kaynak ihtiyacı üzerine 'Varlık Barışı'nı uygulamaya koyduklarını belirterek, 'Dışarıdan Türkiye'ye yaklaşık 28 milyar lira karşılığı döviz girdi. Yastık altından ekonomiye 20 milyar lira girdi. Cüzi bir miktar da olsa 1,6 milyar lira vergi topladık. O dönem Türkiye bunu uygulayan nadir ülkelerden bir tanesi' dedi.