'2008 Yılı Eczanelerden
İlaç Alımına İlişkin SGK Protokolü', Sosyal
Güvenlik Kurumu (SGK) Başkanı
Fatih Acar ile
Türk Eczacıları Birliği Başkanı
Erdoğan Çolak arasında Uludağ'da
imzalandı. Bu imza ile eczacıların SGK reçetelerini karşılamayıp
faturalı ilaç satışına geçmesi durumu da ortadan kalkmış oldu. SGK Başkanı Acar, 14 Temmuz
pazartesi gününden itibaren faturalarını yüksek tutan bazı hastanelerle ilgili fiili denetimlere başlanacağını açıkladı.
Yaklaşık 10 gün süren görüşmeler sonucunda Uludağ'da Karinna Otel'e düzenlenen
protokol imza töreninde konuşan SGK Başkanı Fatih Acar, görüşmelerin güzel bir şekilde neticelendiğini söyledi.
Her iki tarafın da olumlu yaklaşımları sonucu olumlu bir netice elde edildiğini vurgulayan Acar, "Tüm eczacılar için, ülkemiz için hayırlı olsun. Biz yeni bir çalışma anlaşıyını da oturtmuş olduk. Karşılıklı birbirini anlayan bir anlayış oluştu. Bu anlayış içerisinde olumlu bir netice elde etmiş olduk." dedi.
Görüşmelerin uzamasında ortaya çıkan sorunun ne olduğunun sorulması üzerine Acar, "Bunu bir tıkanma olarak görmemek lazım. Eczacılarımızın bir
takım talepleri vardı. Bunların bir kısmı haklıydı. Özellikle kurum iskonto oranlarının yüksek olduğundan şikayetleri vardı. Biz de bunu Sayın Bakanımızla değerlendirdik. Bu konuda olumlu adım atılmış oldu. Bunun dışındaki sorunlarla ilgili de görüşmeler yaptık. Yapabileceklerimizi yaptık. Yasa nedenlerle yapamayacaklarımız da bu protokolde yer aldı. Her hangi bir anlaşmamazlık olarak görmemek lazım. Daha iyiyi hedefleyen çalışmalar için göşmeler uzadı." diye konuştu.
"YÜKSEK FATURA DÜZENLEYEN HASTANELERLE İLGİLİ DENETİM YAPILACAK"
Acar, bazı sağlık hizmeti sunucularının yüksek fatura işlemi yaptıklarını belirterek, bu konuda 14 Temmuz tarihinden itibaren denetimler yapılacağını vurguladı.
Geçmiş dönemlerle ilgili bu tesbitlerin geleceğe ışık tutması açısınan önemli olduğunu belirten Acar, şöyle konuştu: "Önümüzdeki pazartesinden itibaren, özellikle ortalamaları aşan bazı sağlık hizmeti sunucularının nezdinde fiili denetimlere başlıyoruz. Yüksek fatura işlemi yapan hastaneleri inceleyeceğiz. Tabii ki bunlar bizim kurumlarımız. Buraları kapatmak yada ortadan kaldırmak gibi bir durum söz konusu değil. Gerekli uyarılar yapılacak."
Türk Eczacıları Birliği Başkanı Erdoğan Çolak ise, imzalanan protokolde elde edilen kazanımları şöyle açıkladı: "Yıllık 240 bin YTL ciro yapan meslekdaşlarımız yüzde 3 iskonto ödüyordu. Şimdi bu 350 bin YTL aralığına çıkartıldı ve iskonto oranı yüzde 1'e indirildi. Bu da çok faydalı oldu. Bunun gibi yüzde 4 olan yüzde 3, 2, olan 1'e gibi iskontolarda
indirim yapıldı. Bir de kamu kurumları iskontoları dediğimiz, üreticilerin yapması gereken bir iskonto vardı. Bize yüzde 3'lük ekstra yük getiriyordu, o da ortadan kaldırıldı. Prokolün ceza maddelerinde de çok ciddi iyileştirmeler yapıldı. Kurum çok önemli adımlar attı. Biz de önemli adımlar attık. Sonuçta uzlaştık ve Türkiye'nin sağlıkla ilgili sorunlar ortadan kalktı."
CİHAN