Gümrük ve Ticaret Bakanı Hayati Yazıcı, "Bankalar artık her işlem için tüketiciden ücret talep edemeyecek. Bakanlığımız ve BDDK ücretlendirilebilecek hizmet türlerini belirleyecektir." dedi.
Bakan Hayati Yazıcı, tüketici haklarını korumak amacıyla 28 Mayıs çarşamba günü yürürlüğe girecek yeni Tüketici Kanunu hakkında bakanlıkta basın toplantısı düzenledi.
"BANKALAR ÜCRET TALEP EDEMEYECEK"
Kanunda, tüketiciden haksız olarak talep edilen ücret, masraf ve komisyonların alınmasının önüne geçilmesinin hedeflendiğini ifade eden Yazıcı, "Kanunda, tüketiciden haksız olarak talep edilen ücret, masraf ve komisyonların alınmasının önüne geçilmesi hedeflenmiştir. Bankalar artık her işlem için tüketiciden ücret talep edemeyecek. Bakanlığımız ve BDDK ücretlendirilebilecek hizmet türlerini belirleyecektir. Bundan böyle kart çıkaran kuruluşlar tüketicilere yıllık üyelik aidatı ve benzeri isim altında ücret tahsil etmedikleri bir kredi kartı sunmak zorunda olacaktır. Tüketici isterse ücretsiz kartı ve farklı özellikler ve avantajlar sağlayan ücretli kartı tercih etmekte özgür bulunmaktadırlar. Tüketici kredilerinde tüketici başka sigorta şirketinden sigorta yaptırabilecek. Banka bunu kabul etmek zorunda olacak. Konut kredisinin erken ödenmesi halinde yüzde 2'lik erken ödeme tazminatı yeni kanunla kalan vadesi 36 aya kadar olan kredilerle yüzde 1'e inecek.’’ açıklamasını yaptı.
Yazıcı, tüketicilerin kredi taksitlerini ödemesi için Bankalar tarafından zorunlu olarak açılan hesaplardan ücret talep edilmesinin yasaklandığını belirterek, kredi kartı için açılan hesaptan hiçbir şekilde hesap işletim ücreti alınmayacağını söyledi.
İNŞAAT RUHSATI ALMAMIŞ FİRMA MAKETTEN KONUT SATIŞI YAPAMAYACAK
Belediyelerden herhangi bir izin almadan inşaat yapan kişilerin maketten satış yaptıklarının görüldüğünü söyleyen Hayati Yazıcı, "Yeni kanunla inşaat ruhsatı almamış hiçbir firma maketten tüketiciye konut satışı yapamayacaktır. Konut satışlarında tüketiciler sözleşmenin imzalanmasından itibaren 14 günlük cayma hakkına sahiptir. Konut devir teslim tarihine kadar tüketiciye yüzde 2 tazminat ödemesi koşuluyla sözleşmeden vazgeçme hakkı verilecek.’’ dedi.
KAPIDAN SATIŞLARA TEDBİRLER GELİYOR
Kapıdan satışlara tedbirler alacaklarını da anlatan Yazıcı, "İşyeri dışında satış yapacaklar mevcut uygulamada olduğu gibi Gümrük ve Ticaret Bakanlığından ‘yetki belgesi’ almak zorunda olacaktır. Böylelikle firmalar bakanlığımızca kayıt altına alınacaktır.14 günlük cayma süreci içindeyken tüketiciden herhangi bir ödeme veya borç altına sokan bir belge alınamayacaktır. Şayet bir şekilde kandırılmışsa ödeme yapmadan vazgeçme imkanları olacaktır. Bu madde tüketiciye 14 günlük süre içinde hem ürünü denemesine, hem de ürünle ilgili araştırma yapmasına imkan sağlayacaktır.’’ diye konuştu.
İNTERNET, TELEFON, ÜZERİNDEN YAPILAN SÖZLEŞMELER
İnternet telefon katalog satışlarında tüketici satıcılarla karşı karşıya gelmediklerini belirten Yazıcı, bu tür satışlarda mesafeli sözleşme kurulmadan önce tüketicinin sözleşme hakkında bilgilendirilmesi zorunlu olacağını ifade etti.
DEVRE MÜLK SÖZLEŞMELERİNDE İNŞAAT RUHSATI ZORUNLULUĞU
Bakan Yazıcı, yeni kanunda devre mülk sözleşmelerinde satıcı ve sağlayıcıların inşaat ruhsatı alması ve bina tamamlama sigortası yaptırması zorunluluğu getirildiğini söyledi.
Paket tur sözleşmelerinde ise esaslı bir maddesinin değişmesi durumunda tüketiciye cayma hakkı verildiğini söyleyen Yazıcı, satıcı sözleşmeyi yerine getirmezse tüketicinin uğradığı zararı karşılayacak. Tüketici boşa harcadığı tatil zamanı için satıcıdan tazminat talep edeceği açıklamasını yaptı.
İNTERNET ÜZERİNDEN ABONELİK SONLANDIRILABİLECEK
Tüketicilere imzalamış oldukları abonelik sözleşmelerini feshetme hakkının yeni yasayla tanındığını belirten Yazıcı, "Abonelikten faydalanmış olunsa dahi satıcının abonelik sözleşmelerinin yerine getirilmemesi durumunda tüketici cayma hakkına sahip. İnternet üzerinden abone yapılıyorsa abonelik internet üzerinden yapılan bildirimle sonlandırılabilecek." dedi.