Satışlarının hala CD'lerden yüksek olduğu
Iraklı yapımcılar,
Türkiye'den 500 YTL'ye aldıkları
kasetleri silerek kendi
sanatçılarının albümlerini dolduruyor.
1980'li ve 90'lı yıllarda
müzik sektörünün lokomotifi olan kasetler bugün artık taş plaklardan farksız.
Dijital müziğin egemenliğine dayanamayan kasetler
Hindistan, Türkiye ve
Arap ülkeleri hiçbir yerde kulylanımda değil. Geçmiş yıllarda 80 milyona yakın kaset
satışı yapan Türkiye'de bugün 30 milyon kaset depolarda çürümeyi bekliyor.
Yılda ancak 9 milyon civarında kaset satabilen yapım şirketlerinin bulduğu çözüm ise depolardaki kasetleri el altından Irak'a satmak. Ancak bu yol da kasetlerin yol açtıkları
stok masrafları ve KDV bedellerini karşılamıyor. Türk müzik dünyasının kalbi Plakçılar
Çarşısı’nın (İMÇ) bu günlerdeki gündemi de en fazla bir yıl sonra
Maliye Bakanlığı'ndan izin alarak kasetleri toplu
imha etmek. CD'ler ve ardından MP3'lerin altında ezilen kasetlere karşılık 2006 yılında dijital müzik satışları 1 milyar doları aştı. 2009 öngörüsü ise bu sayının 2 milyarı bulması.
Irak'ta kaset CD'den çok satıyor
2000'lerin başında her türlü teknolojik gelişmeye karşı direnen kaset satışları 20 milyondan 2006 rakamlarına göre 9 milyon adete düştü. 4 yıl öncesine kadar her 4 kasete karşılık 1 CD satılırken, şimdi ancak her 2 CD'ye karşılık 1 kaset satılabiliyor. Dinleyicilere göre bu durum normal. Ne de olsa artık ne kaset çalar kaldı ne de kaset üretimi yapım şirketi. Analog müzik devri kapanmasına kapandı ama geride 30 milyon kaset hala depolarda satılmayı bekliyor.
Aralarında bugün hala çok satanlar listesinde yer alan Muazzez
Ersoy, İbrahim
Tatlıses, Yıldız Tilbe'ye ait albümlerin bulunduğu kasetler yapımcıların da kabusu oldu. Zamanında "nasılsa satar" diye
telif masrafları, sanatçı ücretleri, kartonet baskısına varana kadar hiç bir masraftan kaçınılmadan basılan milyonlarca kaset her yıl yapımcılara ek stok maliyeti getiriyor. Son iki yıldır zararlarını kapatmaya çalışan yapım şirketleri kasetleri Irak'a satmaya varana kadar her yolu denedi. Satışlarının hala CD'lerden yüksek olduğu Iraklı yapımcılar, Türkiye'den 500 YTL'ye aldıkları kasetleri silerek kendi sanatçılarının albümlerini dolduruyorlar. Ancak 30 milyon kaset bu gibi el altı satışlarla eriyecek gibi değil.
Toplu imha yapacak
6 aydır kaset üretimini durduran Kalan Müzik'in sahibi Hasan Saltık, son iki senedir tüm müzik satışlarının yüzde 50 düştüğüne dikkat çekiyor. Kendisinin de yaklaşık 1 buçuk milyon kasetinin depoda beklediğini belirten Saltık, artık bunların satılma şansının da kalmadığını ekliyor.
"Kaset artık sadece Anadolu'da ve büyük şehirlerin kenar mahallelerinde satılıyor. Merkezlerdeki kaset reyonları ya kaldırıldı ya da küçültüldü. Zaten genel anlamda müzik satışlarında düşüş var. Tüm müzik marketlerde kaset ve CD'ye ayrılan yer yarıya indi" diye konuşan Saltık, tüm dünyada aynı sorunun yaşandığına işaret ediyor. Dijital müziğin yükselişine yenik düşen Amerika'nın en büyük müzik marketi Power Records'un geçen sene kapanması da Saltık'ı doğrular nitelikte.
2006'nın en büyük müzik şirketleri
Şirket Satış
Doğan Müzik 1 milyon 429 bin
Seyhan 1milyon 204 bin
Avrupa Müzik 790 bin
Emre 652 bin
Sony BMG 559 bin
Kalan Müzik 490 bin
Ulus 452 bin
EMI 363 bin
Kimilerinin 3 milyon kaseti depoda bekleyen İMÇ'li yapımcılar ise bu gidişat karşısında en azından zararlarını
kurtarma peşinde. Bu güne kadar marketlerde yarı fiyatına sepet satış ya da İngiltere'deki gibi bir outlet çadırı kurup toplu satış yapma alternatiflerini değerlendiren İMÇ'nin gündemindeki çözüm yollarının başında toplu imha yöntemi geliyor.
Çarşı fikir birliğine varabilirse
firmalar
Maliye Bakanlığı ile anlaşıp 30 milyon kaseti yakacak. Şu an için net bir karar alınmasa da çarşıdaki çoğu yapımcı elde kalan mallarını imha edeceklerini söylüyor. Firma sahiplerinin zararına satış yerine yaklaşık 30 milyon doları kül etmeyi göze almasının en büyük sebebi ise piyasada hakim olan iadeli satış sistemi. Yapımcıların çoğunluğu kasetleri yok fiyatına perakendecilere satıp sonrasında ellerinde kalan malları geri almak zorunda kalmaktan endişe ediyor. Henüz imha için bir bilirkişi heyeti oluşturacak kadar fikir birliği sağlanmadığını belirten Saltık da "Muhtemelen firmalar bir yıl daha stokları eritmek için bekleyeceklerdir. Ancak sonunda bağımsız da olsa herkes imha yolunu seçecek. Biz de 2008'de depodaki mallarımızı imha edeceğiz" diyor.
REFERANS