"Pideye gizli zam yapıldı"

Tüketici Hakları Derneği , TÜİK'in 2013 ile 2014 yılları haziran ayları arasındaki yıllık gıda fiyat istatistiklerini karşılaştırdı.



İstanbul ve Ankara’daki Ramazan pidelerine yapılan yüzde 16.6 gizli zammı da hesaba ekleyen THD, Ankara ve İstanbul’da 150 kuruşa satılan 350 gramlık Ramazan pidelerinin, ağırlığı 300 grama indirilerek zam yapılmadığı imajı verilse de 50 gram eksilen pidenin ağırlığı dikkate alındığında, yüzde 16.6’lık gizli zam oranının görüleceği kaydedildi.


Son bir yıllık gıda enflasyonu ile asgari ücretli ve emekli bir işçinin maaş artışları karşılaştırıldığında, emekçi tüketicilerin ya da halkın büyük bir kesimi için gerçek enflasyonun arttığı, bu enflasyonun da gıdadaki fiyat artışlarından kaynaklandığını, bu anlamda satın alma güçlerinin ise düştüğü belirtilerek, dar gelirli tüketicilerin gelirleri içerisinde gıda harcamasının önemli bir yer tuttuğu ifade edildi.

4 KİŞİLİK İLENİN AÇLIK SINIRI BİN 158 TL

Türk-İş’in yapmış olduğu araştırmalara göre; 2014 Haziran ayı için 4 kişilik bir ailenin sağlıklı, dengeli ve yeterli beslenebilmesi için yapması gereken gıda harcaması tutarının (açlık sınırı) bin 158 TL, gıda harcaması ile birlikte, konut (kira, elektrik, su, yakıt) ulaşım, eğitim, sağlık ve benzeri ihtiyaçlar için yapılması zorunlu diğer harcamaların toplam tutarının ise 3 bin 772 TL olduğuna dikkat çekildi.

50 MİLYONDAN FAZLA TÜKETİCİ YOKSULLUK SINIRI ALTINDA

Asgari ücretliler ile emekli işçilerin çok önemli bir kesiminin açlık sınırında yaşadığına vurgu yapılan THD karşılaştırmasında, şunlar yer aldı:“Daha doğrusu, TÜİK’in eşdeğer hane halkı kullanılabilir gelir durumuna göre, Türkiye’de 50 milyondan fazla tüketici yoksulluk, 15 milyondan fazla tüketici ise açlık sınırının altında yaşamaktadır. Asgari ücretli ve emekli işçilerin aldıkları ücret ve maaş dengeli ve yeterli beslenebilmeleri için yapmaları gereken gıda harcamalarını bile karşılayamamaktadır. Yoksulluk ve açlık sınırında yaşayan tüketiciler ister istemez gıdaya harcayacakları parayı diğer zorunlu ihtiyaçlarına ayırmak zorunda kalmaktadırlar. Bu nedenle de yoksul ve dar gelirli tüketiciler yeterli ve dengeli beslenememektedirler. Buna karşın, son bir yıllık dönem içerisinde satın alma güçlerinin de düştüğü dikkate alındığında bu kesim için durumun ne kadar vahim olduğu bir gerçektir.

”RAMAZAN İSTİSMARCILARINA KARŞI ÖNLEM ALINMAMAKTADIR"

Ramazan ayına yansıyan gıda fiyatlarındaki artışlarda, Ramazan ayı istismarcıları ve stokçularının işbaşında olduğu belirtilerek, “Ne yazık ki fiyat fırsatçıları ve istismarcılarına karşı herhangi bir önlem alınmamaktadır. Kaybedenler ve mağdur edilenler hep küçük çiftçi ile dar gelirli ve yoksul tüketiciler olmaktadır. Hükümeti ve ilgili bakanlıkları gıda fiyatlarında fırsatçılara, stokçulara ve istismarcılara izin vermemeleri çağrısında bulunuyoruz. Bununla birlikte, tüketiciler olarak, Hükümetin ve Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı’nın yanlış tarım ve gıda üretim politikalarını terk edip, küçük çiftçiler ile dar gelirli ve yoksul tüketicilerin lehine olan tarımsal ve gıda üretim politikalarını uygulamaya koymasını istiyoruz.“ tespiti yapıldı.
<< Önceki Haber "Pideye gizli zam yapıldı" Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER