Kotil, yaptığı açıklamada, 81 ilde köylünün ürettiği
gıda maddelerinin tüketiciye sunulduğu Rami'deki gıda toptancılarının aynı zamanda perakende
satış yaptığını anlattı.
"Türkiye'nin gıda borsası" olduklarını ifade eden Kotil, 500 yıllık geçmişi olan çarşıda, kirası düşük olan esnafın çok büyük masrafı olmadığı için
fiyatların çok uygun olduğunu söyledi.
Kotil, çok cüzi karla çalıştıkları için Rami'de fiyatların dışarıya kıyasla yüzde 40-50 indirimli olduğuna işaret ederek,
Ramazan dolayısıyla fiyatları dondurduklarını bildirdi.
Piyasa ile aralarında çok büyük fiyat farkı olduğunu vurgulayan Kotil, şöyle devam etti:
"Bugün en iyi pirinç bizde 2,40 YTL, dışarıda 7-8 bin,
peynir bizde 5-6 bin YTL dışarıda 10-12 bin YTL, burada 5 milyonluk
zeytin dışarıda 10-12 bin YTL'ye kadar satılıyor. Öyle maddeler var ki yüzde 100 farklıdır, öyle maddeler vardır ki yüzde 50 farklıdır. Yani bir
aile buradan evine 3 yerine 5 kilogram pirinç, 2 yerine 4 kilogram zeytin, 3 yerine 6 kilogram
mercimek götürür. Burada büyük bir avantaj var."
Kotil, Rami'de 2 bine yakın esnaf bulunduğunu 6-7 bin kişinin çalıştığını ve 6 bin araçla Türkiye'nin dört bir tarafından gelen
ürünlerin 81 ile
pazarlandığını anlattı.
"SATIŞLAR DÜŞTÜ"
Satışların geçen yıla oranla yüzde 20 düştüğünü belirten Kotil, şunları kaydetti:
"Eski Ramazanlar tarihe karıştı. Eski ramazanların zevki de keyfi de kalmadı. Ben çocukluğumdan beri bu mesleğin içindeyim. Babadan kalan bir meslek. Eskiden günde 120 kilogramlık 20-30 çuval pirinç satılırdı, şimdi günde 120 kilo satamıyoruz. İnsanların alım gücü düştü. İnsanlar eski Ramazan alış verişi yapamıyor. Vatandaş boğazından, üstünden başından kesiyor, çocuklarını okutuyor.
Fakir fukaralık Ramazanı da etkiliyor."
Kotil, önceki Ramazanlarda
alışverişin çok iyi olduğunu ifade ederek, "Müşteriler gitse de bir rahatlasak derdik, şimdi müşteri yok. Aradaki fark bu" dedi.
"ESNAF CEBİNDEN YİYOR"
Esnafın masrafını dahi çıkaramadığını, cebinden yediğini anlatan Kotil, "
Hükümetimiz bu konuda illa ki bir
tedbir alacaktır. Bizim sektörün bu kadar acil ihtiyacı varsa diğer sektörlerin de vardır. Eskiden
İstanbul'da
kiralık yer bulmak meseleydi şimdi hangi sokağa girsen yüzlerce ev, dükkan kiralık. Bu işsizliğin en büyk nedenlerinden biri" diye konuştu.
Günay Kotil, Ramazan ayının yaklaşmasıyla birlikte gıda fiyatlarında artış yaşanmasına rağmen gıda toptancılarının fiyatlarını dondurduğunu ifade ederek, İstanbulluları Rami'deki gıda toptancılarına çağırdı.
"Çarşımız çok uygun, çok kaliteli" diyen Kotil, pazar günleri kapalı olmasına rağmen Ramazan arefesi olan 31 Ağustosta çarşının açık olacağını söyledi.
"BİR ÇOK MARKET ZOR DURUMDA"
Büyük marketlerde çalışan
personel sayısı çok olduğu için fiyatların daha yüksek olduğunu,
bakkallarda ise çalışan sayısı ve gider az olduğu için fiyatların düşük olduğunu belirten Kotil, "Şu anda bir çok market zor durumda. Bir yerde işi döndürüyorlar ama
yabancı sermayenin gros marketleri bir gün onların üzerine çıkacak" dedi.
İstanbulda 60-70 bin bakkalın kapandığını, bunun 350 bin insanın işsiz kalması anlamına geldiğini ifade eden Kotil, şöyle devam etti:
"Bakkallardan alışveriş yapmak
tercih edilirse onlar da kendilerini muhafaza eder. Her yerde bir gros market açılırsa Türkiye'de üreten köylüyü kaybedersin, tüketen insanlar da
mağdur olur. Bunlar tek taraflı değil. Gros market Türkiye'yi tekel altına alırsa ülkede ürettiğin malın bile değerini alamazsın. Serbest ekonomiye giden bir Türkiye'de adaletli, sistemli, herkesin hak ve hukukuna dayalı bir ticaret yapma mecburiyeti var."
Tarım ülkesi olan Türkiye'de hangi bölgede, hangi topraklarda, hangi mahsulün iyi olduğunun hala tespit edilemediğini belirten Kotil, "O bölgelerde bir de arz ve talebe bakacaksın. 400 bin ton nohut ihtiyaç varsa 800 bin tonluk sahaya ekmeyeceksin, oraya daha uygun bir mahsul ekeceksin. Hükümet bu işte istenilen randımanı veremiyor, umarım verecektir" diye konuştu.
"YÜZDE 10 KEPENK İNDİRDİ"
Dernek Genel Sekreteri Abdullah Durdu da geçen yıldan bu yana Rami'deki esnafın yüzde 10'unun
kepenk indirdiğini, yüzde 20-30'unun da işinin kritik olduğunu belirterek, sözlerini şöyle sürdürdü:
"Zor bir dönemden geçiyoruz. Halk bakkaldan alışveriş yapsın, bakkalı ile büyük market arasındaki farkı görsün. Bakkal yaşarsa toptancı da yaşar. Bakkalı ayakta tutalım ki toptancı yaşasın. Bakkal öldü mü, toptancı beraber gider."
FİYAT KARŞILAŞTIRMASI
Rami'deki gıda toptancılarından alınan fiyatlar ile marketlerdeki fiyatların kıyaslaması şöyle: (YTL)
ÜRÜN RAMİ FİYATI MARKET FİYATI
----- ----------- --------------
Pirinç(Osmancık) 2,20 7,00
Pirinç (Baldo) 3,50 8,00
Nohut 3,50 6,50
Fasulye 3,50 7,00
Yeşil Mercimek 3,00 6,50
Kırmızı Mercimek 4,00 7,50
Bulgur 1,50 4,50
Barbunya 3,50 6,50
AA