Bu nedenle Rusya’nın artan döviz ihtiyacını karşılamak için Mersin Akkuyu Nükleer Santrali dahil, yurtdışındaki yatırımlarını bir süre erteleyebileceği konuşuluyor.
Bugün'den Erdoğan Süzer'in haberine göre, Rusya’da yaşanan ekonomik krizin Türkiye’ye etkisinin sadece ihracat ve turizmle sınırlı kalmayacağı, bugünlerde temeli atılması beklenen ilk nükleer santralde de gecikmelere yol açabileceği bildirildi. Santralin 2020'ye yetişmesinin artık çok zor olduğu ifade ediliyor.
KÖRFEZ'DE 8 DOLARA ÜRETİLİYOR
Petrol fiyatlarındaki sert düşüşün ardından Rusya ekonomisinin ciddi bir döviz sıkıntısı ve döviz ihtiyacıyla karşı karşıya kaldığına dikkat çeken enerji uzmanları, bu durumun Rusya’nın özellikle ülke dışındaki döviz bazlı yatırımlarını olumsuz etkileyeceğini söylediler. Enerji uzmanlarının verdiği bilgilere göre, Körfez ülkelerinin 8 dolara ürettiği petrolü Rusya derin denizlerden ancak 50 dolara çıkarabiliyor.
ZARARINA SATIŞA BAŞLADI
Bu nedenle 50 doların altına inen petrol fiyatları Rusya için ‘zararına satış’ anlamına geliyor. 50 doların altındaki petrol fiyatlarının Rusya’yı petrol ülkesi olma özelliğinden tamamen uzaklaştırdığı, dolayısıyla ülkeye döviz girişinin tehlikeye girdiği ifade ediliyor.
Gelişmeleri değerlendiren uzmanlar, şu yorumu yaptılar:
AKKUYU ÖNCELİK OLMAZ
“Bu darboğazdan Akkuyu'nun etkilenmemesini beklemek çok zor. Ülkede böylesine büyük boyutlarda döviz sıkıntısı yaşanırken döviz gerektiren yatırımların bir süre beklemeye alınması doğal sonuç olarak görünüyor. Akkuyu da sonuçta 22 milyar dolar döviz gerektiren dev bir proje. Akkuyu, böyle bir konjonktürde Rusya’nın öncelikleri arasına giremez. Rusya, içerideki yangını söndürmekte kullanabileceği dövizi dışarıya gönderemez.”
DAVALARI GEREKÇE GÖSTEREBİLİRLER
Akkuyu Nükleer Santrali için geçtiğimiz günlerde ÇED (Çevresel Etki Değerlendirme) raporu alınmıştı. Edinilen bilgilere göre santrali yapacak Rus Rosatom şirketi, ÇED raporunun çıkmasına karşın henüz santralin yapımına yönelik işlere başlamadı. Henüz ihale hazırlıklarını sürdürdüğü belirtilen Rus şirketin, yürütmeyi durdurmaya yönelik açılan davaların sonucunu beklediği, gecikme için bu davaların gösterilebileceği ifade ediliyor.
22 MİLYAR DOLARLIK KREDİ ANLAŞMASI
Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, Rusya’nın henüz döviz darboğazına girmediği geçen yılın aralık ayında nükleeri yapacak olan Rosatom’un 26 uluslararası banka ile 22 milyar dolarlık sendikasyon kredisi anlaşması yaptığını duyurmuştu. Ancak, Rusya ekonomisinde o günden bugüne çok çarpıcı gelişmeler yaşandığını belirten uzmanlar, gelinen noktada Rusya’ya dış kredi akışının adeta kesilme noktasına geldiğini ifade ettiler.